• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Štát vlani vybral na daniach menej, deficit bol vyšší

  • 14:55 13.02.2013
  • BRATISLAVA
Štát vlani vybral na daniach menej, deficit bol vyšší

Daňové príjmy štátu ku koncu minulého roka dosiahli 8,464 mld. eur a v porovnaní s rokom 2011 tak boli nižšie o 2,7 %.

Nedaňové príjmy štátneho rozpočtu podľa údajov Finančného riaditeľstva SR ku koncu decembra 2012 predstavovali 269,2 mil. eur a celkové príjmy tak dosiahli 8,733 mld. eur. Z celoročne rozpočtovanej úrovne príjmov štát získal za dvanásť mesiacov vlaňajška 94,6 %.

Z daní z príjmov, ziskov a kapitálového majetku získal štát do rozpočtu za celý minulý rok 2,135 mld. eur, čo predstavovalo 94,4-percentné plnenie očakávanej úrovne príjmov. Z domácich daní na tovary a služby štátny rozpočet získal 6,287 mld. eur a očakávané príjmy sa tak naplnili na 91,4 %. O viac ako 31 mil. eur si rozpočet polepšil vďaka daniam z medzinárodného obchodu a transakcií.

V rámci domácich daní na tovary a služby vybral štát za dvanásť mesiacov na dani z pridanej hodnoty (DPH) 4,307 mld. eur, čo predstavovalo 89,4 % očakávanej výšky. Príjem štátneho rozpočtu zo spotrebných daní dosiahol ku koncu decembra 1,98 mld. eur. Alikvotnú časť rozpočtu tak spotrebné dane naplnili na takmer 96 %.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu pre rok 2012 boli rozpočtované vo výške 13,6 mld. eur, pričom schválený štátny rozpočet počítal s výdavkami na úrovni 17,3 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu tak mal prevýšiť 3,6 mld. eur. Štátny rozpočet napokon vlani skončil s hotovostným deficitom vo výške 3,811 mld. eur, keď celoročné príjmy rozpočtu dosiahli 11,83 mld. eur a výdavky 15,641 mld. eur. Ministerstvo financií zároveň v januári informovalo, že sa mu podarilo udržať deficit aj napriek výpadku daňových príjmov, a to aktívnym riadením výdavkov.

Rezort financií vlani viackrát revidoval odhadovanú výšku daňových a odvodových príjmov. Skresávanie odhadov minister financií Peter Kažimír pripisuje predovšetkým kolapsu finančnej správy a zmene jej správania v súvislosti s vratkami dane z pridanej hodnoty. Finančná správa totiž podľa neho nebola schopná začiatkom minulého roka vracať podnikateľom vratky, pričom zdržovala aj ich vyplácanie, čo skreslilo čísla daňových príjmov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov

DNES - 10:38Ekonomické

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

Španieli nie sú spokojní s nadmerným turizmom, vzniklo antituristické hnutie

DNES - 9:32Ekonomické

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri "antituristické" hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.