• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
19°Bratislava

Najväčšie nešťastie slovenského baníctva: Padol rozsudok

  • 12:39 07.05.2015
  • Prievidza
Najväčšie nešťastie slovenského baníctva: Padol rozsudok

K tragickému výbuchu v bani v Handlovej došlo 10. augusta 2009.

Trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. dnes samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik uznal za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej a uložil im tresty odňatia slobody v trvaní od piatich do ôsmich rokov, vrátane niekoľkoročného zákazu vykonávania činnosti vedúcich pracovníkov v bani. Rozsudok nie je právoplatný, obhajca Ladislava H. Ivan Žilík aj v zastúpení obhajcu ostatných dvoch obžalovaných Petra Filipa sa na mieste voči nemu odvolal. Prokurátorka sa k trestu zatiaľ nevyjadrí.

Ladislava H. odsúdil samosudca na trest odňatia slobody v trvaní päť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, zároveň mu uložil trest zákaz výkonu funkcie vedúceho bane na šesť rokov. Jozefa T. odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní šesť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia a zákaz výkonu funkcie vedúceho likvidácie havárie na dobu sedem rokov a Dalibora R. na trest odňatia slobody v trvaní osem rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia a zákaz výkonu funkcie vedúceho likvidácie havárie na dobu sedem rokov.

Ladislava H. odsúdil Bielik pre to, že pre jeho pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Dalibor R. podľa samosudcu nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Nevykonal tiež evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani, a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

Výšku trestu Bielik zdôvodnil tým, že trojica pracovníkov viedla usporiadaný život a nebola doposiaľ odsúdená za trestný čin. Samosudca sa pri svojom rozhodnutí o uznaní mužov za vinných opieral o posudok znalcov z Ostravy, výpoveď vtedajšieho vedúceho vetrania ako i výpovede ďalších svedkov. Poškodených samosudca odkázal v prípade náhrady škody na občianskoprávne konanie.

"Rozhodnutie, ktoré sme si teraz vypočuli, nepovažuje obhajoba, ale teraz hovorím nielen za seba, ale aj za doktora Filipa, ani za správne, ani za zákonné. Jednoducho, došlo k situácii, keď súd úplne jednoznačne, nesprávne a jednostranne vyhodnotil dôkazy v neprospech obžalovaných," uviedol obhajca Žilík.

Ako pokračoval, súd nezobral do úvahy okolnosti, ktoré boli v samostatnej prílohe k znaleckému posudku o príčinách výbuchu z 10. augusta a dospel k takémuto nesprávnemu právnemu názoru, ktorý bol odprezentovaný. "V žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť s odsudzujúcim rozsudkom a podali sme proti nemu odvolanie, ktoré v zákonnej lehote riadne zdôvodníme," podčiarkol.

"Konečne už máme po a ja si myslím, že ďalších sedem rokov baníci môžu byť pokojní, že prídu živí z práce,"povedala po vynesení rozsudku jedna z vdov Jana Kubáleková.

Jeden zo zachránených baníkov Miroslav Masarik je s rozsudkom spokojný len z dôvodov, že od začiatku hovoril, že zodpovední za situáciu v bani boli ľudia a ľudia pochybili. "Žijem s tým už šesť rokov. Neviem, či tie tresty v takej výmere sú spravodlivé, keď si zoberiete, že tam zahynulo 20 ľudí. Je to na posúdenie súdu, súd tak rozhodol, tak musíme to akceptovať," dodal.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 09.30 h. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

DNES - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

DNES - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

DNES - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

DNES - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie Šutaja Eštoka a stiahnutie zákona o STVR

DNES - 12:12Domáce

Hnutie Slovensko vyzvalo na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z funkcie.