• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Na Slovensku končia dve vysoké školy, vláda im nedala súhlas

  • 11:33 04.03.2015
  • BRATISLAVA
Na Slovensku končia dve vysoké školy, vláda im nedala súhlas

Trh vysokoškolského vzdelávania na Slovensku je už presýtený, odôvodňoval minister školstva Juraj Draxler.

Vláda neudelila štátny súhlas pre dve súkromné vysoké školy. Konkrétne ide Vysokú školu ekonómie a podnikania a Technologický Inštitút A. Ruprechta. Členovia vlády tak v stredu rozhodli na návrh ministerstva školstva.

So súkromnou školou mala problém aj Akreditačná komisia

S udelením štátneho súhlasu Vysokej škole ekonómie a podnikania nesúhlasila ani Akreditačná komisia, ktorá odporučila ministerstvu školstva žiadosť vo všetkých študijných programoch zamietnuť.

Odporúčame:

Fico: Vysoké školy boli pred rokom 1989 kvalitnejšie

"Na základe komplexného posúdenia plnenia kritérií nespĺňa v čase akreditácie kritériá uplatňované pri posudzovaní spôsobilosti a neutvára dostatočné predpoklady na udržanie spôsobilosti a na udeľovanie príslušného vysokoškolského titulu," uvádza sa v stanovisku Akreditačnej komisie pri posúdení žiadosti.

Žiadosť o štátny súhlas na oprávnenie pôsobiť ako súkromná vysoká škola s názvom Vysoká škola ekonómie a podnikania podala na ministerstvo školstva 20. mája 2014 právnická osoba Cognos Slovakia s.r.o. V súčasnosti pôsobí na území Slovenskej republiky 13 súkromných vysokých škôl.

V prípade technologického inštitútu bola komisia miernejšia

Akreditačná komisia v prípade Technologického Inštitútu A. Ruprechta odporučila Ministerstvu školstva priznať právo udeľovať absolventom študijného programu Materiálové technológie v študijnom odbore Chemické technológie a odbore Strojárstvo v dennej forme štúdia akademický titul.

Ministerstvo školstva napriek kladnému stanovisku Akreditačnej komisie navrhlo vláde neudeliť štátny súhlas pre túto školu.

Trh s vysokými školami je presýtený, tvrdí Draxler

"Trh vysokoškolského vzdelávania na Slovensku je už presýtený a tie odbory, ktoré sa mali učiť na tejto škole, sú dostatočne pokryté z existujúcich vysokoškolských kapacít," uviedol ešte v januári minister školstva Juraj Draxler a dodal, že študijné odbory chemické technológie a strojárstvo sa dajú študovať na tradičných univerzitách, ako je Technická univerzita v Košiciach či Žilinská univerzita v Žiline.

Tie majú podľa Draxlera dlhodobú tradíciu pri poskytovaní študijných programov v týchto študijných odboroch. "Navyše s ohľadom na klesajúci počet študentov vysokých škôl majú existujúce vysoké školy dostačujúcu kapacitu pokryť potreby trhu práce a záujemcov o štúdium," poznamenal Draxler. Súkromná vysoká škola chcela vyškoliť šesťdesiat študentov ročne práve v odboroch, v ktorých spolu študuje na dvoch univerzitách už 670 študentov.

Žiadosť o štátny súhlas na oprávnenie pôsobiť ako súkromná vysoká škola s názvom Technologický Inštitút A. Ruprechta a. s. podala na ministerstvo školstva 2. septembra 2013 právnická osoba Technologický Inštitút A. Ruprechta a. s. V súčasnosti pôsobí na území Slovenskej republiky 13 súkromných vysokých škôl.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.