• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Piata konferencia TEDxBratislava bude festivalom myšlienok

  • 6:40 04.07.2014
  • BRATISLAVA
Piata konferencia TEDxBratislava bude festivalom myšlienok

TEDxBratislava dá už po piaty raz priestor zaujímavým osobnostiam zo Slovenska i zahraničia, ktoré sú výnimočné svojimi skutkami či zmýšľaním. Konferencia, ktorá je stretnutím ľudí so zaujímavými profesijnými aj osobnými príbehmi, sa uskutoční v sobotu 5. júla v novej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. "Na pódiu vystúpi 16 rečníkov, výnimočných osobností zo Slovenska i zahraničia," informovala agentúru SITA za tím TEDxBratislava Elena Raab Bianchi. Aj keď sú podľa nej vstupenky už vypredané, možno podujatie sledovať. Naživo sa bude prenášať na webstránku - tedxbratislava.sk a tiež na bezplatnom živom premietaní so sprievodným programom v Connect Coworking v bratislavskej Cvernovke.

O vede aj boji s korupciou

Tohtoročné motto TEDxBratislava je "Festival” a jeho cieľom je oslavovať myšlienky hodné šírenia. Na doskách SND sa predstavia viaceré osobnosti z oblasti vedy, napríklad Daniela Ostatníková, ktorá sa venuje skúmaniu vplyvu testosterónu na mozog či Študentská osobnosť roka 2012, molekulárna biologička Marína Cíhová. O kognitívnej robotike príde z Londýna porozprávať programátor Martin Peniak. Nadšencov dizajnu a technológií zaujme prednáška slovenského dizajnéra a konštruktéra Štefana Kleina, ktorému sa podarilo uskutočniť svoj sen - skonštruovať lietajúce auto, tzv. aeromobil. Nikola Hořejš zo susednej Českej republiky sa s účastníkmi TEDx podelí o pozitívnu skúsenosť s tým, ako sa dá bojovať s korupciou.

Medzi rečníkmi bude aj Satko Mujagic z Bosny a Hercegoviny žijúci v Holandsku, ktorý prežil koncentračný tábor počas vojny na Balkáne a je iniciátorom vzniku pamätného centra v bývalom koncentračnom tábore Omarska. Pozitívnu energiu ponúkne rozprávanie Islanďanky Vilborg Gissurardóttir, ktorá sa z nešťastnej pubertiačky vypracovala na skúsenú cestovateľku a ako prvá Islanďanka prešla sama na lyžiach až na Južný pól, informovala ďalej Bianchi. O umelecké vystúpenia sa postarajú hudobníci Jozef Lupták a Marián Jaslovský a tiež tanečník a choreograf Jaroslav Viňarský. Kompletný zoznam rečníkov nájdu záujemcovia na webstránke TEDxBratislava, v sekcii Rečníci. Na webstránke sú aj vystúpenia všetkých rečníkov z minulých rokov.

Inšpiratívna atmosféra

Organizátori veria, že tak ako na iné festivaly aj na TEDxBratislava ľudia prídu aj pre celkovú inšpiratívnu atmosféru. Okrem prednášok sa môžu tešiť na kreatívne aktivity počas prestávok konferencie. Napríklad si vlastnoručne budú môcť vytvoriť kaleidoskop, pretekať so solárnymi autíčkami, zapojiť sa do súťaže japonských veršov haiku či naučiť sa základy posunkovej reči.

TEDxBratislava sa aj toto leto chystá na najväčší hudobný festival Pohoda. V diskusnom stane Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku sa predstaví šesť rečníkov z TEDx. Bude medzi nimi mladá vedkyňa Marína Cíhová, zakladateľ a líder Zelenej hliadky Matúš Čupka a tlmočník posunkového jazyka Róbert Šarina.

Podujatia TEDx sú kombináciou premietaných videí TEDTalks a živých vystúpení rečníkov, ktorých účelom je podnietiť intenzívne diskusie a nadviazať vzťahy v malej skupine. V roku 1984 sa v Kalifornii konala prvá štvordňová konferencia a odvtedy TED neustále rastie a viacerými iniciatívami podporuje myšlienky, ktoré menia svet. Na výročnú konferenciu sú pozývané známe osobnosti, aby predniesli svoju 18-minútovú reč. Následne sú ich vystúpenia bezplatne sprístupnené na TED.com. Na konferenciách vystúpili napríklad Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Nandan Nilekani, Isabel Allende či Gordon Brown.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.