• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Ženám by nemali hradiť iba sterilizácie, apelujú mimovládky

  • 13:16 15.11.2013
  • BRATISLAVA
Ženám by nemali hradiť iba sterilizácie, apelujú mimovládky

Štát musí ženám zabezpečiť prístup ku všetkým formám antikoncepcie, nielen k sterilizácii, vyhlasujú mimovládne organizácie presadzujúce ochranu reprodukčných práv.

Ich stanovisko agentúre SITA v tlačovej správe poskytli Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva a Ľubica Trubíniová z Občan, demokracia a zodpovednosť.

Na jednej strane vítajú iniciatívu hradiť ženám z verejného zdravotného poistenia sterilizáciu, avšak zdôrazňujú, že by nemalo ísť len o túto formu antikoncepcie. Úhrada len jednej z foriem antikoncepcie štátom porušuje podľa mimovládok právo ženy na slobodnú voľbu pri výbere antikoncepcie.

Bezplatné sterilizácie pre osoby s viac ako štyrmi deťmi alebo pre osoby staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi, ktoré navrhuje v novele zákona o zdravotnej starostlivosti poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová, nie sú podľa organizácií riešením situácie.

Aj pri antikoncepcii môže ísť o diskrimináciu

"V zmysle medzinárodných záväzkov má štát povinnosť zabezpečiť ženám prístup ku všetkým formám antikoncepcie vo forme úhrady z verejného zdravotného poistenia, nielen k sterilizácii. Potvrdzuje to aj Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva, ktorý v roku 2012 vyzval Slovenskú republiku, aby zaradila moderné antikoncepčné prostriedky do schémy verejného zdravotného poistenia. To sa však dodnes nestalo," hovorí Adriana Mesochoritisová z OZ Možnosť voľby.

Dnes má teoreticky každá žena právo slobodne sa rozhodnúť o tom, či bude alebo nebude používať antikoncepciu a ak áno, v akej forme. V praxi je toto právo značne obmedzené, keďže nie každá má peniaze na antikoncepciu ako takú, prípadne vhodnejšiu antikoncepciu.

Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť tiež zdôrazňuje, že "orgány OSN sa už jasne vyjadrili aj v tom zmysle, že ak existujú určité služby zdravotnej starostlivosti, ktoré potrebujú prevažne alebo výlučne ženy a týchto služieb sa im nedostáva, ide o diskrimináciu žien".

Rómkam sa hovorilo len o sterilizácii

Mimovládky ďalej v súvislosti s návrhom poslankyne pripomínajú, že Slovensko v minulosti čelilo kritike za nezákonné sterilizácie rómskych žien. Tie napokon odsúdili aj medzinárodné súdy. Medzinárodné inštitúcie dlhodobo vyzývajú Slovensko, aby pri sterilizáciách postupovalo dôsledne podľa platnej legislatívy.

Ministerstvo odmieta za antikoncepciu platiť

Ministerstvo zdravotníctva vysvetľuje, že antikoncepcia nie je liečba. V reakcii, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, sa uvádza, že na Slovensku má občan právo na bezplatné poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti.

"Dôležité lieky na ochorenia, ktoré sú drahé, majú pacienti zadarmo, časť je s doplatkami. Pripomíname, že antikoncepcia nie je liečba a ministerstvo zdravotníctva určite neplánuje ich preplácať," píše Čižmáriková. "Je dôležité mať na pamäti, že mnohým rómskym ženám bola dlhé roky podsúvaná sterilizácia ako jediná možná forma, ako sa chrániť pred neželaným otehotnením. Aj znevýhodnené ženy, vrátane rómskych, však majú právo na prístup ku všetkým formám antikoncepcie, nielen k sterilizácii. Sloboda ich rozhodovania teda nemôže byť obmedzovaná tým, že bude uhrádzaná iba jedna z foriem antikoncepcie," hovorí Durbáková.

V súčasnosti je priemerná pôrodnosť v Slovenskej republike na jednu ženu približne 1,4 dieťaťa.

Predkladaný návrh podľa poslankyne nebude mať vplyv na kontinuálne sa znižujúci trend pôrodnosti, pretože bezplatná sterilizácia bude prístupná len pre osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, respektíve majú viac ako 35 rokov a minimálne tri deti.

Mimovládky žiadajú zodpovedné štátne inštitúcie, aby zabezpečili všetkým ženám prístup k celej škále antikoncepčných prostriedkov, nielen k sterilizácii, a to formou úhrady z verejného zdravotného poistenia. Uzatvárajú, že ak ženy nemôžu kontrolovať svoju reprodukciu, nemôžu kontrolovať svoj život - čo má dopad na celú škálu ich práv.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.