• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

SIS tvrdí, že nemonitorovala organizátorov protestov Za slušné Slovensko

  • 11:46 16.11.2018
  • Bratislava
SIS tvrdí, že nemonitorovala organizátorov protestov Za slušné Slovensko

O podozreniach z monitorovania hovorili samotní organizátori pochodov Za slušné Slovensko.

Slovenská informačná služba (SIS) nijakým spôsobom nemonitorovala organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Povedal to šéf tajných Anton Šafárik poslancom z Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS. TASR to potvrdil predseda výboru Gábor Grendel (OĽaNO).

SIS za môjho vedenia sa nikdy nezúčastnila vecí, ktoré boli medializované, teda, že boli sledovaní a monitorovaní organizátori protestov po mítingoch, ktoré začali po strašnej udalosti, vražde Janka Kuciaka a jeho snúbenice. Riaditeľ i všetci príslušníci SIS sa od toho dištancujú,“ vyhlásil Šafárik s tým, že „k takýmto stupídnym záležitostiam“ by SIS pod jeho vedením nepristúpila.

Poslanca Smeru-SD Vladimíra Matejičku mrzí, že vťahujú SIS do politických hier, keďže služba je podľa jeho slov apolitická. „Koná vždy, keď sa koná proti ústavnému zriadeniu republiky, bezpečnosti občanov a je jedno, kto je vtedy vo vláde,“ povedal. Výroky expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý údajné sledovanie naznačoval, nekomentuje. Podľa Matejičku vychádzal Fico z informácií z médií.

Výbor sa zišiel mimoriadne, ale nebol uznášaniaschopný, prítomní boli len piati z 13 poslancov. Zasadnutie reagovalo na podozrenie, že organizátori protestov mali byť monitorovaní. „Chceli sme preveriť, či to mohla byť SIS. To sa ale nepotvrdilo,“ povedal Grendel s tým, že SIS sa od tohto podozrenia dištancovala.

Grendel doplnil, že sa možno ešte pýtať na brannobezpečnostnom výbore. Rovnako je tu podľa neho možnosť, že mohli byť monitorovaní na súkromnú objednávku. Nelegálne monitorovanie v demokratickej spoločnosti podľa Grendela nemá miesto.

Podozrenia z monitorovania vyplynuli z vyjadrení predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý pre Echo24 povedal, že už vedia, kto sa s kým schádzal, a že to všetko pôjde von, keď bude jasné, kto si objednal vraždu.

O podozreniach z monitorovania hovorili aj samotní organizátori pochodov Za slušné Slovensko. Juraj Šeliga na tlačovej konferencii tento týždeň uviedol, že mali byť údajne sledovaní bezpečnostnými zložkami štátu. „Nerozumieme, aký je na to legálny dôvod. Nič zlé sme nerobili,“ povedal. Považujú to za zastrašovanie a šikanu.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.