• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Zmeny vo vedení polície predstaví Saková začiatkom budúceho týždňa

  • 15:52 23.05.2018
  • Bratislava
Zmeny vo vedení polície predstaví Saková začiatkom budúceho týždňa

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) predstaví začiatkom budúceho týždňa zmeny vo vedení Policajného zboru SR.

Tie budú rozsiahlejšie a nebudú sa týkať len osoby policajného prezidenta, oznámila v stredu po zasadnutí vlády. Zároveň potvrdila, že z polície odchádza na vlastnú žiadosť policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Začiatkom budúceho týždňa zvoláme tlačovú konferenciu, predstavíme nového kandidáta na policajného prezidenta, ktorý bude len dočasný policajný prezident, pokiaľ bude prijatý zákon s nejakou účinnosťou, podľa ktorého bude nový policajný prezident zvolený výberovým konaním,“ priblížila Saková s tým, že na tlačovej konferencii sa zároveň rozlúči s doterajším policajným prezidentom Tiborom gašparom.

Ministerka naznačila, že políciu neopustí len Gašpar s Ábelom. „Tie zmeny budú rozsiahlejšie. Ja mám právomoc na dve úrovne – prezident a viceprezidenti, ostatné personálne kompetencie bude mať už novú policajný prezident,“ vysvetlila. S kandidátmi sa pritom rozprávala o ich predstave personálnych zmien na vedúcich postoch polície.

Saková nepotvrdila, že odchod Ábela by mal súvisieť s jeho nenaplnenou ambíciou nahradiť Gašpara na čele polície. Viacerí vrcholoví policajní funkcionári sú podľa nej sklamaní z toho, že medializácia polície bola v uplynulých mesiacoch negatívna aj napriek výborným výsledkom, ktoré polícia dosahuje, či už pri zlepšovaní objasnenosti trestných činov, alebo v doprave.

Vzhľadom na tú, možno aj neoprávnenú kritiku polície v posledných mesiacoch, sa rozhodli, že opustia svoje posty a prenechajú kompetenciu a zodpovednosť za tie náročné úlohy novším mladším kolegom,“ uviedla bez toho, aby niekoho menovala.

Ministerka tiež nepotvrdila informáciu, že by sa novým policajným prezidentom mal stať policajný pridelenec v Chorvátsku Marián Slobodník. Nevylúčila však, že je súčasťou finálnej trojky kandidátov, medzi ktorými sa rozhoduje. Kauzy, ktorým Slobodník čelil v rokoch 2011 a 2012, Saková nevníma ako problém, pretože boli podľa nej vysvetlené. „Pokiaľ ho pán prezident vymenoval v roku 2016 za generála, tak zjavne nebola pochybnosť o nejakých škrupuliach alebo zlyhaniach,“ argumentovala.

K výmene policajného prezidenta dochádza v spoločenskej situácii po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Odchod Gašpara žiadali desiatky tisíc ľudí na zhromaždeniach po celom Slovensku, opozícia i prezident SR Andrej Kiska a nasleduje po odchode premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD).

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

DNES - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.