• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Peter Pellegrini sa ujal funkcie predsedu vlády

  • 10:34 22.03.2018
  • Bratislava
Peter Pellegrini sa ujal funkcie predsedu vlády

Prezident Andrej Kiska vymenoval novú vládu, predsedom je Peter Pellegrini.

Do funkcie ho vo štvrtok vymenoval prezident SR Andrej Kiska.

Novým predsedom vlády, ktorý vo funkcii vystriedal Roberta Fica (Smer-SD), sa stal Peter Pellegrini (Smer-SD). Do funkcie ho vo štvrtok vymenoval prezident SR Andrej Kiska. Následne vymenoval aj ostatných členov nového kabinetu.

Pellegrini sa ujal najvyššieho exekutívneho postu po tom, ako do rúk Kisku zložil ústavou predpísaný sľub: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života“.

V porovnaní s odchádzajúcim kabinetom došlo okrem postu premiéra k zmene vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú zastáva Richard Raši (Smer-SD), ministrom vnútra je Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Na ostatných postoch zmeny nenastali. Ministrom financií zostáva Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý bude zároveň vicepremiérom. Ministrom zahraničných vecí bude naďalej Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD), ministrom hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), šéfom rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

Ministerstvo pôdohospodárstva povedie Gabriela Matečná (nom. SNS), rezort obrany Peter Gajdoš (SNS) a ministerstvo školstva Martina Lubyová (nom. SNS). Šéfom rezortu dopravy zostáva Árpád Érsek (Most-Híd) a na čele ministerstva životného prostredia pokračuje László Sólymos (Most-Híd). Po novom má byť aj podpredsedom vlády.

Nový kabinet sa po vymenovaní zíde na svojom prvom rokovaní, na ktorom schváli programové vyhlásenie. V piatok by sa mohol postaviť pred Národnú radu SR a požiadať poslancov o dôveru.

Výmenu vlády si vyžiadala vládna kríza, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a po ďalších okolnostiach vrátane informácií o údajných prepojeniach vládnych politikov na kalábrijskú mafiu, o čom písal Kuciak. Po vražde vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí žiadajúcich odchod Roberta Kaliňáka (Smer-SD), následne aj Roberta Fica. V hre boli aj predčasné parlamentné voľby, po ktorých volá opozícia, ale žiadal ich aj Most-Híd. Vládna strana zmenila názor, keď Fico oznámil, že podá demisiu, čo vyústilo do rekonštrukcie vlády.

Pellegrini odletí na svoj prvý summit do Bruselu

Jednou z prvých úloh novovymenovaného predsedu vlády Petra Pellegriniho bude zastupovať Slovenskú republiku na marcovom summite EÚ. Do Bruselu by mal premiér na svoj prvý summit odletieť vo štvrtok popoludní, zdrží sa tu do večera. V piatok (23.3.) bude Slovensko na summite zastupovať český premiér v demisii Andrej Babiš. TASR po potvrdila hovorkyňa Úradu vlády SR Beatrice Szabóová.

Pellegrini sa pred summitom zúčastní na stretnutí predsedov vlád skupiny V4. Absolvovať by mal aj schôdzku s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

Český veľvyslanec pri Európskej únii Martin Povejšil v stredu (21.3.) TASR potvrdil, že český premiér v demisii Andrej Babiš je pripravený zastupovať Slovenskú republiku na nadchádzajúcom dvojdňovom summite EÚ v Bruseli, ak česká strana dostane oficiálnu žiadosť zo Slovenska.

Nepôjde tak o prvý prípad vzájomného zastupovania na vrcholnom stretnutí lídrov EÚ. Robert Fico v marci 2017 zastúpil bývalého predsedu českej vlády, ktorý dvojdňový summit nedokončil pre snem ČSSD v Brne. Fico vtedy zastúpil Sobotku rovnako v druhý, neformálny deň summitu, keď sa už neprijímajú žiadne závery.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.