• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Kuzminová v stíhacích pretekoch 3. kola druhá! Je na na čele poradia Svetového pohára

  • 13:36 16.12.2017
  • Le Grand-Bornand
Kuzminová v stíhacích pretekoch 3. kola druhá! Je na na čele poradia Svetového pohára

Kuzminová sa po siedmich pretekoch prepracovala na čelo priebežného hodnotenia Svetového pohára.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová si v stíhacích pretekoch 3. kola Svetového pohára vybojovala vo francúzskom Le Grand-Bornand už štvrté pódiové umiestenie za sebou. Tentoraz skončila druhá, keď ju na 10 km trati o 14,0 sekundy zdolala jedine Nemka Laura Dahlmeierová, tretia so stratou 31,8 sekundy finišovala Talianka Lisa Vittozziová. Ďalšia slovenská biatlonistka Paulína Fialková sa zaradila na nebodovanú 43. priečku (+3:36,8 min). Kuzminová sa po siedmich pretekoch už prepracovala na čelo priebežného hodnotenia SP, s náskokom piatich bodov pred Fínkou Mäkäräinenovou.

Kuzminová po skvele zvládnutom šprinte mala v sobotu na štarte náskok až 34 sekúnd od Dahlmeierovej a 41 sekúnd ju delilo od Ukrajinky Vity Semerenkovej. Do rozpätia jednej minúty sa zmestilo len prvých šesť zo šprintu. Druhá slovenská biatlonistka Paulína Fialková vyštartovala ako 23. so stratou 1:47 minúty.

Dvojnásobnej olympijskej šampiónke Kuzminovej sa v kariére na vrcholných akciách ešte nikdy nepodarilo po víťaznom šprinte nadväzne triumfovať aj v stíhacích pretekoch. V Le Grand-Bornand šprint zvládla dosiaľ s najvýraznejším náskokom a mala veľmi blízko k zlatému 'dvojboja' a aj desiatemu triumfu v súčte pretekov SP a na ZOH, o jubilejné víťazstvo ju pripravilo zaváhanie na prvej streľbe.

V Le Grand-Bornand sa bežali stíhacie preteky tretíkrát v sezóne. Kuzminová v predchádzajúcich v rakúskom Hochfilzene s jednou chybou na strelnici zvíťazila, teraz však mala k piedestálu ešte bližšie. Jej náskok po rýchlom behu narástol pred úvodnou streľbou ležmo až na 37,5 sekundy, no chyby na druhom, štvrtom a piatom terči ju odsúdili až na tri trestné okruhy. Na medzičase po streľbe Kuzminovej (celková strelecká bilancia 3-0-0-1) jej patrilo 5. miesto, so stratou na Dahlmeierovú 33,5 s. Chybe sa nevyhla ani Paulína Fialková (1-3-1-1) na treťom terči.

V druhej 'ležke' si Kuzminová dala väčší pozor a posunula sa na 3. priečku, keď za prvou Dahlmeierovou mala stratu 24,2 s. Menej presne však mierila P. Fialková s nevybielenými druhým, tretím a piatym terčom.

Pred prvou streľbou 'stojmo' už bola Kuzminová druhá a aj na nej po bezchybných a rýchlych ranách zostala, so stratou už len 12,5 s. Príliš si so štvrtým nevybieleným terčom nepolepšila P. Fialková.

Záverečná streľba 'stojmo' bola v znamení súboja Dahlmeierovej a Kuzminovej. Obe zhodne netrafili úplne posledný terč, Kuzminová naň dlho mierila a možno aj vo vedomí veľkej šance na víťazstvo ho minula. Od Nemky ju na medzičase po streľbe delilo 19,1 sekundy a bolo zrejmé, že 24-ročná Dahlmeierová si beží za 18. víťazstvom v kariére, prvým v sezóne. Kuzminová si bez väčšieho tlaku za ňou vybojovala druhú priečku a pripísala si na vrcholných svetových podujatiach už 24. umiestenie na stupňoch. So šiestimi chybami na strelnici do SP nebodovala Paulína Fialková.

Výsledky:

stíhacie preteky na 10 km: 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 30:09,9 (1 tr. okr.), 2. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) +14,0 (4), 3. Lisa Vittozziová (Tal.) 31,8 (1), 4. Selina Gasparinová (Švaj.) 52,8 (2), 5. Denise Herrmannová (Nem.) 55,2 (2), 6. Susan Dunkleeová (USA) 1:12,1 (2), 7. Justine Braisazová (Fr.) 1:23,6 (3), 8. Vita Semerenková 1:24,0 (3), 9. Valj Semerenková (obe Ukr.) 1:24,9 (1), 10. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 1:25,8 (3), ...43. Paulína FIALKOVÁ (SR) 3:36,8 (6)

Priebežné hodnotenie SP (po 7 z 22 pretekov): 1. KUZMINOVÁ 259, 2. Mäkäräinenová 254, 3. Herrmannová 247, 4. Vittozziová 241, 5. Braisazová 236, 6. Wiererová 207, ...37. P. FIALKOVÁ 58

SP v stíhacích pretekoch (po 3 zo 7): 1. Mäkäräinenová 121, 2. Kuzminová 119, 3. Herrmannová 116

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.