• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

URBÁNI: Detailne poznám náš kraj, chcem a viem, ako ho zmeniť k lepšiemu

  • 11:21 23.10.2017
  • Banská Bystrica
URBÁNI: Detailne poznám náš kraj, chcem a viem, ako ho zmeniť k lepšiemu

Ľudia v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) chcú lepšie žiť, zabezpečiť si svoje rodiny a nie trápiť sa o holé prežitie.

Ponúka všetky svoje odborné a životné skúsenosti i politické tak na Slovensku, ako aj v zahraničí. V rozhovore pre TASR to tvrdí Milan Urbáni, ktorý sa vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) uchádza o funkciu predsedu BBSK.

-Prečo ste sa rozhodli zabojovať o post šéfa kraja?-

Banskobystrický kraj patrí medzi kraje s najvyššou nezamestnanosťou, s najnižšími platmi, mnoho ľudí žije v chudobe, nie je dobudovaná cestná infraštruktúra, vrátane R2, a preto viazne aj príchod investorov do nášho regiónu. Mnohé pripravené priemyselné parky nie sú obsadené viac ako na 40 percent. Je sťažená dostupnosť k zdravotníckym službám, viac ako tisíc čakateľov na poskytnutie sociálnych služieb, strata na majetku VÚC 40 miliónov eur, nedostatočné investície na opravy škôl, múzeí, kultúrnych inštitúcií, nefunkčnosť samotného Úradu BBSK, nečerpanie dotácií a eurofondov - to všetko len prispieva k stagnácii nášho kraja. Tieto a mnohé ďalšie nedostatky a negatíva v práci BBSK viedli k rozhodnutiu Strany moderného Slovenska k postaveniu vlastného kandidáta do volieb o post predsedu VÚC. Nakoniec voľba padla na mňa a po dlhom zvažovaní som ju prijal.

-Aké sú hlavné priority vášho volebného programu? Čo by ste urobili ako prvé po nástupe do funkcie?-

Zoznámim sa so všetkými zvolenými poslancami, zamestnancami, budem kontaktovať premiéra a vládu, ako i primátorov a starostov. A potom začneme realizovať program podpory domácich podnikateľov, vyššie platy, postupne európske aj u nás, dostupnosť zdravotnej starostlivosti a žiadne čakacie doby na vyšetrenia a operácie. Žiadne čakacie doby na sociálne služby a umiestnenie do sociálnych zariadení pre tých, ktorí na ne budú mať nárok. Garantujem bezbariérový kraj vo všetkých zariadeniach spadajúcich pod VÚC. Budeme podporovať integrovaný školský systém s duálnym vzdelávaním, venovať pozornosť všetkým kultúrnym ustanovizniam, vrátane pamiatok. Rozvoj športu a turistiky nebude taktiež mimo nášho záujmu. Zavedieme integrovaný dopravný systém, vybudujeme potrebnú dopravnú infraštruktúru a budeme bojovať za dostavbu R2 až po Košice. Naším cieľom bude zaviesť pravidelné letecké dopravné spojenia z letiska Sliač. Budeme rozširovať cezhraničnú spoluprácu medzi Slovenskom a Maďarskom. Verím, že vytvorením súmestia Banská Bystrica - Zvolen s okolitými mestami a obcami sa nám podarí vybudovať tretie metropolitné centrum na Slovensku.

-V BBSK bolo pôvodne 17 kandidátov na predsedu VÚC, zostalo ich 12. Niektorí spojili sily a vzdali sa, aby pri jednokolovej voľbe nezvíťazil súčasný predseda BBSK Marian Kotleba. Vy ste od začiatku prehlasovali, že idete až do konca. Neobávate sa, že aj vďaka hlasom vašich voličov, a teda rozložením hlasov medzi viacerých kandidátov, sa napokon úradujúcemu predsedovi podarí obhájiť svoj post?-

Neviem, čoho sa mám obávať, mali by sa obávať voliči, ak si zvolia nesprávne. Ja idem do volieb za Stranu moderného Slovenska s jasným programom a cieľmi, ako som naznačil a nebudem sa vzdávať. Celú kampaň si platím sám zo svojich zdrojov. Napriek ponukám som neprijal žiadny sponzorský dar, lebo chcem zostať nezávislý, hlavne vo výkone funkcie predsedu BBSK.

-Intenzívne chodíte po kraji, na rôzne akcie a stretávate sa s voličmi. Čo ich trápi najviac? Prečo by svoj hlas mali dať práve vám?-

Ľudí trápi hlavne to, čo som už naznačil - chcú lepšie žiť, zabezpečiť si svoje rodiny a nie sa trápiť o holé prežitie. Máme obce, kde je nezamestnaných až 90 percent občanov. Ja mojím voličom ponúkam všetky moje odborné a životné skúsenosti, politické skúsenosti tak na Slovensku, ako i v zahraničí. Výsledky mojej práce mnohí poznajú a som pripravený sa celý vložiť do tejto funkcie. Za najdôležitejšie pokladám to, že detailne poznám celý kraj, chcem a viem, ako ho zmeniť k lepšiemu.

-Ako lekárovi je vám najbližšia oblasť zdravotníctva. Ako vnímate zdravotnú starostlivosť poskytovanú v Banskobystrickom kraji? Čo v nej treba urýchlene zmeniť?-

V prvom rade je potrebné urobiť mapu všetkých zdravotníckych zariadení, prístrojového vybavenia a personálneho obsadenia. Chýba nám veľa lekárov, hlavne v prvom kontakte, taktiež špecialistov v mnohých odboroch. Čakacie doby, ktoré dnes na vyšetrenia existujú, šesť až dvanásť mesiacov, sú neprijateľné. Zmenu budem robiť na úrovni ministerstvo-VÚC-samospráva miest a obcí-zdravotné poisťovne a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

-Vo volebných tézach hovoríte o rozšírení kompetencií pre VÚC, čo by malo priniesť viac financií do regiónu, o zvýšení zamestnanosti v BBSK, ktorý má najvyššiu nezamestnanosť v SR či o riešení rómskej otázky. Ako to chcete dosiahnuť?-

VÚC potrebuje viac kompetencií, za ktorými by išli peniaze, treba zmeniť kompetenčný zákon. Pre budúci ekonomický rast a dôchodky pre seniorov treba urobiť všetko pre podporovanie mladých rodín, aby sa zvýšila pôrodnosť. Program rómskej otázky mám kompletne pripravený, potrebujeme zdravých, vzdelaných Rómov s primeraným platom a žiadne dávky bez práce.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.