• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Premiér Fico odcestoval na summit pri príležitosti 60. výročia Rímskych zmlúv

  • 14:06 24.03.2017
  • Poprad
Premiér Fico odcestoval na summit pri príležitosti 60. výročia Rímskych zmlúv

Slovenský premiér Robert Fico s delegáciou odcestoval dnes na pracovnú návštevu Talianska, kde sa v sobotu (25.3.) zúčastní na slávnostnom summite šéfov štátov alebo vlád 27 krajín Európskej únie pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv.

Premiéra dnes spoločne s ďalšími európskymi partnermi prijme na spoločnej audiencii v Apoštolskom paláci vo Vatikáne pápež František.

Samotný summit sa bude konať v sobotu dopoludnia na tom istom mieste, kde boli v roku 1957 podpísané zakladateľské zmluvy súčasnej Európskej únie - v Paláci konzervátorov (Palazzo dei Conservatori) na Kapitolskom námestí v Ríme. Zasadnutie sa bude konať za účasti hláv štátov alebo predsedov vlád krajín EÚ, predsedov Európskeho parlamentu, Európskej rady a Európskej komisie a zástupcov európskych inštitúcií.

V rámci rímskeho summitu pôjde z obsahového hľadiska o zavŕšenie procesu reflexie o budúcnosti EÚ, ktorý odštartoval bratislavský summit. Zasadnutie šéfov štátov alebo vlád 27 členských krajín EÚ v Ríme je súčasťou širšej diskusie o budúcnosti EÚ, ktorá nabrala na význame po rozhodnutí Spojeného kráľovstva vystúpiť z EÚ.

Lídri po skončení zasadnutia na nádvorí Kapitolského námestia podpíšu spoločné vyhlásenie – Rímsku deklaráciu. Dokument by mal byť spoločným zamyslením sa nad stavom Európskej únie a budúcnosťou procesu integrácie.

Po podpise je na programe spoločná tlačová konferencia predsedu Európskej rady Donalda Tuska, predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho, predsedu talianskej vlády Paola Gentiloniho a predsedu maltskej vlády Josepha Muscata.

Program sa zavŕši obedom v Kvirinálskom paláci (Palazzo del Quirinale), sídle prezidenta. Obed pre delegátov usporiada taliansky prezident Sergio Mattarella.

Rímske zmluvy sú dva dokumenty - Zmluva o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) a o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom) - a nesú názov podľa metropoly, v ktorej boli podpísané. Rímske zmluvy zároveň predstavujú tzv. rodný list spoločnej Európy, známej v súčasnosti pod názvom Európska únia.

Listiny 25. marca 1957 podpísali zástupcovia signatárskych štátov: Belgicka, Francúzska, Holandska, Luxemburska, Nemeckej spolkovej republiky (NSR) a Talianska.

Zmluvou o zriadení EHS, zameranou na integráciu a hospodársky rast prostredníctvom obchodu, bol vytvorený spoločný trh založený na voľnom pohybe tovarov, osôb, služieb a kapitálu. Znamenala začiatok novej etapy v procese európskej integrácie. Zriadili sa inštitúcie a rozhodovacie procedúry, ktoré mali umožniť zosúladenie národných záujmov so spoločným cieľom. Vznik EHS sa stal kľúčovým medzníkom v ďalšom vývoji európskej integrácie.

Rímske zmluvy vstúpili do platnosti 1. januára 1958.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.