• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Prezident Kiska rešpektuje stanovisko Benátskej komisie a je pripravený konať

  • 19:08 10.03.2017
  • Bratislava
Prezident  Kiska rešpektuje stanovisko Benátskej komisie a je pripravený konať

Benátska komisia dnes prijala stanovisko, ktorým na otázky slovenského prezidenta Andreja Kisku ohľadom sporu o nevymenovaní sudcov Ústavného súdu SR priamo neodpovedala, odkázala ho na názor väčšiny pléna Ústavného súdu (ÚS). Prezident však stanovisko Benátskej komisie rešpektuje.

TASR o tom informoval šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

Odpoveď Benátskej komisie, žiaľ, nie je takým silným impulzom, aby sme raz a navždy vyriešili patovú situáciu pri menovaní sudcov Ústavného súdu. Napriek tomu prezident Andrej Kiska rešpektuje stanovisko, ku ktorému Benátska komisia dospela, a ako prezident je pripravený konať tak, ako verejne sľúbil,“ povedal Krpelan.

Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné po tom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila Národná rada SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Došlo k sporom, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom ÚS rozhodol, že prezident porušil práva sťažujúcich sa kandidátov. Kiska označil rozhodnutia ÚS ako vnútorne rozporné.

Benátska komisia však uviedla, že nemôže plniť úlohu nadnárodného arbitra a nechce vstupovať do rozhodnutia, hoci uznáva, že nie je výkladom ústavy tak, ako je upravený v ústave a v zákone o ústavnom sude, informoval Krpelan.

Z odporúčaní Benátskej komisie vyplývajú vzájomne podmienené úlohy pre všetkých zainteresovaných. Dôležitým krokom a úlohou Ústavného súdu je uzavrieť existujúce sťažnosti odmietnutých kandidátov. Prezident bude konať ihneď, ako ÚS v súlade s odporúčaním Benátskej komisie odpovie, či jeho rozhodnutia o ich nevymenovaní boli opodstatnené, a ktorí z pôvodných kandidátov sú ešte stále oficiálne kandidátmi na sudcu či sudkyňu Ústavného súdu,“ uviedol Krpelan.

Prezident podľa jeho slov zároveň privítal odporúčanie Benátskej komisie, aby Národná rada SR novelou ústavy sprísnila podmienky a proces výberu kandidátov na sudcov ÚS, pričom k tomu sa zaviazala aj vláda SR vo svojom programovom vyhlásení. „Vláde a parlamentu nič nebráni konať a navrhnúť prísnejší výber budúcich kandidátov na sudcov a sudkyne Ústavného súdu,“ dodal Roman Krpelan.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.