• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Beblavý trvá na zastavení prevodu akcií nemocníc. MZ SR chystá pracovnú skupinu

  • 14:56 20.02.2017
  • Bratislava
Beblavý trvá na zastavení prevodu akcií nemocníc. MZ SR chystá pracovnú skupinu

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) naďalej trvá na potrebe zastaviť presun časti akcií špecializovaných nemocníc pod štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). Napísal preto list premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Myslí si, že šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) koná netransparentne a v presune vidí naďalej riziká.

Minister nepostupuje transparentne v tejto veci a zároveň aj preukázateľne nehovorí pravdu a nevyvrátil ani podozrenia, ktoré som hovoril,“ povedal dnes Beblavý. Ešte minulý týždeň upozornil, že pokiaľ dôjde k prevodu akcií, pôjde o konflikt záujmov, ochromia sa mechanizmy verejnej kontroly a umožní sa privatizácia nemocníc. Rezort následne jeho vyjadrenia odmietol.

Beblavý poukázal, že ministerstvo o presune akcií nekomunikuje tak aktívne, ako tvrdí. Podotkol, že v ozdravnom pláne sa len v jednej z príloh spomína možnosť nepeňažného vkladu. „Indikuje to vedomie ministra zdravotníctva, že tento projekt nebude populárny, a čím menej sa o tom povie, tým to bude lepšie,“ skonštatoval. Trvá na tom, že presun akcií je jednoznačne odštátnením, keďže akcie prestanú byť predmetom verejného práva a nesie riziká.

Ministerstvo dnes avizovalo, že riešeniu problematiky sa bude venovať nová pracovná skupina. Vytvoriť ju chce do konca mesiaca, účasť v nej ponúka aj Beblavému. „Ministerstvo zdravotníctva má úprimný záujem konať v záujme občanov tejto krajiny, a preto preferuje vecnú a transparentnú diskusiu o reálnych riešeniach, ktoré pomôžu stabilizovať VšZP... Sme pripravení diskutovať o všetkých možných a v praxi realizovateľných riešeniach,“ reagovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Štátna poisťovňa má pre vysokú minuloročnú stratu problém s negatívnym vlastným imaním. Ministerstvo si preto nechalo oceniť Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb a Východoslovenský onkologický ústav. Časť ich akcií sa môže vložiť do základného imania VšZP. Takýmto nepeňažným vkladom by sa zvýšila hodnota jej majetku.

Beblavý označil presun akcií za riskantnú operáciu v rozpore s verejným záujmom. Otvára sa tak podľa neho možnosť privatizácie dotknutých nemocníc. Drucker to odmietol, podľa neho Beblavý podsúva dezinformácie a virtuálne naháňa strach.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.