• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Banky na Slovensku aktívnejšie ponúkajú predschválené úvery

  • 18:34 29.08.2016
  • Bratislava
Banky na Slovensku aktívnejšie ponúkajú predschválené úvery

Banky v poslednom období vyvíjajú väčšie úsilie na to, aby oslovili klientov s ponukou získať predschválenú pôžičku.

Ľudia sa môžu dostať k spotrebiteľským úverom čoraz jednoduchšie. Banky v poslednom období vyvíjajú väčšie úsilie na to, aby oslovili klientov s ponukou získať predschválenú pôžičku.

Peniaze bez návštevy pobočky a bez čakania. Takto sa banky snažia nalákať klientov na predschválené úvery. Predschválená suma klientom svieti pri prihlásení do internetbankingu či na monitore bankomatov. "Zaznamenali sme, že banky sú aktuálne v oblasti predschválených pôžičiek pre svojich klientov mimoriadne aktívne. Spôsobené je to tým, že priestor na maržu v hypotékach sa pre banky zmenšuje. Preto sa snažia likviditu umiestniť aj do spotrebiteľských úverov, kde je väčší priestor aj pre maržu," domnieva sa odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarík. Okrem toho je podľa neho pre banky výhodnejšie, ak klientov oslovujú adresne a ponúknu im predschválenú pôžičku, ako keby platili drahé mediálne kampane.

Banky tvrdia, že kritériá predschválených úverov sa nemenili. Tvrdí to napríklad Prima banka. "V ostatnom období nedošlo k žiadnym výrazným úpravám v podmienkach na oslovovanie klientov s predschválenými ponukami," priblížila tiež hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, alebo aj VÚB priblížili, že strop na predschválených úveroch majú nastavený dlhodobo. "Strop predschválených pôžičiek je daný maximálnou výškou našej Pôžičky na čokoľvek, ktorá je 25.000 eur," doplnila vedúca oddelenia úverov vo VÚB Angelika Farkašová. Zároveň doplnila, že spravidla sa klient môže vo VÚB kvalifikovať na predschválený úver po troch mesiacoch od začiatku plnenia sledovaných parametrov.

Na získanie takéhoto úveru teda musí klient splniť určité podmienky, ktoré si banky samy nastavujú. "Limity nastavujeme na základe individuálneho posúdenia klienta. Napríklad jeho príjmov, demografických údajov, vzdelania a podobne. Pozeráme sa aj na transakčné správanie. Cieľom je nastaviť úverové podmienky tak, aby bol chránený aj klient, a zaťažený len takou výškou záväzku, ktorú je schopný reálne splácať," vysvetlila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Podobne postupujú aj ostatné finančné domy. "Banka ponúka klientom limit formou spotrebiteľského úveru až v období, ak má o klientovi dostatok informácií potrebných na celkové zhodnotenie jeho finančnej situácie ako z interných, tak aj z externých zdrojov. Výška limitu sa odvíja nielen od výstupov získaných z uvedených zdrojov, ale aj od potreby klienta," vysvetlila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová s tým, že ide o ponuku pre existujúcich klientov, o ktorých už má banka dlhodobejšie finančné, ako aj produktové informácie.

Tatra banka podľa slov hovorkyne Zuzany Povodovej tiež uviedla, že konkrétna výška predschválenej ponuky je stanovená individuálne s prihliadnutím na interné kritéria banky pri posudzovaní bonity klienta.

mst sat
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.