• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

V centre Bratislavy vystavuje viac ako 50 sochárov z 11 krajín

  • 18:04 01.07.2016
  • Bratislava
V centre Bratislavy vystavuje viac ako 50 sochárov z 11 krajín

Podujatie Socha a objekt XXI. predstavuje v veľkú prehliadku aktuálneho výtvarného umenia.

Medzinárodné podujatie Socha a objekt XXI. predstavuje v Bratislave veľkú prehliadku prevažne aktuálneho výtvarného umenia. Ojedinelý projekt aj v medzinárodnom kontexte opäť umožňuje Bratislavčanom i návštevníkom mesta stretnúť sa s pestrým umením desiatok umelcov z 11 krajín. Záštitu nad ním prevzal prezident SR Andrej Kiska.

"Za 21 rokov sa vyvinulo toto podujatie z malého domáceho s 13 slovenskými autormi do obrovského a prestížneho medzinárodného projektu. Je slovenským paradoxom, že viac je známe a populárne v zahraničí než na Slovensku. Ale ja som veľmi rád, že napriek počiatočným značným ťažkostiam sa to podarilo realizovať. Obnáša to enormnú prácu dať dohromady viac než 50 autorov z viacerých krajín s veľkorozmernými dielami v Grassalkovičovej záhrade a v ďalších deviatich galériách v centrálnej mestskej časti. Takže musím neskromne povedať som na to pyšný," po ôsmich vernisážach a otvorení podujatia vo štvrtok (30.6.) povedal pre TASR iniciátor a hlavný organizátor projektu Viktor Hulík.

Podľa neho myšlienka organizovania prehliadok sochárskeho umenia vznikla v roku 1996. Vtedy najmä centrálna časť Bratislavy začala meniť svoju tvár a zo šedivého a nevľúdneho prostredia poznačeného dlhým obdobím devastácie a nezáujmu predstaviteľov bývalého komunistického režimu sa v priebehu posledných rokov stalo príťažlivé miesto lákajúce svojou atmosférou k návšteve čoraz väčší počet domácich aj zahraničných turistov. K tejto premene mesta prispelo aj výtvarné umenie v podobe výstavy Socha a objekt.

V Grassalkovičovej záhrade sú niekoľkometrové sochárske objekty 13 autorov zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. Počtom 25 umelcov je najväčšia výstava Priestor a štruktúra v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy. Je to zároveň expozícia aj s najstaršími dielami. Sú v nej obrazy a objekty z prvej medzinárodnej expozície projektu Nove Tendencije v Záhrebe (1961) a ďalších výstav v štýle Op Art v New Yorku (1965) a iných mestách.

"V týchto dielach sa udomácnila technika, pohyb a svetlo. Okrem priekopníkov nového výtvarného štýlu sú tu práce ich mladších pokračovateľov v súčasnosti," povedal na vernisáži kurátor výstavy Daniel Roy.

Žlto-biele maľované objekty geometrických tvarov prezentuje maďarský výtvarník János Saxon Százs v Galérii Z. Jeho krajan István Haász použil rovnaké farby na geometrických obrazoch v Múzeu Milana Dobeša. Mladá bulharská sochárka Alexandra Ivanova predstavuje svoje drobnejšie kovové objekty v kultúrnom inštitúte svojej krajiny. Poľský inštitút dal priestor rzeszowskej rodáčke Tamare Berdowskej a jej projektu Idea a Forma, kde okrem geometrickej kresby má priestorové objekty s mnohopočetnými kreslenými fóliami uloženými vedľa seba v stojanoch. Všetky výstavné priestory v galérii Umelka zaplnil geometrickými obrazmi a objektmi nemecký výtvarník Klaus Schoen.

Slovenskí autori okrem skupinovej výstavy v Grassalkovičovej záhrade (Kata Kissoczy, Milan Adamčiak, Andrej Margoč, Ján Mathé, Ľubo Mikle, Peter Roller, Jakub Trajter, Dionýz Trosko, Jozef Vachálek) majú samostatné prezentácie. V galérii Statua manželia Zora a Štěpán Palovci vystavujú sklenené objekty, kreslené a maľované obrazy vytvorené počas niekoľkomesačného vlaňajšieho pracovného pobytu v USA. Inštalácia s názvom Inak je doplnená laserovou projekciou. V komornej K Gallery majú prvú spoločnú výstavu domáci autori Mira Podmanická s Petrom Rollerom inšpirovanú Parížom.

Okrem uvedených krajín sú zastúpení autori z Argentíny, Rakúska, Francúzska, Švédska a Talianska. Väčšina výstav potrvá do konca augusta.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.