• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
13°Bratislava

Útokom v Paríži nezabránili ani tajné služby, píše tlač

  • 15:07 13.05.2016
  • Paríž
Útokom v Paríži nezabránili ani tajné služby, píše tlač

Denník Le Parisien napísal, že Abaaouda sa nepodarilo dolapiť, aj keď ho tajné služby viacerých európskych štátov označovali za veľkú hrozbu. Abaaoud osnoval útoky v Paríži spred šiestich mesiacov.

Francúzsko zmenilo vlani svoju vojenskú stratégiu a začalo s náletmi na pozície džihádistov v Sýrii, pretože malo obavy z aktivizácie islamistov vrátane Abdelhamida Abaaouda, ktorý zosnoval útoky v Paríži spred šiestich mesiacov. Napísal to dnes francúzsky denník Le Parisien.

Denník s odvolaním sa na materiály francúzskych a belgických tajných služieb a policajné odpočúvanie uviedol viaceré situácie, keď sa Abaaouda nepodarilo dolapiť, aj keď ho tajné služby viacerých európskych štátov označovali za veľkú hrozbu, a to ešte pred atentátmi v Paríži z 13. novembra 2015. Tieto útoky si vyžiadali 130 obetí na životoch, väčšina z nich boli rukojemníci zadržiavaní teroristickým komandom v koncertnom klube Bataclan.

Abaaouda polícia zastrelila päť dní po týchto atentátoch, pri razii na parížskom predmestí Saint-Denis.

Úrad francúzskeho prezidenta ani ministerstvo vnútra nereagovali na žiadosť poskytnúť komentár k tvrdeniam denníka Le Parisien, uviedla agentúra AP.

Le Parisien napísal, že Abdelhamid Abaaoud, Belgičan marockého pôvodu, bol v roku 2015 identifikovaný ako jedna z najväčších hrozieb pre Európu. Pátrali po ňom tajné služby desiatky európskych štátov za podpory americkej CIA a izraelského Mosadu. Jeho meno figurovalo aj v ultratajných materiáloch o džihádistoch v Sýrii a Iraku.

Podľa denníka sa vlani v lete objavili signály o Abaaoudovej aktivizácii, čo francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda viedlo k zmene vo francúzskej vojenskej stratégii. V septembri 2015 tak francúzske lietadlá bombardovali baštu skupiny Islamský štát (IS/Dáiš) v Dajr az-Zaúre v Sýrii, a to v "mene legitímnej obrany".

V tom čase bol už Abaaoud odhodlaný dostať sa do Európy. Podľa Le Parisien bol dokonca ochotný preplávať pohraničnú rieku medzi Gréckom a Bulharskom, ale pre nízky stav vody sa mu to nepodarilo a musel sa vrátiť. Mal v pláne zaplatiť belgickej call-girl za to, že sa budú vydávať za párik belgických turistov a splynú s davom na gréckom letisku.

"Vlani 13. novembra sa (Abaaoud) nečakane ocitol na čele viacerých kománd zabijakov. Napriek všetkým nasadeným prostriedkom túto bitku tajné služby prehrali. Terorista im veľmi tesne unikol v Aténach," uviedol Le Parisien.

Denník La Libre Belgique v uplynulých dňoch napísal, že na základe analýzy odpočutých telefonátov sa viacerí odborníci domnievajú, že Abdelhamid Abaaoud mal "šéfa" zvaného "Padre" - zrejme vysokopostaveného príslušníka Amnijátu, tajnej služby Dáišu -, ktorému pravidelne "skladal účty". Identita tohto muža nie je známa.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

Útočník zastrelil influencerku z TikToku pred jej domom

DNES - 7:01Zahraničné

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade.

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

Bieloruskí hekeri oznámili, že sa nabúrali do siete bieloruskej KGB

DNES - 6:56Zahraničné

Bieloruská hekerská aktivistická skupina vyhlásila, že sa nabúrala do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB v tejto krajine.

Britský kráľ Karol III. sa vráti k verejným povinnostiam v obmedzenom režime

Britský kráľ Karol III. sa vráti k verejným povinnostiam v obmedzenom režime

DNES - 5:44Zahraničné

Britský kráľ Karol III. sa na budúci týždeň v obmedzenej miere vráti k verejným povinnostiam, informoval v piatok Buckinghamský palác.

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.