• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
21°Bratislava

V galérii Cit v Bratislave je výstava s atmosférou toskánskych uličiek

  • 18:18 07.05.2016
  • Bratislava
V galérii Cit v Bratislave je výstava s atmosférou toskánskych uličiek

Iba na niekoľkých záberoch sú v uličkách ľudia, autorka kladie dôraz na architektúru budov s kamennými múrmi, strešnou krytinou i detailnou štruktúrou geometrickej dlažby.

Prvá spoločná výstava maliarky Sone Herényiovej a fotografky Daniely Bartošovej má spoločnú tematiku z ich pobytu v talianskom Toskánsku. Je v galérii Cit v centre Bratislavy, kde potrvá do 17. júna.

"Obidve si nevybrali pôsobivé panoramatické pohľady na mestá, ale atmosféru starobylých uličiek. Zaujala ich architektúra z čias Etruskov s typickým oblúkom. Daniela vytvorila fotografie zaujímavou technikou - kyanotypiou na akvarelovom papieri, kde sú viditeľné detailné všetky štruktúry objektov. Nie je to neznáma autorka, je členka Klubu bratislavských fotografov a v rokoch 2012 až 2014 zvíťazila v niekoľkých súťažiach. Po predchádzajúcej abstraktnej tvorbe Soňa prekvapila touto reálnou tematikou. Tu medzi stavbami siahla po vzťahu svetla a farby s oblohou. Sú to obrazy, ktoré lákajú vykročiť po schodoch," uviedla v piatok (6.5.) na vernisáži kurátorka výstavy Klára Kubíčková.

Umelecké fotografie vytvorené starou technikou pôsobia ako grafiky. Iba na niekoľkých záberoch sú v uličkách ľudia, autorka kladie dôraz na architektúru budov s kamennými múrmi, strešnou krytinou i detailnou štruktúrou geometrickej dlažby. Nechýbajú dobové lampy, rôzne výklenky ani televízne antény na strechách. "Pôvodná kyanotypia vytvára fotografie s odtieňom modrej farby. Ja som vytvorila fotografie s odtieňmi čaju a kávy. Upútala ma tam perfektná kamenná stará dlažba. Neboli v nej žiadne diery," prezradila pre TASR Daniela Bartošová.

Podľa Sone Herényiovej sú tieto fotografie vytvorené šamanskou technikou. Ona namaľovala veľkoplošné obrazy s rozmermi 1,7 x 1,0 m, aby pôsobivejšie zobrazila pohľady do úzkych uličiek. Tie sú občas prepojené premostením medzi domami a ovenčené vysokým zeleným viničom rastúcim z kvetináčov položených na chodníku.

"V Toskánsku sme boli týždeň a navštívili sme niekoľko miest. Ja som si robila skice a fotografické záznamy. Podľa nich som potom doma v tomto roku namaľovala obrazy," dodala Herényiová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Strany dostanú v tomto roku za výsledky volieb takmer vyše 14 miliónov eur

Strany dostanú v tomto roku za výsledky volieb takmer vyše 14 miliónov eur

DNES - 10:09Domáce

Politické strany dostanú v tomto roku za výsledky minuloročných parlamentných volieb takmer 14,3 milióna eur.

Dočkáme sa mierových rokovaní v Bratislave? Hrabko odpovedá

Dočkáme sa mierových rokovaní v Bratislave? Hrabko odpovedá

DNES - 7:58Domáce

Možnosť rokovaní o ukončení konfliktu na Ukrajine v Bratislave, ktorú vo svojom prejave pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom 8. mája spomenul zvolený prezident Peter Pellegrini, je hudbou budúcnosti.

Tragédia v nočnom klube: Z miesta hlásia obeť

Tragédia v nočnom klube: Z miesta hlásia obeť

DNES - 7:14Domáce

V bratislavskom nočnom klube došlo k tragickému incidentu.

Obmedzenia na D2: Tomuto sa od soboty nevyhnete

Obmedzenia na D2: Tomuto sa od soboty nevyhnete

DNES - 6:48Domáce

Polícia upozorňuje na obmedzenie premávky na diaľnici D2 v smere do Bratislavy.

Výstraha pre stred a východ: Pred týmto varuje SHMÚ

Výstraha pre stred a východ: Pred týmto varuje SHMÚ

VČERA - 19:02Domáce

Pre viacero oblastí platí od polnoci výstraha.