• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Patizánske si na financovanie investičných akcií si nevezme úver

  • 12:11 29.04.2016
  • Partizánske
Patizánske si na financovanie investičných akcií si nevezme úver

Investície sa týkajú aj asfaltovania miestnych komunikácií, stavby kanalizácií či rekonštrukcie telocviční v okresnom meste, ktoré je vstupnou bránou do hornej Nitry.

Na financovanie investičných akcií, ktoré má v pláne realizovať tento rok, samospráva Partizánskeho nevyužije úver, ale vlastné zdroje. Vyplýva to zo štvrtej zmeny rozpočtu mesta, ktorú na svojom rokovaní tento týždeň (26.4.) schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Partizánskom.

"Zmena rozpočtu, ktorá bola prerokovaná na mestskom zastupiteľstve, zahŕňa niekoľko významných položiek. Prvá sa týka mimoriadnej položky zaradenej v súvislosti s vybudovaním kanalizácie veľkého projektu Čistiarne odpadových vôd Sever. Tam sa pripájame k projektu v tom smere, že chceme preasfaltovať všetky miestne komunikácie, ktoré boli dotknuté týmto projektom," uviedla pre TASR prednostka Mestského úradu v Partizánskom Dáša Jakubíková.

Investičná akcia sa dotýka preasfaltovania komunikácií v mestskej časti Malé Bielice v celkovej výmere asi 4000 metrov štvorcových. Ako ďalej ozrejmila Jakubíková, samospráva v tejto súvislosti zrealizovala verejné obstarávanie na dodávateľa prác a na tento účel alokovala v zmene rozpočtu 90.000 eur. Tie zabezpečila presunom prostriedkov, konkrétne zrušením bežných výdavkov na vrátenie dotácie pri odpredaji plynovej prípojky v priemyselnom parku.

"Ďalšie zmeny sa týkali schváleného záverečného účtu, ktorý preukázal, že mesto minulý rok hospodárilo s výbornými číslami. Preto úver, ktorý bol pôvodne plánovaný pri zostavovaní rozpočtu na rok 2016, môže byť nahradený vlastnými prostriedkami. Aktivity, ktoré boli pôvodne plánované z úveru, v tejto rozpočtovej zmene zaraďujeme s finančným krytím z rezervného fondu," priblížila Jakubíková. Z rezervného fondu v objeme 688.000 eur bude magistrát financovať okrem iného rekonštrukciu ulice 1. mája, opravu striech na Základnej škole Veľká Okružná, rekonštrukciu domu smútku na sídlisku Šípok, realizáciu klimatizácie s vykurovaním v kine, rekonštrukciu strechy obytného domu na Februárovej ulici, počiatočnú investíciu do parkovacieho systému v meste či rekonštrukciu Materskej školy na Malinovského ulici.

V rámci štvrtej zmeny rozpočtu alokovalo mesto zdroje aj na spolufinancovanie investičnej akcie v podobe rekonštrukcií telocviční základných škôl, na ktoré získalo financie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na spoluúčasť mesta pôjde z rezervného fondu a náhrad z poistného plnenia 17.170 eur.

V rezervnom fonde bude mať s výsledkom záverečného účtu za rok 2015 a po štvrtej zmene rozpočtu mesto alokované zdroje vo výške 473.025,35 eura.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blanár: Členstvo Slovenska v EÚ je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho

Blanár: Členstvo Slovenska v EÚ je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho

DNES - 11:08Domáce

Členstvo SR v Európskej únii je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho. Juraj Blanár to vyhlásil na medzinárodnej konferencii "20 rokov členstva Slovenska v EÚ - výzvy a príležitosti".

Na internáte zomrel stredoškolák, nepomohli ani záchranári

Na internáte zomrel stredoškolák, nepomohli ani záchranári

DNES - 11:02Domáce

Záchranárom sa napriek rýchlemu zásahu nepodarilo oživiť mladíka.

Taraba odvolal ďalšieho funkcionára z rezortu životného prostredia

Taraba odvolal ďalšieho funkcionára z rezortu životného prostredia

DNES - 10:48Domáce

Minister životného prostredia Tomáš Taraba vo štvrtok odvolal z funkcie riaditeľa Správy Národného parku Slovenský kras Milana Olekšáka.

V NAKA dôjde k zmenám, zamerajú sa na stabilizáciu personálu

V NAKA dôjde k zmenám, zamerajú sa na stabilizáciu personálu

DNES - 10:13Domáce

Pri reorganizácii Národnej kriminálnej agentúry bude snahou, aby nespôsobila neprimerané predĺženie konaní a aby na veciach pracovali rovnakí policajti aj po ich preradení.

Figeľ: Zrušiť právo veta v citlivých otázkach by nebolo dobré pre Európu ani Slovensko

Figeľ: Zrušiť právo veta v citlivých otázkach by nebolo dobré pre Európu ani Slovensko

DNES - 8:10Domáce

Zrušiť právo veta v citlivých otázkach a presunúť rozhodovanie na Brusel by nebolo na prospech Európy ani Slovenska. Myslí si to bývalý slovenský eurokomisár Ján Figeľ.