• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Zabúdanie môže byť prejavom Alzheimerovej choroby, varujú odborníci

  • 16:39 10.03.2016
  • Bratislava
Zabúdanie môže byť prejavom Alzheimerovej choroby, varujú odborníci

Ľudia s Alzheimerovou chorobou a ich opatrovatelia sa stretávajú s rôznymi predsudkami a mýtmi.

Ľudia s Alzheimerovou chorobou a ich opatrovatelia sa stretávajú s rôznymi predsudkami a mýtmi. Tie spôsobujú, že pacienti s demenciou sa k lekárovi dostanú neskôr, pretože spoločnosť vníma zabúdanie ako normálnu a prirodzenú súčasť starnutia, upozorňujú odborníci. Práve preto vznikol projekt odborníkov z Centra MEMORY – Spolu proti demencii, ktorý sa realizuje s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR.

"Cieľom je komplexne informovať verejnosť o Alzheimerovej chorobe ako o najčastejšej forme demencie, jej varovných príznakoch a štádiách, o potrebách pacientov a rodinných opatrovateľov, spôsobe zvládania prejavov ochorenia v rodine či v zariadení a v neposlednom rade o prevencii a možnostiach včasnej diagnostiky," uviedla riaditeľka Centra MEMORY Mária Čunderlíková.

Jednou z aktivít projektu sú Dni otvorenej mysle, ktoré sa uskutočnia v dňoch 14. až 16. marca v priestoroch centra. Počas troch dní sa budú môcť záujemcovia zúčastniť na prednáškach, aktivitách centra a zážitkových terapiách. Získajú potrebné informácie o tom, aká forma pomoci existuje na Slovensku, či sa môžu poradiť o priebehu Alzheimerovej choroby. V prípade záujmu sa budú dať objednať na individuálne bezplatné testovanie pamäti.

Súčasťou kampane je aj spustenie webovej stránky www.spoluprotidemencii.sk. "Nová stránka je základnou informačnou platformou o demencii, ktorá na Slovensku doteraz chýbala. Užívateľ sa dozvie, čo je to demencia, ktoré choroby zahŕňa, ako sa tieto ochorenia prejavujú a ako prebieha liečba. Stránka bude informovať aj o tom, ako sa dá znížiť riziko demencie už počas aktívneho života. Chceme u užívateľov zachytiť problémy s pamäťou ešte predtým, ako sa prejaví vážna porucha," hovorí Darina Grniaková, projektová manažérka Centra MEMORY.

Vydaná bude aj špecializovaná publikácia. "Pre všetkých záujemcov sme pripravili odbornú príručku Ako si poradiť s demenciou, v ktorej taktiež nájdu všetky potrebné informácie. Veríme, že aj vďaka projektu Spolu proti demencii sa nám spoločnými silami podarí rozprúdiť diskusiu o tomto ochorení a zbaviť ho predsudkov," doplnila Čunderlíková.

Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie. Na Slovensku neexistujú presné štatistiky o výskyte ochorenia, ale odhaduje sa, že chorobou trpí takmer 60.000 pacientov, o ktorých sa stará približne 150.000 opatrovateľov. Prečo u niekoho vznikne ochorenie a u iného nie, stále nie je známe. Jeho výskyt však narastá s vekom. Demencia sa vyskytuje u každého 20. človeka nad 65 rokov. Po 80. roku života je to každý piaty človek. Toto ochorenie sa výnimočne môže začať už okolo tridsiatky.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V bytovom dome vybuchla plynová bomba, na miesto vyslali záchranárov

V bytovom dome vybuchla plynová bomba, na miesto vyslali záchranárov

DNES - 10:34Domáce

Na miesto vyslali ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci.

Polícia pátra po 17-ročnom Petrovi, nevrátil sa z dovolenky

Polícia pátra po 17-ročnom Petrovi, nevrátil sa z dovolenky

DNES - 9:59Domáce

Mladík sa nevrátil z dovolenky, nezvestný je od konca apríla.

V niekoľkých školách zasahujú policajti

V niekoľkých školách zasahujú policajti

DNES - 9:15Domáce

Polícia preveruje výstražné oznámenia, ktoré sa týkajú viacerých bratislavských škôl.

Vo výberovom konaní na šéfa Fakultnej nemocnice v Trenčíne uspel Michal Plesník

Vo výberovom konaní na šéfa Fakultnej nemocnice v Trenčíne uspel Michal Plesník

DNES - 9:13Domáce

Vo výberovom konaní na post šéfa Fakultnej nemocnice Trenčín uspel Michal Plesník. Bol jediným uchádzačom.

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.