• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
18°Bratislava

Americké tajné služby odpočúvali Merkelovú a Pan Ki-muna

  • 22:44 23.02.2016
  • BERLÍN
Americké tajné služby odpočúvali Merkelovú a Pan Ki-muna

Z najnovších dokumentov vyplýva, že americké tajné služby odpočúvali telefonáty nemeckej kancelárky Merkelovej a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

Agenti americkej tajnej služby údajne v roku 2008 odpočúvali telefonické konverzácie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Vyplýva to z najnovších dokumentov, ktoré zverejnil projekt WikiLeaks, píše agentúra DPA.

Pan Ki-mun vyjadril optimizmus nad zvolením Obamu za prezidenta USA

V telefonáte, ktorý mali odchytiť agenti americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), generálny tajomník vyjadril na adresu Merkelovej kompliment ohľadom jej snahy v boji proti klimatickým zmenám, ako aj toho, ako sa k tejto agende usiluje priviesť aj ďalších lídrov EÚ.

Pan Ki-mun Merkelovej podľa citovaných dokumentov ďalej povedal, že bez pokračujúceho vedenia EÚ v tejto otázke bude OSN iba veľmi ťažko presadzovať záväzky pred vtedy nadchádzajúcou konferenciou o klimatickej zmene v poľskej Poznani.

Šéf OSN v tomto telefonáte vyjadril tiež optimizmus nad nedávnym zvolením Baracka Obamu za prezidenta USA. Tento fakt podľa neho predstavoval možnosť primať Spojené štáty, aby sa viac zapájali do vyjednávaní o klimatickej zmene.

NSA odpočúvala úrad nemeckého kancelára celé desaťročia

Nemecké médiá zverejnili už vlani informácie získané prostredníctvom projektu WikiLeaks o tom, že americká služba NSA odpočúvala úrad nemeckého kancelára celé desaťročia. Diať sa to malo aj v prípade Merkelovej predchodcov.

Najnovšie dokumenty, v ktorých sa citujú telefonáty úradujúcej nemeckej kancelárky Merkelovej s generálnym tajomníkom OSN, priniesla tá istá trojica médií ako vlani - denník Süddeutsche Zeitung a televízne stanice NDR a WDR.

"Dnes sme dokázali, ako boli súkromné stretnutia generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna o tom, ako zachrániť planétu pred klimatickou zemnou, špehované krajinou sústredenou na ochranu svojich najväčších ropných spoločností," povedal v súvislosti s týmito materiálmi zakladateľ projektu WikiLeaks Julian Assange. "Bude zaujímavé sledovať reakciu OSN, pretože pokiaľ môže byť bez dôsledkov cieľom generálny tajomník, tak potom je ohrozený hocikto od svetových lídrov po upratovačov ulíc," dodal.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Stovky ľudí evakuovali z Charkovskej oblasti

Stovky ľudí evakuovali z Charkovskej oblasti

DNES - 9:40Zahraničné

Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu.

Prvá

Prvá "extrémna" slnečná búrka za vyše 20 rokov priniesla polárnu žiaru

DNES - 6:45Zahraničné

Najsilnejšia slnečná búrka za viac ako dve desaťročia zasiahla v piatok Zem, pričom na oblohe od austrálskej Tasmánie až po Britániu vyvolala veľkolepé svetelné predstavenia.

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

DNES - 6:41Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje.

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby bránili demokraciu

DNES - 6:39Zahraničné

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier spolu s hlavami štátov Rakúska a Talianska vyzval na obranu európskych hodnôt v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy, Kyjevu vyjadril podporu

VČERA - 21:42Zahraničné

Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy.