• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Veľkolepé ohňostroje odštartovali nový rok vo svete

  • 10:53 01.01.2016
  • SYDNEY
Veľkolepé ohňostroje odštartovali nový rok vo svete

Veľkú šou spojenú s krásnym ohňostrojom už tradične ponúklo austrálske Sydney, oslavy príchodu nového roka v Dubaji poznačil požiar hotela.

Svetové metropoly veľkolopo vítali nový rok. Ako prvé vstúpili do roku 2016 tichomorské ostrovné štáty Kiribati a Samoa.


Krásny ohňostroj už tradične ponúklo austrálske Sydney, svetelná šou trvala okolo 20 minút a stále v prepočte 4,7 milióna eur. Sydney vďaka svojej polohe neďaleko dátumovej hranice oslavuje nový rok ako jedna z prvých svetových metropol a pýši sa najväčšími novoročnými oslavami v celom regióne. O dve hodiny skôr než v Sydney privítali nový rok na Novom Zélande. Hlavné oslavy sa konali v najväčšom meste Auckland, kde ohňostroj odpálili z tamojšej televíznej veže Sky Tower.

Video: Veľkolepý ohňostroj v Sydney


Čína privítala nový rok pokojne, 1. január je síce štátnym sviatkom aj v tejto ľudovej republike, podľa tradičného lunárneho kalendára sa však nový rok v Číne začína až koncom januára alebo začiatkom februára. Začiatok nového čínskeho lunárneho roka tentoraz pripadne na 8. februára, keď rok kozy vystrieda rok opice.

Novoročné oslavy v Číne sprevádzané sprievodmi a ohňostrojmi trvajú zvyčajne celý deň a sú príležitosťou na stretávanie sa rodín a cestovanie za vzdialenými príbuznými. Novoročné oslavy prilákali predovšetkým mladých ľudí v čínskych veľkomestách. V metropolách Šanghaj a Peking zorganizovali mnohé kluby a bary veľkolepé silvestrovské večierky.

Odporúčame:

Bratislava vítala nový rok ohňostrojom nad Dunajom

Bratislavský hrad vysvietili farbami štátnej vlajky

V Trnave oslavujú príchod nového roka dvoma ohňostrojmi

V Banskej Bystrici mali na Silvestra ohňostroj bez programu


Veľkolepý ohňostroj privítal príchod nového roka aj na najvyššej budove sveta Burdž Chalífa. Novoročné oslavy sa v Dubaji konali aj napriek mohutnému požiaru, ktorý zachvátil 63-poschodovú budovu luxusného hotela Address vzdialeného od mrakodrapu Burdž Chalífa iba niekoľko stoviek metrov ---> VIAC O MOHUTNOM POŽIARI HOTELA V DUBAJI.

Video: Ohňostroj v Dubaji


Úrady v Dubaji pre verejnosť pripravili trojicu samostatne odpaľovaných ohňostrojov doplnených 400.000 LED svetlami, ktoré sa začali práve na mrakodrape Burdž Chalífa. Na ohňostroje sa malo použiť 1,6 tony petárd. Niekoľkominútové svetelné divadlo si pozreli desaťtisíce ľudí. Svetelné šou spojené s ďalším programom boli aj v iných metropolách naprieč zemeguľou - v Londýne pri Temži či pri Kremli v Moskve.

Na newyorskom námestí Times Square sa za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení zišiel približne milión ľudí. Na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro ľudia oslavovali nielen príchod nového roka, ale zároveň aj storočnicu samby a nadchádzajúce letné olympijské hry. Medzi poslednými privítali príchod roka 2016 obyvatelia havajskej metropoly Honolulu.

Video: Ohňostroj v Pekingu

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

DNES - 10:06Zahraničné

Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami.

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

Orbán: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny

DNES - 10:05Zahraničné

Maďarsko je podľa Orbána na strane mieru.

Americká armáda pri vlaňajšej operácii v Sýrii nedopatrením zabila civilistu

Americká armáda pri vlaňajšej operácii v Sýrii nedopatrením zabila civilistu

DNES - 7:12Zahraničné

Americká armáda vo štvrtok priznala, že pri jej vlaňajšom útoku dronom v Sýrii zahynul civilista.

Šéf britskej diplomacie Cameron sa v Kyjeve stretol so Zelenským

Šéf britskej diplomacie Cameron sa v Kyjeve stretol so Zelenským

DNES - 6:34Zahraničné

Cameron navštívil Kyjev po tom, čo britský premiér Rishi Sunak minulý týždeň ohlásil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 617 miliónov eur.