• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Poznáte rozdiel medzi infarktom, zástavou srdca a mŕtvicou?

  • 19:37 22.12.2015
  • Bratislava
Poznáte rozdiel medzi infarktom, zástavou srdca a mŕtvicou?

Keď nastanú problémy so srdcom, zvyčajne nevieme presne, či ide o infarkt, zástavu srdca alebo mŕtvicu. Pritom určenie správnej diagnózy podľa symptómov môže pomôcť zachrániť život!

Aj keď sa všetky tieto diagnózy spájajú so srdcom, vznikajú z rozličných príčin a inak ovplyvňujú telesné funkcie. Pochopenie ich odlišností zohráva dôležitú úlohu nielen pri poskytovaní prvej pomoci, ale aj pri vyhľadaní včasnej liečby.

V čom sa odlišujú

  • Infarkt – je predovšetkým problémom cirkulácie

Vzniká, keď je zablokovaný prívod krvi (ktorá prináša kyslík) do srdca. Ak sa kyslík do svalu nedostane, odkysličená časť začína odumierať. Počas infarktu srdce ďalej bije.

  • Zástava srdca – je problémom elektrickej aktivity srdca

Ak normálna elektrická aktivita nášho srdca podľahne chaosu, spôsobí to nepravidelné búšenie srdca. To prestane v tomto prípade pumpovať krv do tela. Počas zástavy srdce prestáva biť.

  • Mŕtvica – týka sa mozgu

Najčastejšie ju spôsobuje prekážka v krvnom prietoku (80% príhod) alebo prasknutie ciev, ktoré zásobujú mozog (20% príhod). Podobne ako infarkt ju teda spôsobuje zablokovanie prívodu krvi. Srdce počas mŕtvice zvyčajne bije.

Symptómy

  • Infarkt

Bolesť alebo ťažoba na srdci, pocity bolesti môžu vystreľovať aj do ramien alebo brušnej dutiny. Studený pot, kašeľ, nevoľnosť, pocity úzkosti. Problém s dýchaním a závraty. Pomerne často si ľudia zamieňajú slabý infarkt napríklad s pálením záhy. Majte ale na pamäti, že aj keď užijete lieky proti predpokladaným tráviacim problémom, v prípade infarktu sa symptómy nestratia. Práve naopak – zvyknú sa zhoršiť a môžu skončiť až zástavou srdca.

  • Zástava srdca

Pár minút/sekúnd pred zástavou sú príznaky často podobné tým, ktoré zažívajú ľudia počas infarktu – Strata vedomia alebo závraty. Bolesť v hrudi, búšenie srdca, problém s dýchaním, pocit slabosti.

Ťažké a časté symptómy počas zástavy srdca - Strata vedomia, zástava dychu, srdca, neresponzívnosť.

  • Mŕtvica

Zmätenosť, problém s rečou, vnímaním, chôdzou, orientáciou a rovnováhou. Bledosť, nevoľnosť, závraty. Paralýza časti tváre alebo končatiny, prípadne brnenie končatín, nadmerné potenie.

Prvá pomoc

Vo všetkých troch prípadoch urýchlene volajte záchrannú zdravotnú službu. Ďalej postupujte takto:

  • Infarkt

Uložte pacienta - najlepšie do polosedu, v prípade bezvedomia skontrolujte dýchanie a činnosť srdca. Neodporúča sa podávať nitroglycerín, ani anopyrín či acylpirín (kvôli možnej alergickej reakcii). Ak pacient stráca životné funkcie, začnite oživovanie (masáž srdca).

  • Zástava srdca

Pacienta uložte na tvrdú a pevnú podložku. Kľaknite si nad neho a priložte na hrudník spodnú časť jednej dlane. Druhú ruku zhora oprite o prvú. Stlačenia musia byť krátke a silné (v závislosti od telesnej konštrukcie pacienta). Počas masáže zachovajte obe ruky vystreté. Dýchanie z úst do úst už nie je povinnou súčasťou prvej pomoci – zvlášť pri cudzích osobách. Dôležité je zachovať prúdenie krvi v tele.

  • Mŕtvica

Uložte pacienta do polosedu (podložte hlavu) alebo ľahu, ak je v bezvedomí. Ak je jedna strana ochrnutá, uložte ho touto stranou nadol. Kontrolujte vedomie a životné funkcie, nepodávajte tekutiny. V prípade zástavy srdca začnite s podávaním prvej pomoci – masážou srdca.

Veľa ľudí nevie rozpoznať tieto diagnózy a správne poskytnúť prvú pomoc. Zdieľajte tento článok, aby sa k týmto užitočným informáciám dostalo čo najviac ľudí.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, top10homeremedies.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.