• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
19°Bratislava

Pád ruského lietadla nad Egyptom neprežil nikto z 224 ľudí

  • 15:40 31.10.2015
  • KÁHIRA
Pád ruského lietadla nad Egyptom neprežil nikto z 224 ľudí

Medzi pasažiermi, z ktorých väčšinu tvorili turisti, bolo 138 žien a 17 detí vo veku od dvoch do 17 rokov; 214 z nich malo ruskú národnosť, traja boli Ukrajinci. Sedemčlenná posádka pochádzala z Ruska.

Nehodu ruského lietadla Airbus A321, ktoré sa dnes zrútilo v centrálnej časti egyptského Sinajského polostrova, neprežil nik spomedzi 224 osôb na palube, uviedla egyptská vláda. Správu následne potvrdilo na sociálnej sieti Twitter aj ruské veľvyslanectvo v Káhire, ktoré citovala spravodajská televízia CNN.

Egyptské úrady spresnili, že medzi pasažiermi, z ktorých väčšinu tvorili turisti, bolo 138 žien a 17 detí vo veku od dvoch do 17 rokov; 214 z nich malo ruskú národnosť, traja boli Ukrajinci. Sedemčlenná posádka pochádzala z Ruska, uviedla agentúra AP.

Lietadlo spoločnosti Kogalymavia s 217 cestujúcimi a siedmimi členmi posádky na palube smerovalo z prímorského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu. Egyptské ministerstvo civilného letectva uviedlo, že stroj vzlietol o 04.51 h SEČ a z radarov zmizol o 23 minút neskôr, keď bol približne vo výške 9500 metrov.

Trosky lietadla sa našli v centrálnej časti Sinajského polostrova ležiacej asi 35 kilometrov južne od mesta Aríš, uviedol spravodajský server BBC a dodal, že do oblasti bolo vyslaných už približne 50 sanitiek. Egyptské úrady zároveň už našli záznamník letových údajov, resp. jednu z čiernych skriniek.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil nedeľu 1. novembra za deň štátneho smútku a rodinám obetí vyjadril úprimnú sústrasť. Zároveň už nariadil aj oficiálne začatie vyšetrovania nehody.

Príslušník egyptských bezpečnostných síl uviedol, že záchranári doposiaľ našli najmenej 100 mŕtvych tiel. "Na zemi je veľa mŕtvych, mnohí z nich zahynuli pripútaní k sedadlám," povedal.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo bolo zostrelené alebo na jeho palube explodovala nálož, uviedla agentúra Reuters odvolajúc sa na egyptské bezpečnostné zdroje. V oblasti totiž pôsobia militanti podporujúci organizáciu Islamský štát, ktorí už zabili stovky egyptských vojakov a policajtov a v ostatných mesiacoch útočili aj na viaceré západné ciele.

Predstaviteľ egyptského civilného letectva na margo príčin tragédie doplnil, že pilot lietadla tesne pred zmiznutím stroja informoval o technických problémoch.

Lietadlo malo pôvodne pristáť o 10.10 h SEČ na petrohradskom letisku Pulkovo, kde teraz tamojšie úrady zriadili centrum na pomoc rodinám a príbuzným obetí.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

WHO: Núdzový plán pre prípad operácie proti mestu Rafah je iba náplasťou

DNES - 12:34Zahraničné

Svetová zdravotnícka organizácia má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

Slovensko si v rebríčku slobody tlače pohoršilo o 12 miest

DNES - 10:06Zahraničné

Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami.