• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Splnomocnenec Pollák mal prejav pred pápežom Františkom

  • 19:56 28.10.2015
  • BRATISLAVA
Splnomocnenec Pollák mal prejav pred pápežom Františkom

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity a poslanec NR SR Peter Pollák (OĽaNO) vystúpil s prejavom pred pápežom Františkom vo Vatikáne. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Dano Mitas, Pollák vystúpil na audiencii u pápeža v rámci púte Rómov do Ríma. Rómsky splnomocnenec bol jedným z dvoch, ktorí predniesli pred Svätým Otcom svoj prejav. "Svätý Otec mimo vatikánskych zvyklostí vyzdvihol počas svojho príhovoru osobný príklad Petra Polláka a označil ho za hodný nasledovania," uviedol Mitas.

"Mal som prejav ešte pred rečou Svätého Otca. Veľmi ma preto potešilo, keď pápež František sústredil svoj príhovor práve na slová z môjho prejavu, ktoré súviseli s výchovou a vzdelávaním," poznamenal Peter Pollák. Pápež totiž okrem iného vyzdvihol hodnotu vzdelania: "Deti sú budúcnosťou vášho ľudu a spoločnosti, v ktorej žijú. Toto si vyžaduje zabezpečiť im primerané vzdelanie. Je to základ pre rozvoj ich osobnosti. Nízka úroveň vzdelania je prekážka k prístupu a uplatneniu sa na pracovnom trhu." Príhovor pred pápežom Pollák považuje za jednu z najdôležitejších životných udalostí a bude si ju navždy živo pamätať.

Na audiencii u pápeža Františka sa zúčastnilo aj sto Slovákov z marginalizovaných komunít, rómski kňazi i ďalší zástupcovia katolíckej cirkvi. Púť pripravil Vatikán pri príležitosti 50. výročia návštevy blahoslaveného Pavla VI. v Pomezii, čo bolo vôbec prvé oficiálne stretnutie Svätého Otca s Rómami v novodobých dejinách. Príhovor predniesol Peter Pollák v rómskom jazyku, záverečná časť bola aj v angličtine. Púť uzavreli slovenskí účastníci v Chráme sv. Petra, kde pre nich celebroval omšu slovenský arcibiskup Bernard Bober, metropolita košickej rímskokatolíckej arcidiecézy.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

DNES - 8:22Zahraničné

Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.