• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Stovky ľudí demonštrovali v českých mestách proti migrantom

  • 19:19 28.10.2015
  • BRATISLAVA
Stovky ľudí demonštrovali v českých mestách proti migrantom

Množstvo ľudí využilo dnes štátny sviatok ČR - 97. výročie vzniku niekdajšieho Československa - na demonštrácie rôzneho charakteru, a to tak v Prahe, ako aj viacerých ďalších mestách krajiny. Informovali o tom dnes české médiá.

Stovky ľudí sa zapojili do verejných akcií proti migrantom a vyznávačom islamu, ale aj za slobodu podnikania a proti elektronickej evidencii tržieb. Naplánované boli aj verejná akcia za vystúpenie krajín Vyšehradskej štvorky z Európskej únie, demonštrácia stúpencov monarchie či odporcov rozdelenia bývalého Československa.

Najrušnejšie bolo v centre Prahy, kde mali policajní ťažkoodenci plné ruky práce s oddelením táborov odporcov islamu a prijímania migrantov, respektíve ich stúpencov a zástupcov hnutia Antifa.

"Dozerali sme na to, aby nedošlo k narušeniu riadne ohláseného zhromaždenia proti imigrácii osobami protichodných postojov. Nemuseli sme fyzicky zasahovať," uviedla pre internetový server iDNES.cz hovorkyňa polície Iveta Martinková.
Demonštráciu proti migrantom, ktorú zorganizovali Blok proti islamu a hnutie Úsvit-Národná koalícia, podporili nielen desiatky motorkárov, ale aj zástupcovia nemeckého protiislamského a xenofóbneho hnutia Pegida vrátane jeho lídra Lutza Bachmanna. Zazneli na nej príhovory namierené proti Európskej únii a kritizujúce súčasnú situáciu v Nemecku.
Protestné akcie podobného charakteru sa konali aj v ďalších mestách. Napríklad v centre Brna sa zhromaždilo na demonštrácii okolo 500 ľudí, nechýbali ani desiatky motorkárov. Neznáma osoba tam hodila medzi prítomných fľašu, ktorá zasiahla do hlavy jedného muža; odviezli ho s ľahším zranením do nemocnice.

Podobný počet ľudí sa zúčastnil aj na demonštrácii v Ostrave, ktorá sa však skončila bez vážnejších incidentov.
Proti prisťahovalcom sa demonštrovalo aj v Liberci alebo Ústí nad Labem.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.