• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

V Česku si pripomínajú 97. výročie vzniku Československa

  • 13:30 28.10.2015
  • BRATISLAVA
V Česku si pripomínajú 97. výročie vzniku Československa

Položením vencov k hrobu neznámeho vojaka pred jazdeckou sochou na Národnom pamätníku na Vítkove v Prahe si dnes najvyšší českí ústavní činitelia na čele s prezidentom Milošom Zemanom pripomenuli 97. výročie založenia samostatného Československa, ale tiež pamiatku obetí prvej svetovej vojny. Informovali o tom české médiá. Na pietnom akte sa spolu s prezidentom zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka, minister obrany Martin Stropnický a predsedovia oboch komôr parlamentu - predseda Senátu Milan Štěch a predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček.

Český rozhlas uviedol, že spomienkový akt otvoril prezident Zeman. Po jeho pozdrave k vojakom nasledovala vojenská prehliadka. Následne nízko nad Prahou preleteli vojenské lietadlá českej armády - dopravný stroj CL-601 Challenger a dve stíhačky JAS-39 Gripen. Podobné pietne akcie sa dnes konajú na viacerých miestach ČR. Napríklad rektori vysokých škôl položia kvety k pamätníku prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka v Prahe a v Plzni odhalia Pamätník bojovníkov a obetí vojen.

Popoludní sa prezident Zeman zúčastní na Hradčianskom námestí na slávnostnej prísahe českých vojakov a vymenuje nových generálov. Večer potom vo Vladislavskej sále Pražského hradu udelí štátne vyznamenania 36 vybraným osobnostiam. Český rozhlas upozornil Pražanov a návštevníkov metropoly, že budovy Pražského hradu zostanú dnes v dôsledku osláv neprístupné a večer sa uzavrie celý jeho areál. Môžu však navštíviť Kramářovu vilu a časti Poslaneckej snemovne a Senátu, ktoré sú dnes pre nich výnimočne otvorené od 9.00 do 16.00 h. V Česku je dnes štátny sviatok a ľudia tak majú pracovné voľno.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

DNES - 8:22Zahraničné

Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.