• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
16°Bratislava

Šéf pochodov Magát velebí Hitlera, je trestne stíhaný

  • 12:49 16.09.2015
  • BRATISLAVA
Šéf pochodov Magát velebí Hitlera, je trestne stíhaný

Žilinská polícia začala trestne stíhať organizátora pochodov Mariána Magáta za jeho extrémistické vyjadrenia. Ten je podľa poslanca NR SR Petra Osuského (SaS) a predsedu Občianskej demokratickej strany (OKS) Ondreja Dostála jedným z organizátorov neonacistických pochodov v Bratislave. Osuského a Dostála o začatí trestného stíhania informoval vyšetrovateľ z KR PZ Žilina Miloš Sihlovec.

Trestné oznámenie na Magáta podali 6. júla. Upozornili v ňom, že podľa medializovaných a verejne overiteľných informácií sa vo svojich verejných vystúpeniach pozitívne vyjadruje o Adolfovi Hitlerovi a národnom socializme, podnecuje nenávisť voči Židom a spochybňuje holokaust, píše sa vo vyhlásení Osuského a Dostála.

VŠETKO O UTEČENCOCH

"Požiadali sme orgány činné v trestnom konaní, aby prešetrili, či jeho vyjadreniami neprišlo k spáchaniu trestných činov podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu," uvádzajú. K trestnému oznámeniu priložili 13 vyjadrení Mariána Magáta z jeho profilu na sociálnej sieti Facebook a tri články z jeho blogu.

Policajný vyšetrovateľ Miloš Sihlovec začal v prípade trestného oznámenia podaného 6. júla na Generálnej prokuratúre SR vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd trestné stíhanie 2. septembra.

V trestnom oznámení poslanec za SaS Peter Osuský a predseda OKS Ondrej Dostál upozornili tiež na to, že národný socializmus Adolfa Hitlera, ním vedená nacistická politická strana (NSDAP) a nacistický režim v Nemecku v rokoch 1933 -1945 nepochybne boli hnutím, ktoré násilím smerovalo k potlačeniu základných práv a slobôd osôb. "Marián Magát viacerými verejnými vyhláseniami vyjadruje sympatie k Hitlerovi a národnému socializmu," informovali agentúru SITA. Ten, kto spácha tento čin verejne, môže byť potrestaný odňatím slobody na štyri až osem rokov. "Keďže išlo o verejné vyjadrenia, je evidentné, že ak ich orgány činné v trestnom konaní posúdia ako trestný čin, došlo k jeho spáchaniu verejne," poznamenali Osuský a Dostál.

V trestnom oznámení podávatelia upozornili aj na to, že Marián Magát viacerými vyjadreniami spochybňuje holokaust, počet jeho obetí, zločiny spáchané nacistickým režimom v Nemecku, ako aj Norimberský proces, v ktorom boli súdení pohlavári nacistického Nemecka. "Viaceré verejné vyjadrenia Mariána Magáta sú namierené proti Židom a možno ich podľa nášho názoru kvalifikovať ako také, ktoré hanobia Židov a podnecujú nenávisť voči nim," dodali pre agentúru SITA.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výstraha pre stred a východ: Pred týmto varuje SHMÚ

Výstraha pre stred a východ: Pred týmto varuje SHMÚ

DNES - 19:02Domáce

Pre viacero oblastí platí od polnoci výstraha.

Na Orave našli mŕtve telo s bodnou ranou, nevylúčili cudzie zavinenie

Na Orave našli mŕtve telo s bodnou ranou, nevylúčili cudzie zavinenie

DNES - 16:41Domáce

Telo muža bez známok života našli v rodinnom dome.

Žiak v škole vytiahol atrapu zbrane, policajti ho spacifikovali

Žiak v škole vytiahol atrapu zbrane, policajti ho spacifikovali

DNES - 16:00Domáce

Polícia zasahovala na strednej škole, kde žiak vytiahol umelohmotnú atrapu zbrane.

Tragédia na stanici: Nákladný vlak zrazil ženu

Tragédia na stanici: Nákladný vlak zrazil ženu

DNES - 15:29Domáce

Rušňovodič nedokázal zabrániť zrážke nákladného vlaku so ženou v koľajisku.

Polícia hľadá muža, ktorý utiekol z areálu nemocnice

Polícia hľadá muža, ktorý utiekol z areálu nemocnice

DNES - 15:13Domáce

Hľadaný sa domov zatiaľ nevrátil, ani o sebe nepodal žiadnu správu.