• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Na čele prokuratúry by mal byť statočný človek, tvrdí Gál

  • 17:02 05.05.2013
  • BRATISLAVA
Na čele prokuratúry by mal byť statočný človek, tvrdí Gál

Na čele Generálnej prokuratúry by mal byť statočný človek, ktorý sa nebude báť a pôjde do sporov s politikmi. Povedal to dnes v diskusnej politickej relácii RTVS O 5 minút 12 člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Gábor Gál (Most-Híd).

Zároveň si však nevie predstaviť, že by mali ísť do novej voľby generálneho prokurátora. "Náš postup je taký, že stále trváme na tom, aby bol generálnym prokurátorom Jozef Čentéš a aby ho prezident vymenoval," doplnil Gál.

Momentálne podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Róberta Madeja (Smer-SD) novej voľbe generálneho prokurátora z právneho hľadiska nič nebráni.

"Hovoriť však teraz o novej voľbe je predčasné, pretože sa nám nepodarilo vyriešiť námietkovú vojnu, ktorú si musí Ústavný súd SR (ÚS SR) vyriešiť sám,"uviedol Madej. Dodal, že už dávno hovorili, že to mala byť voľba naprieč celým politickým spektrom. "Prišli sme s druhou myšlienkou, aby si prokurátori vybrali svojho človeka zo svojich radov," doplnil s tým, že treba na prokuratúru zaviať nové vetry a je potrebné, aby bol na jej čele rešpektovaný odborník.

Jozef Čentéš sa plánuje vo veci jeho nevymenovania obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva. Podľa ústavného právnika Petra Kresáka nebude Čentéš na súde namietať fakt, že nebol ustanovený do funkcie, ale právo na spravodlivý proces. "Som hlboko presvedčený, že môže uspieť," doplnil v relácii O 5 minút 12. Naopak, ako sa vyjadril odborník na ústavné právo Ján Drgonec, Čentéš na ESĽP nemá šancu.

Jedna strana sa predbieha s druhou

Problematika Generálnej prokuratúry je na Slovensku predmetom diskusií už dlhé dva roky, stalo sa to politickou témou, v ktorej sa jedna strana predbieha s druhou.

Faktom však podľa Róberta Madeja je, že pred týždňom pozval premiér Robert Fico opozíciu na rokovanie v tejto veci. "No opozícia sa desať hodín rozhodovala, či na stretnutie s premiérom príde alebo nie. Nakoniec pozvanie odmietla," zopakoval v relácii viackrát Madej.

Vláde, ktorá má zodpovednosť za riadenie štátu, teda podľa jeho slov nezostalo nič iné, ako prísť s návrhom Zákona o organizácii Ústavného súdu SR. "S kolegami z opozície sa nedalo dohodnúť, preto vláda prišla s návrhom do NR SR, ktorý v skrátenom legislatívnom konaní schválila. Dôležité je, že traumatizovanie spoločnosti už dva roky vo veci Generálnej prokuratúry je dlhé obdobie, preto jedine vláda musela prísť s konštruktívnym riešením," dodal Madej.

Opozícia nie je ochotná diskutovať

Dôvodom prijatia zákona bolo, aby sa naštartovali procesy, a aby sa nestalo, že by bol Ústavný súd zablokovaný. "Na jednej strane opozícia vláde vyčíta, že s týmito kauzami nič nerobí, no na strane druhej nie je ochotná diskutovať. Tak sme prišli s riešením, s ktorým aj tak nie je spokojná," uviedol Madej v RTVS.

Podľa Gábora Gála bol oklamaný ústavný orgán a aj poslanci NR SR. Fico podľa jeho slov najskôr povedal, že k prijatiu zákona príde na základe dohody s opozíciou, potom, že pôjde na riadnu májovú schôdzu a nakoniec je zákon schválený v skrátenom legislatívnom konaní.

"V ten istý deň, ako bol zákon schválený, zasadalo plénum Ústavného súdu SR, ktoré malo doriešiť celú situáciu, pretože existujú veľmi dobré, neutrálne a konštruktívne nápady," poznamenal Gál. Ako dodal, Smer-SD sa zrejme bál toho, že Ústavný súd SR prijme nevyhovujúce riešenia, a tak oklamal parlament, pretože má svojho kandidáta na generálneho prokurátora.

"Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková povedala, že má súd riešenie, ale neviem, prečo o tom nedala hlasovať a počkala, kým rozhodne NR SR," povedal Gál s tým, že sa Smer bál, že bude mať súd riešenie, ktoré by sa mu nepáčilo. Podľa Pavla Marchevského z marketingovej agentúry Prieskumy je pochopiteľné, že opozícia vníma extrémne krátke legislatívne konanie ako problém. "Tiež nie je náhoda, že legislatívny proces prebiehal v čase, keď zasadalo plénum Ústavného súdu k tej istej kauze," poznamenal a dodal, že téma Čentéša sa však už politicky vyčerpala.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

VČERA - 21:10Domáce

Utorkové odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR kritizujú opozičné hnutia PS a KDH aj strana SaS.

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

VČERA - 21:04Domáce

Na mieste zasahuje 11 príslušníkov hasičského zboru s piatimi kusmi techniky.

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

VČERA - 20:24Domáce

3-ročný chlapec zostal zakliesnený vo dverách vlaku po tom, ako sa snažil vystúpiť. Vlak sa napriek tomu pohol a opustil stanicu.

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

VČERA - 20:01Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred mrazivým počasím, možno ho očakávať už túto noc.

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

VČERA - 19:59Domáce

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.