• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 12.11.2025Meniny má Svätopluk
Bratislava

Tradičný nápoj s netradičnou chuťou - spravte si doma svoje vlastné zázvorové pivo

  • 20:09 15.07.2015
  • Bratislava
Tradičný nápoj s netradičnou chuťou - spravte si doma svoje vlastné zázvorové pivo

Zázvor má preukázateľné blahodárne účinky na naše zdravie. Väčšina z nás si z neho pripravuje čaj. Vyskúšali ste už ale zázvorové pivo? Je osviežujúce, lahodné a zdravé. A s týmto jednoduchým receptom si ho môžete skúsiť vyrobiť doma.

Niečo z histórie

Prvé pokusy vytvoriť zázvorové pivo začali v 18. storočí vo Veľkej Británii, odkiaľ sa rýchlo rozšírilo do Kanady a USA. V týchto krajinách si zázvorové pivo dodnes zachovalo veľkú popularitu, ale poznajú ho ľudia na celom svete.

Recept na domáce zázvorové pivo

Príprava tohto piva sa môže rôzniť. Podľa pôvodného receptu sa používa špeciálny „ginger beer plant“. Ten si môžete objednať napríklad z Českej republiky.

Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine

U nás sa väčšinou ako náhrada používajú obyčajné kvasnice alebo vínne kvasinky. Ich chuť ale budete v pive cítiť a nemusí vyhovovať každému. V takom prípade môžete vyskúšať recept bez kvasiniek.

Recept 1 – Bez použitia kvasníc (zázvorová limonáda)

Suroviny: 2 poháre horúcej vody, 1 pohár nastrúhaného zázvoru, med, citrón a minerálka

Postup: V dvoch pohároch horúcej vody povarte 5 - 10 minút zázvor, pridajte med a citrón podľa chuti. Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť. Potom pridajte minerálku v pomere 1:3. Minerálka dotvorí efekt bubliniek ako pri skutočnom pive – môžete ju podávať napríklad deťom.

Recept 2 – S použitím kvasníc alebo ginger beer plant

Suroviny: 15 gramov čerstvého nastrúhaného zázvoru, 200 gramov hnedého cukru, 2 litre horúcej vody a sušené kvasnice (droždie) alebo ginger beer plant. Môžete pridať aj citrón podľa chuti.

Postup: K nastrúhanému zázvoru pridajte cukor a zalejte horúcou vodou, môžete pridať aj šťavu z citróna. V osobitnej šálke si potom pripravte zmes kvasníc (pol lyžičky) a vlažnej vody, ktorú poriadne premiešajte. Nepoužívajte horúcu vodu. Zmes kvasníc nechajte v šálke postáť zhruba päť minút a potom ich vlejte do nádoby so zázvorovou šťavou (presvedčte sa ale, že horúca voda vychladla). Premiešajte a nechajte jeden deň odstáť. Potom zmes preceďte do čistých fliaš, ktoré zvrchu uzavriete. Pri nalievaní ale dávajte pozor – musia ostať aspoň 3 - 5 cm voľného priestoru kvôli kvaseniu.

Teraz nechajte pivo odležať tri dni (nie v chladničke) a potom ho môžete podávať. Pri otváraní fľaše ale postupujte veľmi opatrne a nebuďte prekvapení, že nie je číre. Zakalenosť je v tomto prípade bežná.

Tip na záver

Pri týchto receptoch môžete pridávať rôzne suroviny podľa vašej chuti. Zvykne sa pridávať škorica a klinčeky, alebo môžete cukor nahradiť medom.

Zdroj: Info.sk, DK, bestherbalhealth.com, realsimple.com, wikipedia.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako vám mobil pridáva roky: Toto s ním viac nerobte!

Ako vám mobil pridáva roky: Toto s ním viac nerobte!

DNES - 9:49Zdravie

Používanie mobilu sa podpisuje aj na našom vzhľade. Aká chyba vedie k zdanlivým rokom navyše?

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému

10:18 09.11.2025Zdravie

Jedlé gaštany sú bohaté na živiny, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahujú vitamín C či vitamíny skupiny B.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

20:47 06.11.2025Zdravie

Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

7:32 04.11.2025Zdravie

Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

20:55 30.10.2025Zdravie

Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.