Tradičný nápoj s netradičnou chuťou - spravte si doma svoje vlastné zázvorové pivo
Zázvor má preukázateľné blahodárne účinky na naše zdravie. Väčšina z nás si z neho pripravuje čaj. Vyskúšali ste už ale zázvorové pivo? Je osviežujúce, lahodné a zdravé. A s týmto jednoduchým receptom si ho môžete skúsiť vyrobiť doma.
Niečo z histórie
Prvé pokusy vytvoriť zázvorové pivo začali v 18. storočí vo Veľkej Británii, odkiaľ sa rýchlo rozšírilo do Kanady a USA. V týchto krajinách si zázvorové pivo dodnes zachovalo veľkú popularitu, ale poznajú ho ľudia na celom svete.
Recept na domáce zázvorové pivo
Príprava tohto piva sa môže rôzniť. Podľa pôvodného receptu sa používa špeciálny „ginger beer plant“. Ten si môžete objednať napríklad z Českej republiky.
Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine
U nás sa väčšinou ako náhrada používajú obyčajné kvasnice alebo vínne kvasinky. Ich chuť ale budete v pive cítiť a nemusí vyhovovať každému. V takom prípade môžete vyskúšať recept bez kvasiniek.
Recept 1 – Bez použitia kvasníc (zázvorová limonáda)
Suroviny: 2 poháre horúcej vody, 1 pohár nastrúhaného zázvoru, med, citrón a minerálka
Postup: V dvoch pohároch horúcej vody povarte 5 - 10 minút zázvor, pridajte med a citrón podľa chuti. Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť. Potom pridajte minerálku v pomere 1:3. Minerálka dotvorí efekt bubliniek ako pri skutočnom pive – môžete ju podávať napríklad deťom.
Recept 2 – S použitím kvasníc alebo ginger beer plant
Suroviny: 15 gramov čerstvého nastrúhaného zázvoru, 200 gramov hnedého cukru, 2 litre horúcej vody a sušené kvasnice (droždie) alebo ginger beer plant. Môžete pridať aj citrón podľa chuti.
Postup: K nastrúhanému zázvoru pridajte cukor a zalejte horúcou vodou, môžete pridať aj šťavu z citróna. V osobitnej šálke si potom pripravte zmes kvasníc (pol lyžičky) a vlažnej vody, ktorú poriadne premiešajte. Nepoužívajte horúcu vodu. Zmes kvasníc nechajte v šálke postáť zhruba päť minút a potom ich vlejte do nádoby so zázvorovou šťavou (presvedčte sa ale, že horúca voda vychladla). Premiešajte a nechajte jeden deň odstáť. Potom zmes preceďte do čistých fliaš, ktoré zvrchu uzavriete. Pri nalievaní ale dávajte pozor – musia ostať aspoň 3 - 5 cm voľného priestoru kvôli kvaseniu.
Teraz nechajte pivo odležať tri dni (nie v chladničke) a potom ho môžete podávať. Pri otváraní fľaše ale postupujte veľmi opatrne a nebuďte prekvapení, že nie je číre. Zakalenosť je v tomto prípade bežná.
Tip na záver
Pri týchto receptoch môžete pridávať rôzne suroviny podľa vašej chuti. Zvykne sa pridávať škorica a klinčeky, alebo môžete cukor nahradiť medom.
Pozor na takéto hormonálne vyrážky, môžu byť skrytým príznakom rakoviny
Doktorka varuje pred príznakmi rakoviny v podobe vyrážok.
Kráčate po dome bosí? Toto na to hovoria lekári
Chodenie naboso po domácnosti má svoje výhody aj riziká. Toto si o tom myslia lekári.
Lekár varuje: Tento minerál často predpisujeme, no zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva
Nesprávne užívanie doplnku stravy môže mať negatívne dôsledky na vaše zdravie.
Ako často chodíte „na malú“? Pri tomto čísle treba spozornieť!
Aká frekvencia močenia sa počas dňa ešte považuje za zdravú, a kedy už môže ísť o príznak ochorenia? Zdravotníci poznajú presné číslo.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.