Tradičný nápoj s netradičnou chuťou - spravte si doma svoje vlastné zázvorové pivo

Zázvor má preukázateľné blahodárne účinky na naše zdravie. Väčšina z nás si z neho pripravuje čaj. Vyskúšali ste už ale zázvorové pivo? Je osviežujúce, lahodné a zdravé. A s týmto jednoduchým receptom si ho môžete skúsiť vyrobiť doma.
Niečo z histórie
Prvé pokusy vytvoriť zázvorové pivo začali v 18. storočí vo Veľkej Británii, odkiaľ sa rýchlo rozšírilo do Kanady a USA. V týchto krajinách si zázvorové pivo dodnes zachovalo veľkú popularitu, ale poznajú ho ľudia na celom svete.
Recept na domáce zázvorové pivo
Príprava tohto piva sa môže rôzniť. Podľa pôvodného receptu sa používa špeciálny „ginger beer plant“. Ten si môžete objednať napríklad z Českej republiky.
Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine
U nás sa väčšinou ako náhrada používajú obyčajné kvasnice alebo vínne kvasinky. Ich chuť ale budete v pive cítiť a nemusí vyhovovať každému. V takom prípade môžete vyskúšať recept bez kvasiniek.
Recept 1 – Bez použitia kvasníc (zázvorová limonáda)
Suroviny: 2 poháre horúcej vody, 1 pohár nastrúhaného zázvoru, med, citrón a minerálka
Postup: V dvoch pohároch horúcej vody povarte 5 - 10 minút zázvor, pridajte med a citrón podľa chuti. Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť. Potom pridajte minerálku v pomere 1:3. Minerálka dotvorí efekt bubliniek ako pri skutočnom pive – môžete ju podávať napríklad deťom.
Recept 2 – S použitím kvasníc alebo ginger beer plant
Suroviny: 15 gramov čerstvého nastrúhaného zázvoru, 200 gramov hnedého cukru, 2 litre horúcej vody a sušené kvasnice (droždie) alebo ginger beer plant. Môžete pridať aj citrón podľa chuti.
Postup: K nastrúhanému zázvoru pridajte cukor a zalejte horúcou vodou, môžete pridať aj šťavu z citróna. V osobitnej šálke si potom pripravte zmes kvasníc (pol lyžičky) a vlažnej vody, ktorú poriadne premiešajte. Nepoužívajte horúcu vodu. Zmes kvasníc nechajte v šálke postáť zhruba päť minút a potom ich vlejte do nádoby so zázvorovou šťavou (presvedčte sa ale, že horúca voda vychladla). Premiešajte a nechajte jeden deň odstáť. Potom zmes preceďte do čistých fliaš, ktoré zvrchu uzavriete. Pri nalievaní ale dávajte pozor – musia ostať aspoň 3 - 5 cm voľného priestoru kvôli kvaseniu.
Teraz nechajte pivo odležať tri dni (nie v chladničke) a potom ho môžete podávať. Pri otváraní fľaše ale postupujte veľmi opatrne a nebuďte prekvapení, že nie je číre. Zakalenosť je v tomto prípade bežná.
Tip na záver
Pri týchto receptoch môžete pridávať rôzne suroviny podľa vašej chuti. Zvykne sa pridávať škorica a klinčeky, alebo môžete cukor nahradiť medom.

Bolesť alebo artritída? Týchto 6 znakov prezradí, či vám koleno signalizuje závažné ochorenie
Artritída neraz ako prvé postihuje kolenné kĺby. Ako však zistiť, či ide skutočne o toto vážne zápalové ochorenie?

Gynekológovia radia: Toto počas menštruácie nikdy nerobte
Bojujete pravidelne počas menštruácie s kŕčmi a bolesťou? Možno niečo robíte nesprávne.

Čo sa stane, ak sa dotknete ortuti? Odpoveď vás prekvapí
Všetci si spomíname na varovanie pred rozliatou ortuťou z teplomera. Prečo by sme sa tejto látky nemali dotýkať a čo hrozí, ak toto varovanie odignorujeme?

Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia
Zabúdate? Nová štúdia naznačuje, že možno potrebujete vo svojej strave viac červeného vína a čerešní.

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate pri cvičení na stacionárnom bicykli
Udržiavať si kondičku pomocou stacionárneho bicykla síce na prvý pohľad pôsobí ako jednoduchý cieľ, no mnohí ho zvyknú podceniť.