• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Infarkt – viete rozpoznať jeho príznaky a poskytnúť prvú pomoc?

  • 19:34 09.07.2015
  • Bratislava
Infarkt – viete rozpoznať jeho príznaky a poskytnúť prvú pomoc?

Infarkt postihuje čoraz mladšie ročníky a často býva smrteľný. Ak ho ale dokážete rozpoznať a správne poskytnúť prvú pomoc, môžete tak zachrániť život.

Infarkt spôsobuje náhle prerušenie dodávky kyslíka do srdca. Vo väčšine prípadov ho spôsobuje krvná zrazenina, ktorá zablokuje niektorú cievu a tok krvi sa tým zastaví. V tomto stave dochádza k rýchlemu odumieraniu svalových buniek na srdci. Tie sa už nedokážu obnoviť ani nahradiť a na srdci môže vzniknúť jazva. Keďže srdce neustále pracuje ako pumpa, každá strata buniek sa premietne na jeho zhoršenom fungovaní.

Príznaky

  • Dlhotrvajúca silná, pálivá alebo zvieravá bolesť za hrudnou kosťou, ktorá môže vystreľovať až do ľavého ramena, krku, chrbta alebo brucha.
  • Infarkt sprevádza aj potenie, zvracanie alebo nevoľnosť, búšenie srdca, nepokoj, strach a úzkosť.
  • Najčastejšie ale infarkt prepadá ľudí v tej najvážnejšej podobe - náhlou dušnosťou (pocit nedostatku vzduchu), prudkou bolesťou a stratou vedomia. V tomto prípade je veľmi dôležité začať okamžite s masážou srdca a zavolať sanitku, pretože tento typ infarktu najčastejšie spôsobuje smrť.

Prvá pomoc

Ak na sebe pozorujete príznaky infarktu, okamžite volajte rýchlu zdravotnú pomoc. Dôležité je zachovať pokoj (aby sa stresom nezvyšovala činnosť srdca) a posadiť sa do polohy, kedy bude opretý chrbát a hlava. Poloha na chrbte v tomto prípade srdcu iba priťaží. Kým príde sanitka, je vhodné nechať v ústach (pod jazykom) rozpustiť liek, ktorý obsahuje kyselinu acetylsalicytovú (Anopyrin, Acylpyrin, Aspirin) alebo nitroglycerín. Dá sa tak zabrániť tvorbe ďalších krvných zrazenín. Nekonzumujte jedlo ani tekutiny a rozhodne sa nepokúšajte dopraviť svojpomocne do nemocnice, môžete tak ohroziť seba aj iných.

Čítajte: Vysoký krvný tlak – takto si s ním poradíte

Ak postihnutý upadne do bezvedomia, je nutné okamžite začať s masážou srdca. Krvný obeh sa musí zachovať, aby bolo poškodenie mozgu a srdca čo najmenšie.

Liečba

Jej hlavnou úlohou je čo najskôr spriechodniť cievy, aby bolo poškodenie srdca čo najmenšie. S liečbou sa začína už v sanitke, kde sa pacientovi podá kyslík a lieky na rozpustenie krvných zrazenín. Účinnejšia je angioplastika – mechanické roztiahnutie cievy pomocou katétra a mikrobalónika. V niektorých prípadoch je ale nutné vykonať bypass na spriechodnenie ciev.

Väčšinou je človek po prekonaní infarktu schopný vrátiť sa naspäť domov už po týždni. Prekonaný infarkt si ale vyžaduje určité zmeny v životnom štýle, o ktorých vás lekár bude informovať.

Kto je najviac ohrozený

Riziko vzniku infarktu ovplyvňujú genetické faktory, napríklad vek, pohlavie (u mužov sa vyskytuje častejšie ako u žien), rodinná anamnéza alebo genetická predispozícia.

Čítajte: Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?

Z časti si ale riziko jeho vzniku zvyšujeme aj sami, napríklad fajčením, sedavým spôsobom života a zlou výživou, neustálym psychickým stresom alebo priveľkou konzumáciou alkoholu, či obezitou. Infarkt ale môže sprevádzať aj ľudí s diagnostikovanou cukrovkou a vysokým tlakom alebo vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

Ako sa mu vyhnúť

Ak ste už infarkt prekonali a lekár vám predpísal lieky, užívajte ich pravidelne a takisto absolvujte pravidelné kontroly. Riziko jeho výskytu znížite aj odstránením faktorov, ktoré ho spôsobujú. Dôležité je teda strážiť si hmotnosť, zbaviť sa fajčenia, liečiť vysoký tlak, cholesterol a cukrovku a zaradiť medzi aktivity aj pohyb.

Tip na záver: Kým muži pri infarkte pociťujú bolesť na prsiach, u žien sa častejšie prejavuje bolesťou v nadbruší alebo v chrbte.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, health.com, mercola.com, cardio.sk, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.