• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Nechápem, ako to mohol urobiť, povedala manželka teroristu

  • 17:59 27.06.2015
  • PARÍŽ
Nechápem, ako to mohol urobiť, povedala manželka teroristu

Vo Francúzsku je po piatkovom teroristickom útoku na plynáreň v mestečku Saint-Quentin-Fallavier neďaleko Lyonu vyhlásená najvyššia protiteroristická pohotovosť. (VIAC SA DOČÍTATE TU –––>>> Francúzsko je v najvyššej pohotovosti, hrozia ďalšie útoky. )

Počas útoku v závode na výrobu priemyselných plynov americkej spoločnosti Air Products & Chemicals bol v piatok zabitý 53-ročný majiteľ dopravnej spoločnosti, ktorého hlavu objavili vo vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov od tela, na plote okolo areálu továrne, v blízkosti dvoch zástav s islamistickými nápismi v arabčine.

KRVAVÝ PIATOK:

Video: V kuvajtskej mešite sa odpálil samovražedný útočník

Islamista zabíjal pri Lyone, po výbuchu našli bezhlavé telo

Zabíjať ma otec troch detí

Z útokov je podozrivý 35-ročný otec troch detí, ktorý pracoval pre obeť ako vodič nákladného auta a so svojím šéfom došiel do plynárne spoločne na aute. Francúzska polícia ho vzala do väzby spolu s jeho manželkou a sestrou a ešte jedným mužom, ktorého v sobotu podľa oznámenia prokuratúry prepustila na slobodu bez toho, aby ho obvinila. Vo väzbe naďalej zostáva podozrivý z útoku s oboma ženami.

Hovorkyňa úradu špeciálneho prokurátora pre boj s terorizmom Agnes Thibault-Lecuivrová v Paríži vysvetlila, že podľa zákona o boji s terorizmom tieto tri osoby môžu byť vo väzbe štyri dni, potom súd voči nim musí vzniesť predbežné obvinenie alebo ich prepustiť na slobodu.

Polícia zistila, že tento muž - Yassin Salhi - udržiaval vzťahy s extrémistickými salafistickými organizáciami a v roku 2006 sa ocitol na zozname ľudí považovaných za potenciálnu bezpečnostnú hrozbu. Keďže však nemal v registri žiaden trestný záznam, v roku 2008 ho z tohto zoznamu vyškrtli.

V rokoch 2011 až 2014 však na seba znova upozornil stykmi so salafistickým hnutím v Lyone. Agentúra DPA uviedla, že Salhi sa presťahoval do Lyonu a zamestnal sa v spoločnosti, ktorá má prístup do plynárne, kde zaútočil.

Súvisiace:

V Tunisku je 600 Slovákov, čakajú na vládny špeciál

Majú teroristické útoky radikálov počas ramadánu spojitosť?

Toto na letiskách po útokoch nehovorte, hrozí mastná pokuta

Tunisko po útoku zavrie mešity, hromadí sa tam násilie

Manželka podozrivého útoku manžela nechápe

S manželkou a troma deťmi býval už niekoľko mesiacov v prízemnom byte sociálneho nájomného domu v lyonskej mestskej časti Saint-Priest, bol tam považovaný za dobrého suseda.

"Bol ako jeden z nás, mal dobrú prácu. Niekedy hrával futbal so svojimi a mojimi deťmi," povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 jeden zo susedov. Manželka údajného páchateľa útoku povedala, že nechápe, ako mohol jej muž spáchať takýto čin. "Sme normálni moslimovia, dodržiavame ramadán," povedala. Salhi nemá doteraz žiaden záznam v trestnom registri, dodala DPA.

Salhi odmieta vypovedať

Yassin Salhi naďalej odmieta spolupracovať s policajnými vyšetrovateľmi. Informovali o tom nemenované oficiálne zdroje. Vyšetrovatelia zatiaľ nezistili žiadny motív, ktorý Salhiho mohol viesť k spáchaniu útoku, a nenašli ani žiadne jeho napojenie na zahraničie.

K útoku Saint-Quentin-Fallavier neďaleko Lyonu sa zatiaľ neprihlásila žiadna organizácia. Odrezaná hlava, ktorú vyšetrovatelia našli v blízkosti miesta útoku, má podľa nich len imitovať spôsob popravy praktizovaný Islamským štátom.

Agentúra AP informovala, že v mestečku Saint-Quentin-Fallavier sa dnes zišli stovky ľudí, aby si uctili pamiatku obete piatkového útoku - podnikateľa Hervého Cornaru. Ďalšie pietne zhromaždenie sa konalo aj v meste Fontaines-sur-Saone, kde žil 54-ročný Cornara, ktorý Salhiho ako vodiča zamestnal v svojej dopravnej firme v marci tohto roku. Medzi účastníkmi boli aj Cornarovi susedia-moslimovia, ktorí prejavili pobúrenie nad útokom pripisovaným ich súvercovi.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

DNES - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

DNES - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

DNES - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.