Marhule – sladké vitamínové bomby

V tomto malom sladkom ovocí nájdeme veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov. Prečo si dopriať poriadnu porciu marhúľ? Čítajte v článku.
Marhule pôvodne pochádzajú z Číny a na územie Európy sa dostali cez strednú a severnú Áziu. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, C aj K a z minerálov obsahujú draslík, fosfor, železo, meď, horčík a vápnik. Čo to pre naše telo znamená?
Výborné pre zrak
Vysoký obsah beta-karoténu v marhuliach nám pomôže dlhšie si zachovať zdravý zrak. Marhule obsahujú aj kartenoid, ktorý sa ukázal byť veľmi účinný v boji proti šeroslepote.
Obsahujú antioxidanty
To pri kombinácii s vitamínmi znamená predovšetkým dobré správy pre mladistvú pokožku, ktorú marhule chránia pred predčasným starnutím. Antioxidant beta-karotén funguje aj ako prevencia voči nádorovým ochoreniam.
Veľa vlákniny
Toto ovocie je vhodné pre ľudí, ktorí trpia zápchou, pretože obsahuje vysoký podiel vlákniny. Vláknina dokáže v našich črevách stimulovať tvorbu tráviacich štiav, ktoré rozkladajú potravu a spracúvajú z nej živiny.
Pomáhajú schudnúť
Keďže marhule tvorí z 80% voda a majú minimum kalórií (na 100 g marhulí vychádza 48Kcal) , sú ideálnou pochúťkou pre ľudí, ktorí si strážia svoju váhu. Ak máte chuť na sladké, siahnite teda po marhuliach.
Zdravé srdce a kosti
Marhuľami potešíte aj srdce pretože draslík, ktorý sa v marhuliach nachádza, reguluje krvný tlak a pulz. Vápnik, fosfor, mangán a železo zase zohrávajú dôležitú úlohu pre pevné kosti.
Pár zaujímavostí
V ľudovom liečiteľstve sa využíva marhuľový odvar na hemoroidy ako forma sedavého kúpeľa. Marhule sa pridávajú aj do rôznych kozmetických prípravkov, práve pre svoju kombináciu vitamínov a antioxidantov, ktorú pleť miluje. Z ich popučenej dužiny si môžete vyrobiť masku na tvár. Keďže je ale pokožka na tvári mimoriadne citlivá, odporúča sa používať domáce marhule, ktoré neboli postrekované. Marhule si pre svoje všestranne pozitívne účinky na zdravie berú so sebou do vesmíru aj kozmonauti.
Rady na záver
Sušené marhule, ktoré si môžete dopriať aj mimo sezónu, sa odporúčajú najmä na doplnenie železa, pretože ho obsahujú viac, než čerstvé plody. Pri ich konzumácii by si ale mali dávať pozor ľudia citliví na siričitany, ktoré sa bežne pridávajú do sušeného ovocia, aby nestratilo farbu. Pozor aj na kôstky z marhúľ, ktoré obsahujú amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotným ženám sa neodporúča konzumovať veľké množstvo marhúľ, pretože obsahujú meď.

Bolesť alebo artritída? Týchto 6 znakov prezradí, či vám koleno signalizuje závažné ochorenie
Artritída neraz ako prvé postihuje kolenné kĺby. Ako však zistiť, či ide skutočne o toto vážne zápalové ochorenie?

Gynekológovia radia: Toto počas menštruácie nikdy nerobte
Bojujete pravidelne počas menštruácie s kŕčmi a bolesťou? Možno niečo robíte nesprávne.

Čo sa stane, ak sa dotknete ortuti? Odpoveď vás prekvapí
Všetci si spomíname na varovanie pred rozliatou ortuťou z teplomera. Prečo by sme sa tejto látky nemali dotýkať a čo hrozí, ak toto varovanie odignorujeme?

Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia
Zabúdate? Nová štúdia naznačuje, že možno potrebujete vo svojej strave viac červeného vína a čerešní.

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate pri cvičení na stacionárnom bicykli
Udržiavať si kondičku pomocou stacionárneho bicykla síce na prvý pohľad pôsobí ako jednoduchý cieľ, no mnohí ho zvyknú podceniť.