• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.6.2025Meniny má Paulína
30°Bratislava

Marhule – sladké vitamínové bomby

  • 19:45 29.05.2015
  • Bratislava
Marhule – sladké vitamínové bomby

V tomto malom sladkom ovocí nájdeme veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov. Prečo si dopriať poriadnu porciu marhúľ? Čítajte v článku.

Marhule pôvodne pochádzajú z Číny a na územie Európy sa dostali cez strednú a severnú Áziu. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, C aj K a z minerálov obsahujú draslík, fosfor, železo, meď, horčík a vápnik. Čo to pre naše telo znamená?

Výborné pre zrak

Vysoký obsah beta-karoténu v marhuliach nám pomôže dlhšie si zachovať zdravý zrak. Marhule obsahujú aj kartenoid, ktorý sa ukázal byť veľmi účinný v boji proti šeroslepote.

Obsahujú antioxidanty

To pri kombinácii s vitamínmi znamená predovšetkým dobré správy pre mladistvú pokožku, ktorú marhule chránia pred predčasným starnutím. Antioxidant beta-karotén funguje aj ako prevencia voči nádorovým ochoreniam.

Veľa vlákniny

Toto ovocie je vhodné pre ľudí, ktorí trpia zápchou, pretože obsahuje vysoký podiel vlákniny. Vláknina dokáže v našich črevách stimulovať tvorbu tráviacich štiav, ktoré rozkladajú potravu a spracúvajú z nej živiny.

Pomáhajú schudnúť

Keďže marhule tvorí z 80% voda a majú minimum kalórií (na 100 g marhulí vychádza 48Kcal) , sú ideálnou pochúťkou pre ľudí, ktorí si strážia svoju váhu. Ak máte chuť na sladké, siahnite teda po marhuliach.

Zdravé srdce a kosti

Marhuľami potešíte aj srdce pretože draslík, ktorý sa v marhuliach nachádza, reguluje krvný tlak a pulz. Vápnik, fosfor, mangán a železo zase zohrávajú dôležitú úlohu pre pevné kosti.

Pár zaujímavostí

V ľudovom liečiteľstve sa využíva marhuľový odvar na hemoroidy ako forma sedavého kúpeľa. Marhule sa pridávajú aj do rôznych kozmetických prípravkov, práve pre svoju kombináciu vitamínov a antioxidantov, ktorú pleť miluje. Z ich popučenej dužiny si môžete vyrobiť masku na tvár. Keďže je ale pokožka na tvári mimoriadne citlivá, odporúča sa používať domáce marhule, ktoré neboli postrekované. Marhule si pre svoje všestranne pozitívne účinky na zdravie berú so sebou do vesmíru aj kozmonauti.

Rady na záver

Sušené marhule, ktoré si môžete dopriať aj mimo sezónu, sa odporúčajú najmä na doplnenie železa, pretože ho obsahujú viac, než čerstvé plody. Pri ich konzumácii by si ale mali dávať pozor ľudia citliví na siričitany, ktoré sa bežne pridávajú do sušeného ovocia, aby nestratilo farbu. Pozor aj na kôstky z marhúľ, ktoré obsahujú amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotným ženám sa neodporúča konzumovať veľké množstvo marhúľ, pretože obsahujú meď.

Zdroj: Info.sk, DK, medicaldaily.com, organicfacts.net, whfoods.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Onkológ varuje: Populárny výživový doplnok zvyšuje riziko rakoviny

Onkológ varuje: Populárny výživový doplnok zvyšuje riziko rakoviny

7:11 20.06.2025Zdravie

Odborník za jedného z vinníkov nárastu prípadov rakoviny označil ultra-spracované potraviny na čele s populárnymi doplnkami výživy.

Toto by mali robiť alergici každý deň, 30-sekudový trik zabráni sennej nádche

Toto by mali robiť alergici každý deň, 30-sekudový trik zabráni sennej nádche

7:07 18.06.2025Zdravie

Robte túto jednoduchú 30-sekundovú úlohu každý deň a vyhnite sa tak sennej nádche.

Žiletky v hrdle? Takto vyzerajú príznaky nového variantu covidu

Žiletky v hrdle? Takto vyzerajú príznaky nového variantu covidu

20:50 14.06.2025Zdravie

SARS-CoV-2 stále mutuje. Dôkazom toho je aj nový variant Nimbus.

Vyrážky vznikajú aj pri varení, pozor na túto chybu!

Vyrážky vznikajú aj pri varení, pozor na túto chybu!

21:51 11.06.2025Zdravie

Tento krok pri varení sa môže podpísať pod poškodené zdravie a výzor vašej pokožky.

Táto generácia má nižšie riziko demencie, ukázala štúdia

Táto generácia má nižšie riziko demencie, ukázala štúdia

20:22 08.06.2025Zdravie

Najvýraznejšie sa to ukazuje u žien.