• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Marhule – sladké vitamínové bomby

  • 19:45 29.05.2015
  • Bratislava
Marhule – sladké vitamínové bomby

V tomto malom sladkom ovocí nájdeme veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov. Prečo si dopriať poriadnu porciu marhúľ? Čítajte v článku.

Marhule pôvodne pochádzajú z Číny a na územie Európy sa dostali cez strednú a severnú Áziu. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, C aj K a z minerálov obsahujú draslík, fosfor, železo, meď, horčík a vápnik. Čo to pre naše telo znamená?

Výborné pre zrak

Vysoký obsah beta-karoténu v marhuliach nám pomôže dlhšie si zachovať zdravý zrak. Marhule obsahujú aj kartenoid, ktorý sa ukázal byť veľmi účinný v boji proti šeroslepote.

Obsahujú antioxidanty

To pri kombinácii s vitamínmi znamená predovšetkým dobré správy pre mladistvú pokožku, ktorú marhule chránia pred predčasným starnutím. Antioxidant beta-karotén funguje aj ako prevencia voči nádorovým ochoreniam.

Veľa vlákniny

Toto ovocie je vhodné pre ľudí, ktorí trpia zápchou, pretože obsahuje vysoký podiel vlákniny. Vláknina dokáže v našich črevách stimulovať tvorbu tráviacich štiav, ktoré rozkladajú potravu a spracúvajú z nej živiny.

Pomáhajú schudnúť

Keďže marhule tvorí z 80% voda a majú minimum kalórií (na 100 g marhulí vychádza 48Kcal) , sú ideálnou pochúťkou pre ľudí, ktorí si strážia svoju váhu. Ak máte chuť na sladké, siahnite teda po marhuliach.

Zdravé srdce a kosti

Marhuľami potešíte aj srdce pretože draslík, ktorý sa v marhuliach nachádza, reguluje krvný tlak a pulz. Vápnik, fosfor, mangán a železo zase zohrávajú dôležitú úlohu pre pevné kosti.

Pár zaujímavostí

V ľudovom liečiteľstve sa využíva marhuľový odvar na hemoroidy ako forma sedavého kúpeľa. Marhule sa pridávajú aj do rôznych kozmetických prípravkov, práve pre svoju kombináciu vitamínov a antioxidantov, ktorú pleť miluje. Z ich popučenej dužiny si môžete vyrobiť masku na tvár. Keďže je ale pokožka na tvári mimoriadne citlivá, odporúča sa používať domáce marhule, ktoré neboli postrekované. Marhule si pre svoje všestranne pozitívne účinky na zdravie berú so sebou do vesmíru aj kozmonauti.

Rady na záver

Sušené marhule, ktoré si môžete dopriať aj mimo sezónu, sa odporúčajú najmä na doplnenie železa, pretože ho obsahujú viac, než čerstvé plody. Pri ich konzumácii by si ale mali dávať pozor ľudia citliví na siričitany, ktoré sa bežne pridávajú do sušeného ovocia, aby nestratilo farbu. Pozor aj na kôstky z marhúľ, ktoré obsahujú amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotným ženám sa neodporúča konzumovať veľké množstvo marhúľ, pretože obsahujú meď.

Zdroj: Info.sk, DK, medicaldaily.com, organicfacts.net, whfoods.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.