Marhule – sladké vitamínové bomby

V tomto malom sladkom ovocí nájdeme veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov. Prečo si dopriať poriadnu porciu marhúľ? Čítajte v článku.
Marhule pôvodne pochádzajú z Číny a na územie Európy sa dostali cez strednú a severnú Áziu. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, C aj K a z minerálov obsahujú draslík, fosfor, železo, meď, horčík a vápnik. Čo to pre naše telo znamená?
Výborné pre zrak
Vysoký obsah beta-karoténu v marhuliach nám pomôže dlhšie si zachovať zdravý zrak. Marhule obsahujú aj kartenoid, ktorý sa ukázal byť veľmi účinný v boji proti šeroslepote.
Obsahujú antioxidanty
To pri kombinácii s vitamínmi znamená predovšetkým dobré správy pre mladistvú pokožku, ktorú marhule chránia pred predčasným starnutím. Antioxidant beta-karotén funguje aj ako prevencia voči nádorovým ochoreniam.
Veľa vlákniny
Toto ovocie je vhodné pre ľudí, ktorí trpia zápchou, pretože obsahuje vysoký podiel vlákniny. Vláknina dokáže v našich črevách stimulovať tvorbu tráviacich štiav, ktoré rozkladajú potravu a spracúvajú z nej živiny.
Pomáhajú schudnúť
Keďže marhule tvorí z 80% voda a majú minimum kalórií (na 100 g marhulí vychádza 48Kcal) , sú ideálnou pochúťkou pre ľudí, ktorí si strážia svoju váhu. Ak máte chuť na sladké, siahnite teda po marhuliach.
Zdravé srdce a kosti
Marhuľami potešíte aj srdce pretože draslík, ktorý sa v marhuliach nachádza, reguluje krvný tlak a pulz. Vápnik, fosfor, mangán a železo zase zohrávajú dôležitú úlohu pre pevné kosti.
Pár zaujímavostí
V ľudovom liečiteľstve sa využíva marhuľový odvar na hemoroidy ako forma sedavého kúpeľa. Marhule sa pridávajú aj do rôznych kozmetických prípravkov, práve pre svoju kombináciu vitamínov a antioxidantov, ktorú pleť miluje. Z ich popučenej dužiny si môžete vyrobiť masku na tvár. Keďže je ale pokožka na tvári mimoriadne citlivá, odporúča sa používať domáce marhule, ktoré neboli postrekované. Marhule si pre svoje všestranne pozitívne účinky na zdravie berú so sebou do vesmíru aj kozmonauti.
Rady na záver
Sušené marhule, ktoré si môžete dopriať aj mimo sezónu, sa odporúčajú najmä na doplnenie železa, pretože ho obsahujú viac, než čerstvé plody. Pri ich konzumácii by si ale mali dávať pozor ľudia citliví na siričitany, ktoré sa bežne pridávajú do sušeného ovocia, aby nestratilo farbu. Pozor aj na kôstky z marhúľ, ktoré obsahujú amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotným ženám sa neodporúča konzumovať veľké množstvo marhúľ, pretože obsahujú meď.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.