Mandle – prečo ich konzumovať pravidelne

Väčšina ľudí mandle používa do pečenia alebo ako príležitostnú pochúťku, keď práve po ruke nie je nič lepšie. Mandľa je ale právom nazývaná kráľovnou medzi orechmi, pretože spomedzi nich má najvyšší podiel cenných živín. Čo všetko dokáže konzumácia mandlí ovplyvniť?
Zdravé srdce
Mandle majú významný vplyv na znižovanie hladín „zlého“ cholesterolu. Ale pozor – musíte ich konzumovať v šupke, ktorá obsahuje týchto antioxidantov najviac. Vitamín E, ktorý mandle obsahujú, tiež priaznivo pôsobí na cievy a tok krvi.
Proti cukrovke
Mandle dokážu po jedle eliminovať rapídne zmeny glykemického indexu a pomáhajú udržať hladiny cukru v krvi v norme.
Silné kosti a zuby
Aj na ne majú mandle vplyv vďaka vysokému obsahu fosforu.
Pomáhajú pri chudnutí
Mandle sú plné bielkovín, vlákniny a tuku. Ale tak, ako pri avokáde, aj tu ide o tzv. zdravé nenasýtené tuky. Tie nás udržia dlhšie zasýtených, čiže nebudeme mať tak rýchlo chuť znova jesť. Mandle sú teda ideálne ako desiata alebo olovrant.
Pozitíva aj pre mozog
Mandle v sebe majú namiešaný koktail živín, ktoré sú pre mozog veľmi prospešné. Sú to predovšetkým omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie mozgových buniek. Zinok a bielkoviny zase chránia medzibunkové spojenia v mozgu.
Aj keď sú mandle veľmi zdravé, ich konzumácii by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí majú problém so žlčníkom alebo obličkami, pretože obsahujú látky, ktoré spôsobujú kryštalizáciu. Tiež je vhodné vyberať si nesolené a nepražené druhy – takto by ste sa zbytočne ukrátili o ich výživnú hodnotu.

Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom
Infúzie môžu priamo do krvi pacientov uvoľňovať neželané látky, hlási nová štúdia.

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu
Osýpky zničia obranyschopnosť imunitného systému proti iným infekciám.

Potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy škodia ústnej dutine
Pri udržiavaní zdravia ústnej dutiny zohráva dôležitú úlohu výživa. Škodlivé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy.

Skúmali črevá 117-ročnej ženy. Čo sme zistili o dlhovekosti?
Naozaj sa tajomstvo dlhovekosti nachádza v črevách? Toto odhalil výskum 117-ročnej Marie Morerovej.

Ako podporiť fungovanie mozgu? Pomôžu tieto 4 potraviny
Mozog pre svoje správne fungovanie potrebuje prijímať určité živiny. Nájsť ich možno napríklad v rybách, orechoch, avokáde či v tmavej čokoláde.