• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
19°Bratislava

Obetí v Nepále pribúda, trosky prehľadávajú holými rukami

  • 19:04 28.04.2015
  • KÁTHMANDU
Obetí v Nepále pribúda, trosky prehľadávajú holými rukami

Všetkých horolezcov, ktorí uviazli v táboroch na Mount Evereste po zemetrasení a lavínach, sa už podarilo letecky previezť do bezpečia. Vďaka peknému počasiu odvážali v pondelok celý deň tri vrtuľníky horolezcov z tábora 1, zatiaľ čo ďalšie smerovali k táboru 2. Pri páde lavíny, ktorá zasiahla základný tábor v sobotu a zničila tam polovicu stanov, zahynulo 18 horolezcov.


Ďalších šesťdesiat ich utrpelo zranenia, 21 z nich kritické. V čase nešťastia sa na najvyššej hore sveta nachádzalo okolo 350 zahraničných horolezcov a dvakrát také množstvo miestnych šerpov.

Nepálske úrady v utorok oznámili, že po páde lavíny, ktorá zasiahla tiež dedinu vo vyhľadávanej turistickej oblasti severne od hlavného mesta Káthmandu, môže byť nezvestných až 250 ľudí. Podľa guvernéra okresu Rasuwa, na ktorého území sa nachádza postihnutá dedina Ghodatabela, nie je vylúčené, že medzi nezvestnými sú aj zahraniční turisti.

Počet obetí môže stúpnuť na vyše dvojnásobok

Nepálsky premiér Sušil Koirála povedal, že počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále by sa mohol vyšplhať až na 10 000. "Počet obetí by mohol stúpnuť na 10 000, pretože informácie z odľahlých dedín ešte len očakávame," povedal Koirala. Podľa jeho slov vláda robí všetko, čo môže. "Je to výzva a veľmi ťažká hodina pre Nepál," dodal premiér.

Počet potvrdených obetí podľa ministerstva vnútra už presiahol 4600, ďalších vyše 8100 ľudí utrpelo zranenia a desaťtisíce zostali bez domova.

Do krajiny s 28 miliónmi obyvateľov už po troch dňoch konečne začala prúdiť aj potrebná humanitárna pomoc, jej rozdeľovanie je však pomalé. Miestny koordinátor záchranných prác Lila Mani Poudyal vyhlásil, že jeho krajina potrebuje najmä stany, deky, suché potraviny a lieky. "Nemáme ani helikoptéry a expertov na vyťahovanie uviaznutých ľudí," povedal v pondelok. Ľudia frustrovaní pomalou reakciou vlády hľadajú svojich príbuzných medzi troskami aj holými rukami.

Odporúčame:

Slováci mieria z Nepálu domov, s desiatkami nemáme kontakt

Zemetrasenie v Nepále neprežilo viac ako 4000 ľudí


Podľa OSN postihlo zemetrasenie s magnitúdou 7,9 celkovo osem miliónov ľudí a 1,4 milióna potrebuje potravinovú pomoc. Zemetrasenie bolo najničivejším v Nepále od roku 1934, keď v himalájskej krajine zahynulo až 8500 ľudí.

Video: Počet obetí stále stúpa, už presiahol hranicu 4000


Niekoľko organizácií vyhlásilo finančné zbierky

Na pomoc ľuďom v Nepále vyhlásilo finančné zbierky niekoľko charitatívnych organizácií a občianskych združení. Ako agentúru SITA informuje Bernadetta Múdra, Slovenská katolícka charita okrem vyhlásenia verejnej zbierky poskytla aj peniaze.

"Slovenská katolícka charita a organizácie, ktoré združuje, sa rozhodli rýchlo zareagovať a poskytnúť finančný príspevok v sume 3500 eur na okamžité záchranné práce po ničivom zemetrasení v Nepále. V najbližších dňoch zašleme finančné prostriedky na zabezpečenie dočasného ubytovania, pitnej vody či základných hygienických potrieb pre ľudí v postihnutých oblastiach," uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Ako uvádza Múdra, priamo v Káthamandu spolupracujú zamestnanci medzinárodnej charitatívnej inštitúcie katolíckej cirkvi Caritas Internationalis s miestnou organizáciou Caritas Nepal. Na mieste zabezpečujú ľuďom jedlo, vodu a dočasné ubytovanie a poskytujú núdzovú pomoc v podobe oblečenia, plachiet na dočasné prístrešky a hygienických prostriedkov.

Pomoc smeruje aj do oblasti traumatického poradenstva pre ľudí, ktorí sú nútení žiť na otvorených priestoroch alebo v dočasných obydliach. Číslo účtu verejnej zbierky na pomoc Nepálu je SK 93 1100 0000 0029 45463097, variabilný symbol je 226. SKCH je členom medzinárodnej organizácie Caritas Internationalis, ktorá združuje 165 krajín na celom svete.

Peniaze na pomoc Nepálu vyberá aj združenie Človek v ohrození

Verejnú peňažnú zbierku na pomoc obetiam zemetrasenia vyhlásilo aj občianske združenie Človek v ohrození. Ako pre agentúru SITA povedala Eva Sládková z OZ Človek v ohrození, spolu s českým partnerom Člověk v tísni budú pomáhať v oblasti Gorka, ktorá bola epicentrom zemetrasenia.

Podľa Sládkovej trojčlenný humanitárny tím v Nepále pomáha zabezpečiť najakútnejšiu zdravotnú pomoc, lieky, jedlo a pitnú vodu. Z dlhodobého hľadiska budú pomáhať rekonštruovať obydlia a pomáhať preživším vrátiť sa späť do ich domovov. Číslo účtu je SK 17 1100 0000 0026 21182213, v správe pre príjemcu je potrebné uviesť "SOS Nepál".

Svoj tím do Nepálu poslala aj organizácia Magna Deti v núdzi. Poskytovať bude akútnu zdravotnú a psychosociálnu pomoc. Ako sa uvádza na ich internetovej stránke, na začiatku budú pôsobiť dva tímy po štyroch pracovníkoch - psychológov, sociálnych pracovníkov a terapeutoch.

Pomoc budú poskytovať v nemocniciach a provizórnych centrách pre obete zemetrasenia a bude zameraná na prvú psychologickú pomoc tým, ktorí prežili, ako aj špecializovanú individuálnu a skupinovú terapiu. Následne Magna zriadi aj špecializované miesta pre deti. Magna od štvrtka plánuje vyhlásiť verejnú zbierku, zatiaľ je možné posielať peniaze na ich darcovský účet SK87 1111 0000 00133 179 3900.


Video: V nedeľu zasiahlo Nepál ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 6.7

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

Nemecko zvažuje voči Izraelu podobné kroky, akými hrozia Spojené štáty

DNES - 6:37Zahraničné

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu.

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

DNES - 6:16Zahraničné

Ruská Štátna duma, dolná komora federálneho parlamentu, v piatok prerokuje návrh na vymenovanie Michaila Mišustina za predsedu ruskej vlády.

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

DNES - 6:08Zahraničné

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy.

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

DNES - 6:03Zahraničné

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca.

Muž zadržaný v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil dvoch policajtov

Muž zadržaný v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil dvoch policajtov

DNES - 5:44Zahraničné

Muž zadržiavaný na policajnej stanici v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil z nej dvoch príslušníkov polície.