• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Útoky Saudskej Arábie v Jemene sú chyba, vraví Rúhání

  • 11:41 09.04.2015
  • TEHERÁN
Útoky Saudskej Arábie v Jemene sú chyba, vraví Rúhání

Iránsky prezident varoval Saudskú Arábiu a jej spojencov, že ich letecké útoky v Jemene sú "chyba" a vyzval na ich ukončenie. Hasan Rúhání vo štvrtok povedal, že takéto útoky sú nesprávne a poukázal na príklad Sýrie a Iraku, no nespomenul v tejto súvislosti žiadnu krajinu.

Rúhání vyzval strany na rokovania

"Videli ste, že to nebolo správne. A uvidíte čoskoro, že v Jemene sa tiež dopúšťate chyby." Rúhání tiež vyzval na prímerie v Jemene a na rokovania o vyriešení krízy.

Odporúčame:

Al-Kájda vypísala odmenu za hlavu lídra šiitských povstalcov

Pakistan nedodá zbrane, z vojny v Jemene viní Saudskú Arábiu

Arabi žiadajú OSN o sankcie a embargo proti Húsíovcom


Rusko navrhuje embargo voči všetkým stranám konfliktu

Zástupcovia Ruska a Venezuely vzniesli námietky voči návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá by zakázala dodávky zbraní vodcom šiitských povstalcom v Jemene, ako aj tamojšiemu bývalému prezidentovi a jeho synovi v záujme zastaviť ich vojenskú kampaň proti podporovateľom medzinárodne uznávaného prezidenta krajiny.

Podľa stredajších vyjadrení diplomatov OSN chce Rusko dosiahnuť, aby rezolúcia obsahovala zbrojné embargo voči všetkým stranám jemenského konfliktu, a nie len voči takzvaným Húsíovcom a ich spojencom.

Humanitárne prestávky

Ako ďalšiu požiadavku spomenuli zavedenie "humanitárnych prestávok" v náletoch koalície pod vedením Saudskej Arábie namierených proti Húsíovcom, na čo Moskva vyzvala ešte v sobotu. Podľa diplomatov, ktorí vzhľadom na neverejnú povahu rokovaní požadovali zachovanie anonymity, sa kľúčové strany naďalej snažia dosiahnuť dohodu o rezolúcii navrhovanej Jordánskom.

Šiitskí povstalci známi ako Húsíovci a ich spojenci sa už prebojovali až k južnému prístavu Aden, ktorý je poslednou významnou základňou síl spriaznených s prezidentom Abd Rabbuom Mansúrom Hádím. Ten pred povstalcami ušiel najprv z hlavného mesta Saná a v marci aj z Adenu do Saudskej Arábie.

Jeho predchodca Alí Abdalláh Sálih povstalcov údajne podporuje. Saudská Arábia začala uskutočňovať nálety proti Húsíovcom v druhej polovici marca a postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny. Podľa OSN za posledné takmer dva týždne zahynulo v Jemene už vyše 500 ľudí a ďalších 1700 utrpelo zranenia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.