• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Nórska premiérka sa ospravedlnila Rómom za diskrimináciu

  • 9:27 09.04.2015
  • OSLO
Nórska premiérka sa ospravedlnila Rómom za diskrimináciu

Niektorým Rómom napríklad v 30. rokoch minulého storočia po opustení krajiny neumožnili návrat, čo podľa správy v prípade viac ako 60 z nich znamenalo smrť v nacistických koncentračných táboroch.

Nórska premiérka Erna Solbergová sa v stredu formálne ospravedlnila príslušníkom rómskej menšiny za dokázané porušovanie ich ľudských práv pred a po druhej svetovej vojne. Líderka škandinávskej krajiny tak urobila na Medzinárodný deň Rómov a v reakcii na februárové zverejnenie vládnej správy o obmedzovaní nórskych Rómov.

Niektorým z nich napríklad v 30. rokoch minulého storočia po opustení krajiny neumožnili návrat, čo podľa správy v prípade viac ako 60 z nich znamenalo smrť v nacistických koncentračných táboroch. Rovnaký postup nórske úrady uplatnili aj v prípade tých, ktorí koncentračné tábory prežili. Prístup počas samotnej vojny a nacistickej okupácie Nórska správa v plnom rozsahu neodkryla.

Premiérka Solbergová v stredu označila vtedajší prístup nórskych úradov za "temnú časť histórie" krajiny a v tejto veci prisľúbila vyplatenie reparácií rómskej menšine, ku ktorej sa pred takmer sto rokmi v Nórsku hlásili desiatky ľudí. Dnes je to približne 500 ľudí.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.