• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.8.2022Meniny má Leonard
21°Bratislava

Quinoa: Pár gramov denne vám môže zachrániť život

  • 19:37 26.03.2015
  • BRATISLAVA
Quinoa: Pár gramov denne vám môže zachrániť život

Miska s quinoy denne nás chráni pred smrteľnými ochoreniami. Výsledkami štrnásťročného výskumu to dokázali vedci z Harvardu.

Respondentov ich veľkého výskumu tvorilo viac ako 367-tisíc ľudí z ôsmich štátov Ameriky. Pod dohľadom mali ich stravovanie a zdravie po dobu približne štrnástich rokov.

Zistili, že odporúčaná dávka, ktorá môže znížiť riziko predčasného úmrtia až o 17%, je približne 34 gramov obilniny quinoa každý deň. Pomáha zamedziť rozvoju rakovinových buniek, vzniku srdcových chorôb, ochorení dýchacieho ústrojenstva i cukrovky.

Čítajte: Pravda o ryži. Je hnedá zdravšia než biela?

Dokázalo sa, že prospešné pre zdravé orgány sú všetky celozrnné obilniny ako aj ovos a pšenica. Vďačia za to obsahu vlákniny, minerálov a antioxidantov.

Minerály v quinoa obilnine však majú podstatne vyššie zastúpenie aké je v pšenici či jačmeni.

Čo je quinoa?

Pred pár rokmi ju u nás nikto nepoznal. Dnes si ju môžete kúpiť v bioobchodoch. Pre kmeň Inkov bola každodenným chlebom. Patrí tak medzi najstaršie obilniny z juhoamerického kontinentu.

Obsahuje všetky potrebné bielkoviny, lysín (podobne ako sója), horčík, vitamín B2, vápnik, fosfor, meď, draslík, mangán a zinok.

Čítajte: Chia semiačka. Zdravie, štíhlosť, energia a dlhšia hydratácia!

Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pri diétach - celiakia, diabetes, redukčné diéty.

Ako si ju pripraviť?

Quinou nemusíte najskôr premývať vodou. Varíme ju vo vode kým neuvidíme, že je trochu priesvitná a na zrnách sa objaví štruktúra klíčku.

Do čoho ju použiť?

Hoci je to obilnina, koláč ani chlieb z nej neupečiete. Nedrží totiž dobre pokope. Môžete ňou zahustiť polievky, pripraviť kaše, výborne sa hodí do
šalátov alebo namiesto ryže do rizota.

Dôležitý výskum obilnín

Respondentov ich veľkého výskumu na harvardskej univerzite predstavovalo viac ako 367-tisíc ľudí z ôsmich štátov Ameriky. Boli medzi nimi rôzne vekové skupiny, fajčiari, nefajčiari, ľudia s rôznou telesnou hmotnosťou, a rôzne fyzicky aktívni. Pod dohľadom mali ich stravovanie a zdravie po dobu približne štrnástich rokov.

Celozrnné obilniny majú významný ochranný účinok. Ich vysoká spotreba dokáže podľa odborníkov znížiť riziko úmrtia na respiračné ochorenia až o 48% a rakoviny až o 15%.

Čítajte: Celozrnná múka. Akú si vybrať a prečo je zdravá?

Veria preto, že môžu mať i silné protizápalové účinky. Predchádzajúce štúdie dokázali, že celé zrná môžu zvýšiť mineralizáciu kostí, znížiť krvný tlak, podporiť zdravé črevné baktérie a znížiť riziko cukrovky.

Ovos obsahuje beta-glukán, ktorý znižuje hladiny nezdravého cholesterolu a prispieva tak k ochrane srdca.

Problematike sa venovať neprestávajú. Zistenia ich motivovali k ďalším štúdiám zameraným na účinky zŕn vďaka kombinácii ich živín a minerálov ako je zinok, mangán, železo, meď či tiamín.

Čítajte: Vláknina pre štíhle a zdravé telo. Ako ju získame?

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, BD, telegraph.co.uk, celostnimedicina.cz Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Niektoré opaľovacie krémy nie sú vhodné pre malé deti, na tento faktor si dajte pozor

Niektoré opaľovacie krémy nie sú vhodné pre malé deti, na tento faktor si dajte pozor

VČERA - 14:28Zdravie

Opaľovacie krémy s chemickými filtrami nie sú vhodné pre deti do troch rokov. Upozorňuje na to dermatovenerologička z Národného onkologického ústavu Zuzana Zelenayová.

​4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi

​4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi

7:02 14.08.2022Zdravie

Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

20:05 13.08.2022Zdravie

Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

​9 lží, ktoré si hovoríme o pití alkoholu

​9 lží, ktoré si hovoríme o pití alkoholu

7:03 13.08.2022Zdravie

O negatívach spojených s konzumáciou alkoholu počul už každý. Prečo si teda stále klameme? Týchto 9 lží sa stále nevytratilo z povedomia verejnosti.

​Jednoduchý spôsob, ako redukovať riziko ochorení mozgu: Stačí opakovať túto aktivitu

​Jednoduchý spôsob, ako redukovať riziko ochorení mozgu: Stačí opakovať túto aktivitu

7:31 09.08.2022Zdravie

Denné opakovanie jednoduchej aktivity účinne redukuje riziko ochorení mozgu a spomaľuje jeho starnutie. Podľa mnohých vás dokonca ochráni pred demenciou.