Quinoa: Pár gramov denne vám môže zachrániť život

Miska s quinoy denne nás chráni pred smrteľnými ochoreniami. Výsledkami štrnásťročného výskumu to dokázali vedci z Harvardu.
Respondentov ich veľkého výskumu tvorilo viac ako 367-tisíc ľudí z ôsmich štátov Ameriky. Pod dohľadom mali ich stravovanie a zdravie po dobu približne štrnástich rokov.
Zistili, že odporúčaná dávka, ktorá môže znížiť riziko predčasného úmrtia až o 17%, je približne 34 gramov obilniny quinoa každý deň. Pomáha zamedziť rozvoju rakovinových buniek, vzniku srdcových chorôb, ochorení dýchacieho ústrojenstva i cukrovky.
Čítajte: Pravda o ryži. Je hnedá zdravšia než biela?
Dokázalo sa, že prospešné pre zdravé orgány sú všetky celozrnné obilniny ako aj ovos a pšenica. Vďačia za to obsahu vlákniny, minerálov a antioxidantov.
Minerály v quinoa obilnine však majú podstatne vyššie zastúpenie aké je v pšenici či jačmeni.
Čo je quinoa?
Pred pár rokmi ju u nás nikto nepoznal. Dnes si ju môžete kúpiť v bioobchodoch. Pre kmeň Inkov bola každodenným chlebom. Patrí tak medzi najstaršie obilniny z juhoamerického kontinentu.
Obsahuje všetky potrebné bielkoviny, lysín (podobne ako sója), horčík, vitamín B2, vápnik, fosfor, meď, draslík, mangán a zinok.
Čítajte: Chia semiačka. Zdravie, štíhlosť, energia a dlhšia hydratácia!
Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pri diétach - celiakia, diabetes, redukčné diéty.
Ako si ju pripraviť?
Quinou nemusíte najskôr premývať vodou. Varíme ju vo vode kým neuvidíme, že je trochu priesvitná a na zrnách sa objaví štruktúra klíčku.
Do čoho ju použiť?
Hoci je to obilnina, koláč ani chlieb z nej neupečiete. Nedrží totiž dobre pokope. Môžete ňou zahustiť polievky, pripraviť kaše, výborne sa hodí do
šalátov alebo namiesto ryže do rizota.
Dôležitý výskum obilnín
Respondentov ich veľkého výskumu na harvardskej univerzite predstavovalo viac ako 367-tisíc ľudí z ôsmich štátov Ameriky. Boli medzi nimi rôzne vekové skupiny, fajčiari, nefajčiari, ľudia s rôznou telesnou hmotnosťou, a rôzne fyzicky aktívni. Pod dohľadom mali ich stravovanie a zdravie po dobu približne štrnástich rokov.
Celozrnné obilniny majú významný ochranný účinok. Ich vysoká spotreba dokáže podľa odborníkov znížiť riziko úmrtia na respiračné ochorenia až o 48% a rakoviny až o 15%.
Čítajte: Celozrnná múka. Akú si vybrať a prečo je zdravá?
Veria preto, že môžu mať i silné protizápalové účinky. Predchádzajúce štúdie dokázali, že celé zrná môžu zvýšiť mineralizáciu kostí, znížiť krvný tlak, podporiť zdravé črevné baktérie a znížiť riziko cukrovky.
Ovos obsahuje beta-glukán, ktorý znižuje hladiny nezdravého cholesterolu a prispieva tak k ochrane srdca.
Problematike sa venovať neprestávajú. Zistenia ich motivovali k ďalším štúdiám zameraným na účinky zŕn vďaka kombinácii ich živín a minerálov ako je zinok, mangán, železo, meď či tiamín.

Liečba zápchy pomocou spánku: Zvoľte túto polohu
Pri zápche a tráviacich ťažkostiach vám vie pomôcť aj spánok. Ktorá spánková poloha je najúčinnejšia?

Koniec šedinám: Tento antioxidant zabraňuje šediveniu
Vedci objavili jednoduchý spôsob, ako zabrániť šediveniu.

Nepríjemné prekvapenie v posilňovni: Doktorka varuje pred patogénmi
Výskum ukázal, že sú posilňovne sú plné baktérií. Môžu spôsobovať hnačku, atletickú nohu a pásový opar.

Ako vplýva alkohol na cholesterol? O tomto ste netušili
Následky pitia alkoholu sa pretavujú nielen do zdravia pečene.

Pozor na „dobrý“ cholesterol. Takto súvisí s ochorením očí
Nová štúdia rúca zaužívané predstavy o cholesterole.