• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
15°Bratislava

Ukrajina posilní armádu, povolá desaťtisíce ďalších vojakov

  • 19:57 05.03.2015
  • KYJEV
Ukrajina posilní armádu, povolá desaťtisíce ďalších vojakov

Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok zákon, ktorým sa zvýši počet príslušníkov armády o jednu tretinu. Za legislatívu hlasovalo 270 poslancov, pričom potrebných bolo 226 hlasov. Zákon vstúpi do platnosti po podpise prezidenta Petra Porošenka, ktorý prijatie legislatívy sám inicioval.


Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Počet zamestnancov ukrajinskej armády sa zvýši o 68 000 na 250 000, z toho najmenej 204 000 vojakov. Posilnenie armády je podľa Porošenka nutné "k efektívnemu odrazeniu prípadnej vojenskej agresie alebo k likvidácii možného ozbrojeného konfliktu".

Zákon bol prijatý v čase prebiehajúcej vojny s proruskými separatistami na východe krajiny, ktorá si vyžiadala už asi 6000 obetí na životoch. V súčasnosti platné prímerie sa viac-menej dodržiava, dochádza však k sporadickej streľbe. Ukrajinská armáda informovala, že za posledných 24 hodín prišiel o život jeden jej vojak.

Lídri Snemovne žiadajú zbrane pre Ukrajinu

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner a ďalší vplyvní republikánski a demokratickí členovia dolnej komory parlamentu vyzvali amerického prezidenta Baracka Obamu, aby rýchlo schválil zbrane pre Ukrajinu.

"Žiadame Vás o rýchle schválenie dodatočnej pomoci pre Ukrajinu, aby mohla brániť svoje suverénne územie," uvádza sa v liste datovanom na stredu. Lídri snemovne v ňom žiadajú dodanie "smrtiacich obranných vojenských systémov".

List nasleduje po minulotýždňovom stretnutí Boehnera a ďalších členov Kongresu s ukrajinskými poslancami. Spojené štáty už poslali v uplynulých mesiacoch Ukrajine milióny v podobe bezpečnostnej a humanitárnej pomoci.

Odporúčame:

Ukrajina zaplatila Gazpromu zálohu, plyn vystačí na päť dní

Video: V Donecku vybuchla baňa, zomrelo 33 ľudí


Obama zvažuje ďalšie kroky

Obama a európski lídri zvažujú ďalšie kroky v rámci riešenia ukrajinského konfliktu vrátane možného poskytnutia zbraní ako aj dodatočných sankcií proti Moskve pre jej podporu povstalcov.

Americkí zákonodarcovia na oboch stranách politického spektra vyjadrili frustráciu nad váhaním Obamu poslať zbrane Ukrajine napriek tomu, čo vnímajú ako očividnú ruskú agresiu. Senát aj Snemovňa minulý rok jednoznačne schválili zákon oprávňujúci Obamu k takémuto kroku.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

DNES - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

DNES - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.