• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
23°Bratislava

Na Orave prepustia hutnikov pre lacnú ukrajinskú konkurenciu

  • 14:08 10.02.2015
  • DOLNÝ KUBÍN
Na Orave prepustia hutnikov pre lacnú ukrajinskú konkurenciu

Lacní ukrajinskí výrobcovia ferozliatin, ktorí pred vypuknutím ukrajinskej krízy vyvážali na ruský trh, sa totiž začali viac orientovať na Európu.

Oravské ferozliatinárske závody Istebné museli pre rozmáhajúcu sa výrobu a export ukrajinskej ferozliatiny do Európy znížiť produkciu a prepúšťať. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedol výkonný riaditeľ OFZ, a.s. Istebné Branislav Klocok, v porovnaní s októbrom 2014 museli v závode v Oravskom Podzámku-Širokej znížiť výkon výroby z 90 na aktuálnych 40 percent a v decembri preto prepustiť 90 zo 450 zamestnancov. Lacní ukrajinskí výrobcovia ferozliatin, ktorí pred vypuknutím ukrajinskej krízy vyvážali na ruský trh, sa totiž začali viac orientovať na Európu.

Výroba ferozliatin na Ukrajine sa výrazne zvýšila

"Čísla hovoria jednoznačne. Výroba ferozliatin na Ukrajine sa zvýšila o 30 percent a import ferozliatin do Európskej únie o polovicu," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Branislav Klocok. "Takmer všetky ferozliatiny z Ukrajiny, ktoré smerujú do Európskej únie, smerujú do jej východnej časti, keďže geograficky je to najbližšie a naša spoločnosť stráca pozície na našich tradičných trhoch. Hľadáme vnútorné rezervy, aby sme sa posunuli ďalej, ale tá situácia sa pre nás každý mesiac zhoršuje," uviedol Klocok.

Odporúčame:

Firma z Liptova mieri na Ukrajinu, prepustí desiatky ľudí


"V októbri 2014 išla fabrika na nejakých 90 percent výkonu, dnes sme na nejakých 40 percentách. Takže, samozrejme, prepúšťali sme ľudí a zatiaľ si opravujeme pece, ktoré nefungujú, a uvidíme, aká bude situácia o pár mesiacov," zhrnul Klocok.

Prepúšťanie môže pokračovať

Jediný slovenský producent ferozliatin na výrobu ocele aktuálne využíva kapacity v závode v Širokej na menej ako polovicu. Klocok nevylučuje aj ďalšie obmedzovanie výroby a následné prepúšťanie.

"Zamestnanosť u nás vždy súvisí s množstvom výroby. Ak sa nám nepodarí predávať naše materiály so ziskom, budeme musieť ďalej obmedziť výrobu a budeme musieť prepúšťať ďalej zamestnancov. A naopak, ak sa nám podarí predať viac, budeme musieť zamestnancov prijať. Dnes by som bol vo veľmi špekulatívnej rovine, keby som povedal, že pôjdeme hore alebo dole. Ďalšie rozhodnutia o výrobe budeme robiť niekedy v poslednej dekáde februára," povedal Klocok.

Oravské ferozliatinárske závody podľa Klocka nedokážu konkurovať lacným ukrajinským ferozliatinám pre drahú elektrickú energiu, ktorá tvorí až 40 percent výrobných nákladov hutníckeho závodu.

"Žiaľ, na Slovensku je situácia v oblasti energetiky taká, že máme jednu z najdrahších elektrických energií v Európe a možno aj najdrahšiu. My sa nebojíme konkurencie ani z Ukrajiny, ani z Nórska, ani z Francúzska, my vieme ferozliatiny u nás robiť, robíme ich dlhé roky, zákazníci sú spokojní. Ale kým sa na Slovensku nezmení situácia najmä v oblasti poplatkov za prenos elektrickej energie, tak bude veľmi zložité hľadať úspory niekde inde v situácii, keď 40 percent našich nákladov tvorí práve elektrická energia," dodal výkonný riaditeľ OFZ, a. s. Istebné.

Oravské ferozliatinárske závody, a. s. Istebné vyrábajú ferozliatiny, ktoré slúžia ako prísada pri výrobe ocele. Aktuálne zamestnávajú v závode v Oravskom Podzámku-Širokej 360 ľudí, chátrajúci závod v Istebnom nevyužívajú.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

DNES - 11:35Ekonomické

Takmer 80 % žien po príchode domov čakajú ďalšie neodkladné povinnosti súvisiace s domácnosťou a starostlivosťou o deti. Z mužov sa k neplatenej práci v domácnosti hlási necelých 17 % a ďalších 43 % čiastočne.

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

VČERA - 17:57Ekonomické

Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

VČERA - 16:36Ekonomické

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok schválenej legislatívy.

Samozber jahôd v Návojovciach už začal, tento rok o tri týždne skôr

Samozber jahôd v Návojovciach už začal, tento rok o tri týždne skôr

VČERA - 15:16Ekonomické

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr.

Od 15. mája budú platiť nové pravidlá pre predčasné starobné dôchodky

Od 15. mája budú platiť nové pravidlá pre predčasné starobné dôchodky

VČERA - 13:29Ekonomické

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy.