• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Nástupcom Huga Cháveza bude Maduro, vyhral voľby

  • 20:08 15.04.2013
  • CARACAS
Nástupcom Huga Cháveza bude Maduro, vyhral voľby

Novým prezidentom Venezuely sa stal Nicolás Maduro, ktorého si vybral za svojho nástupcu zosnulý prezident Hugo Chávez.

Ako v pondelok oznámil predseda volebnej komisie Tibisay Lucena, Maduro získal v nedeľňajších prezidentských voľbách 50,66 percenta hlasov.

Tesne za ním skončil opozičný kandidát Henrique Capriles, 40-ročný guvernér štátu Miranda, ktorého volilo 49,06 percenta voličov. To je len o 300 000 hlasov menej. Účasť dosiahla 78 percent.

Maduro, 50-ročný bývalý vodič autobusu, už oznámil svoje víťazstvo. "Dosiahli sme spravodlivé volebné víťazstvo," vyhlásil. V Caracase sa už údajne konajú demonštrácie na podporu oboch kandidátov. Na poriadok dozerajú desaťtisíce príslušníkov bezpečnostných síl.

Opozičný kandidát vo venezuelských prezidentských voľbách Henrique Capriles odmietol v pondelok uznať víťazstvo doterajšieho viceprezidenta Nicolása Madura a požiadal o prepočítanie hlasov.

"Odmietame uznať výsledky, kým nie je prepočítaný každý hlas," vyhlásil 40-ročný guvernér štátu Miranda. Capriles už pred vyhlásením výsledkov hovoril o podvodoch, ktoré sprevádzali hlasovanie. Maduro, 50-ročný bývalý vodič autobusu, už oznámil svoje víťazstvo.

Vo väčšine predvolebných prieskumov verejnej mienky viedol Maduro, ktorému pomáha Chávezova podpora ako aj všeobecný žiaľ nad smrťou exprezidenta. Úradujúci prezident mal od 10 po 20 percent viac hlasov.

Chávez zomrel začiatkom marca vo veku 58 rokov po dvojročnom boji s rakovinou. Prezidentské právomoci prevzal doterajší viceprezident Maduro, ktorý nimi bude disponovať až do volieb. Venezuela pred nedeľňajším hlasovaním uzavrela svoje hranice a v celej krajine posilnila bezpečnostné opatrenia.

Šéf Organizácie amerických štátov (OAŠ) združujúcej krajiny celého amerického kontinentu v pondelok podporil výzvu venezuelského opozičného lídra na prepočítanie hlasov. Generálny tajomník OAŠ José Miguel Insulza tak urobil prostredníctvom oficiálneho stanoviska spolku.

Vladimir Putin už gratuloval

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zablahoželal doterajšiemu venezuelskému viceprezidentovi Nicolasovi Madurovi k tesnému víťazstvu v nedeľňajších prezidentských voľbách.

Nástupcovi zosnulého Huga Cháveza odkázal, že verí v pokračovanie dobrých vzájomných vzťahov a v „posilňovanie strategického partnerstva“ medzi Caracasom a Moskvou.

„Verím v ďalší rozvoj konštruktívneho dialógu vo všetkých oblastiach vrátane medzinárodných záležitostí v záujme ľudu oboch krajín,“ napísal podľa Kremľa Putin, ktorého krajina má s Venezuelou dlhodobo dobré obchodné i diplomatické vzťahy.

Dôkazom sú veľké zbrojárske kontrakty i bleskové venezuelské uznanie nezávislosti gruzínskych odštiepeneckých regiónov, ktoré sú dlhodobo pod kontrolou Moskvy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

DNES - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

DNES - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

DNES - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

DNES - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

DNES - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.