• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Prezident Obama varuje KĽDR, budeme sa brániť

  • 11:31 12.04.2013
  • SOUL
Prezident Obama varuje KĽDR, budeme sa brániť

Juhokórejské ministerstvo obrany vyjadrilo v piatok pochybnosti nad tým, či má režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) dostatočné kapacity na vypustenie balistickej rakety schopnej niesť jadrové zbrane.

Soul tak spochybnil nedávnu správu americkej vojenskej rozviedky, v ktorej sa píše opak.

"Severná Kórea uskutočnila už tri jadrové testy, stále však panujú pochybnosti, že... vyrobila malú ľahkú hlavicu, ktorá sa dá pripevniť na raketu," povedal reportérom šéf juhokórejského rezortu obrany Kim Min-sok.

Ako ale dodal, KĽDR sa blíži k tomu, aby vedela "miniaturizovať" jadrovú hlavicu a použiť ju v reálnom boji.
Typ rakety je nepredvídateľný

Južná Kórea tým reagovala na analýzu americkej Obrannej spravodajskej agentúry (DIA), v ktorej sa píše, že Pchjongjang je schopný zaútočiť jadrovou raketou.

Jej presný typ je však podľa Spojených štátov "nepredvídateľný".

Napätím na Kórejskom polostrove sa vo štvrtok zaoberali aj ministri zahraničia krajín G8, ktorí nad súčasnou situáciou v KĽDR vyjadrili obavy. Novej kórejskej vojny sa obáva najmä Japonsko.
Snaha o zníženie napätia

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v piatok priletel do Južnej Kórei, kde odštartoval východoázijskú časť svojho svetového turné. Neskôr má na programe aj návštevu Číny a Japonska. Cieľom Kerryho návštevy je zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Šéf americkej diplomacie v tejto súvislosti poznamenal, že KĽDR “sa priblížila k veľmi nebezpečnej hranici”.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Kerryho tímu, ktorého cituje agentúra AFP, je práve zastávka v Číne zo strany šéfa americkej diplomacie v tejto súvislosti kľúčová. Kerry sa pokúsi presvedčiť Peking, že stabilita v oblasti je aj v jej záujme. Práve Čína je prakticky jedinou veľmocou, ktorá má so Severnou Kóreou relatívne dobré vzťahy.

Ku kritike KĽDR sa pridal aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. “Na Severnú Kóreu máme rovnaký názor ako Spojené štáty,” povedal, zároveň však odsúdil konanie americko-juhokórejského vojenského cvičenia, ktoré je podľa neho jedným z dôvodov súčasnej krízy.
Obama vyzval Severnú Kóreu

Americký prezident Barack Obama vyzval vo štvrtok vedenie Severnej Kórey, aby ukončilo svoju vojnovú rétoriku zameranú voči Západu.

Podľa jeho slov nikto nechce konflikt na Kórejskom polostrove a USA chcú naďalej skúšať vyriešiť krízu diplomatickou cestou, povedal Obama na stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom vo Washingtone.

Zároveň však pohrozil, že v krajnom prípade Spojené štáty podniknú "všetky nevyhnutné kroky", aby seba a svojich spojencov ochránili.

Spolu s Panom, ktorý sa narodil v Kórei, tiež apeloval na Čínu, aby využila svoj vplyv na režim v Pchjongjangu a prispela k uvoľneniu napätia na Kórejskom polostrove.

Stalo sa tak po tom, ako z prostredia amerických tajných služieb unikla správa, ktorá predpokladá, že KĽDR dokáže umiestniť na rakety jadrovú hlavicu.

Najnovšie vyjadrenia prichádzajú v čase, keď tajné služby v Soule oznámili, že Sever má na východnom pobreží umiestnené dve rakety stredného doletu pripravené na vystrelenie.

Pchjongjang žiadny odpal oficiálne neavizoval, tamojšie úrady zodpovedné za medzikórejské vzťahy však vo štvrtok informovali o zmobilizovaní "silných útočných prostriedkov".

Pozorovatelia predpokladajú, že odpal je najpravdepodobnejší 15. apríla, na narodeniny zakladateľa vládnej dynastie Kima Ir-sena. Rakety stredného doletu pripravené na Severe majú údajne dosah 4 000 kilometrov, čo znamená, že sú schopné zasiahnuť ktorýkoľvek cieľ v Južnej Kórei, Japonsku a prípadne aj americké vojenské základne na tichomorskom ostrove Guam.

Odporúčame:

Ministri G8 sú znepokojení krízou v Severnej Kórei

KĽDR vypustila raketu, informovali omylom Japonci

Kimov režim vyzýva cudzincov v Južnej Kórei, aby išli domov

Severná Kórea naďalej provokuje, chystá jadrový test
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.