• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Jedovaté účtenky z obchodov!

  • 17:08 11.04.2013
  • Paríž/Praha
Jedovaté účtenky z obchodov!

Obyčajné účtenky z obchodov môžu byť pre vaše telo jedom. Môžu spôsobiť rakovinu, hormonálne zmeny, ale aj poškodiť nervovú sústavu.

Účtenka totiž obsahuje látku bisfenol A. Tá sa však vyskytuje vo veľa ďalšich veciach!

Bisfenol A (označovaný ako aj BPA) sa už od polovice dvadsiateho storočia bežne používa v priemysle. Nájdeme ju v termopapieroch, účtenkách, dokonca sa používa aj pri výrobe CD a DVD nosičov. Látku by sme však mohli nájsť aj na konzervách alebo v nádobách na potraviny.

Čítajte: Pozor na nebezpečné UV žiarenie!

Látka sa dostane do tela už pri bežnom kontakte napríklad s účtenkou. Vedci hovoria, že je nebezpečná už aj pri obyčajnom dotyku. Rôzne štúdie hovoria, že bisfenol A je príčinou vzniku cukrovky, rakoviny pŕs, ochorení štítnej žľazy, ale aj pri ochoreniach plodov tehotných žien. Už v minulosti sa pritom podarilo zakázať použivanie kojeneckých fliaš, ktoré obsahovali látku bisfenol A.

Francúzsko pripravuje v súčasnosti návrh zákona, ktorý by zakázal používanie nebezpečnej látky v celej Európskej únii.

Bisfenol A

Je látka, ktorá je toxická pre vodné živočíchy a tiež sa považuje za vysoko nebezpečnú vo vodnom prostredí. Viacero štúdií hovorí o spojitosti bisfenolu A so vznikom množstva vážnych ochorení u človeka. Najväčšie obavy však odborníci vyjadrujú pri pôsobení bisfenolu na zdravie malých detí a novorodencov.

Podľa niektorých štúdií je táto látka zodpovedná za zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka. U mužov nepriaznivo ovplyvňuje vývoj pohlavných orgánov. Táto látka môže stáť aj za predčasnou pubertou detí.

Výsledky štúdie realizované v USA v rokoch 2003 – 2006 a publikované v novembri 2010 nasvedčujú tomu, že bisfenol A má negatívne účinky na fungovanie imunitného systému človeka. Správu priniesol český web Eurozprávy.cz

Zdroj: Info.sk, Eurozpravy.cz, Greenpeace, Foto: Info.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu

VČERA - 22:02Zahraničné

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

Izraelský minister Ben-Gvir sa zranil pri dopravnej nehode

VČERA - 21:58Zahraničné

Pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v piatok večer neďaleko Tel Avivu sa zranili traja ľudia vrátane izraelského ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie

VČERA - 21:57Zahraničné

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie, uviedla tlačová agentúra AFP.

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

Erdogan od nového šéfa NATO očakáva, že bude riešiť obavy Turecka

VČERA - 21:56Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

Biden je šťastný, že bude debatovať s Trumpom

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom.