• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
13°Bratislava

Nová sála Ústavného súdu v Košiciach má o dve kreslá naviac

  • 13:01 10.04.2013
  • KOŠICE
Nová sála Ústavného súdu v Košiciach má o dve kreslá naviac

Slávnostným odovzdaním novej rokovacej sály dnes ukončili druhú etapu rekonštrukcie sídla Ústavného súdu (ÚS) SR. Celkové náklady na druhej etapu dosiahli takmer 140 000 eur.

Rekonštrukciou priestorov poslednej časti komplexu budov sa zavŕšila prestavba bývalých Jiskrových kasární v Košiciach, kde ústavný súd sídli od roku 2006.

Dosiaľ nevyužívané a nevyhovujúce skladové priestory bývalých kasární využili na vybudovanie zázemia pre novú rokovaciu sieň, priestory pre zamestnancov Kancelárie ÚS SR a pre potreby technologického zariadenia.

Samotná nová pojednávacia sieň bola pristavaná k zrekonštruovanému už jestvujúcemu objektu podľa návrhu architekta Karola Gregora. Jedna jej stena je celá presklená.

Protiľahlú stenu zdobia vitráže. Ústavní sudcovia budú sedieť v polkruhu za špeciálne vyrobeným stolom, kde je už pätnásť kresiel pre sudcov, hoci sudcov ÚS SR je zatiaľ len trinásť.

Na slávnostnom otvorení sály sa zúčastnili hostia, ktorí sa zúčastnili aj utorkových osláv 20. výročia vzniku Ústavného súdu SR.

Od roku 2006 slúžia ústavnému súdu tri zrekonštruované objekty. V pamiatkovo chránenej budove s vchodom z Hlavnej ulice majú ústavní sudcovia aj predsedníčka súdu svoje kancelárie. Je tu aj Sieň nezávislosti, kde sa konajú neverejné zasadania pléna a prijímajú vzácne návštevy.

V budove na Zbrojničnej ulici sa nachádzajú ubytovacie priestory pre ústavných sudcov a zamestnancov súdu. V budove s vchodom pre verejnosť z Mäsiarskej ulice je podateľňa, kancelárie ústavného súdu, archív, ako aj doterajšia pojednávacia sieň, ktorá bude prerobená na knižnicu.

Objekt bývalých Jiskrových kasární previedlo Ministerstvo obrany SR v roku 2002 zmluvou o bezodplatnom prevode majetku štátu do správy ÚS SR. Jeho rekonštrukcia, ktorú na základe výberového konania realizovali Inžinierske stavby Košice, a.s., si vyžiadala viac ako 199 miliónov korún (vyše 6,6 milióna eur).

Video: Slávnostné odovzdanie sály Ústavného súdu
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Miriam Lexmann: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády Fica odobraním eurofondov

Miriam Lexmann: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády Fica odobraním eurofondov

DNES - 15:04Domáce

Politikárčenie s eurofondami a snaha trestať občanov Slovenska za zvolenie vlády Roberta Fica odobratím eurofondov sú nespravodlivé a KDH to odmieta.

Mikulec odmieta kritiku na činnosť ÚIS v predošlom období

Mikulec odmieta kritiku na činnosť ÚIS v predošlom období

DNES - 14:50Domáce

Exminister vnútra a poslanec parlamentu Roman Mikulec odmieta, že by Úrad inšpekčnej služby v minulom roku nevykonával žiadnu činnosť.

Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR

Prezidentka povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR

DNES - 14:25Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR.

ŠTS oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Ivana Barriho v kauze Rapid Life

ŠTS oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Ivana Barriho v kauze Rapid Life

DNES - 13:42Domáce

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, oslobodil spod obžaloby exriaditeľa jedného z odborov Národnej banky Slovenska Ivana Barriho v kauze bývalej poisťovne Rapid Life.