• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Izraelská vláda sa rozpadla, židovský štát čakajú voľby

  • 9:02 09.12.2014
  • JERUZALEM
Izraelská vláda sa rozpadla, židovský štát čakajú voľby

Izraelský parlament odhlasoval v pondelok večer svoje rozpustenie a vydláždil tak cestu predčasným voľbám. Za takýto krok sa vyslovilo 93 zo 120 zákonodarcov.

Vláda sa rozpadla po tom, čo sa nedokázala dohodnúť na rozpočte a premiér Benjamin Netanjahu z vlády vyhodil ministra financií Jaira Lapida a ministerku spravodlivosti Cipi Livniovú.

Súvisiace:

Izrael vyhlásil predčasné voľby, uskutočnia sa v marci

Potvrdilo sa tak, že rozpory v rámci jeho vládnej koalície vo viacerých kľúčových veciach sú neprekonateľné. Izraelskí poslanci sa ešte v stredu dohodli, že predčasné parlamentné voľby sa uskutočnia 17. marca budúceho roku.

Kríza v izraelskej vláde je spôsobená viacerými spormi vrátane rozpočtu na budúci rok, ale aj pre politiku smerom k Palestínčanom. Najnovšie sa koalícia nevedela dohodnúť na otázke podpory legislatívy, ktorá by Izrael vyhlásila za "židovský štát". Práve Livniová bola jedným z najhlasnejších kritikov tohto kroku.

Nedávny prieskum verejnej mienky zverejnený ľavicovým denníkom Haarec naznačuje, že Netanjahuova popularita síce klesá, stále by ale pravdepodobne voľby vyhral.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.