• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Sýrčania nemajú kam utiecť, susedné krajiny nezvládajú nápor

  • 6:10 15.11.2014
  • LONDÝN
Sýrčania nemajú kam utiecť, susedné krajiny nezvládajú nápor

Tisíce Sýrčanov nemajú ako uniknúť pred vojnou vzhľadom na obmedzené možnosti dostať sa do susedných krajín, ktoré len ťažko zvládajú obrovské počty utečencov a snažia sa zastaviť ich prílev.

Na situáciu vo štvrtok upozornili dve charitatívne organizácie, podľa ktorých v roku 2013 odchádzalo každý mesiac za hranice vyše 150-tisíc Sýrčanov, zatiaľ čo za október 2014 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zaevidoval "iba" 18 453 nových prípadov.

Susediace krajiny zráža na kolená nápor

Agentúra OSN v utorok uviedla, že viac ako tri roky trvajúci konflikt v Sýrii donútil utiecť do zahraničia približne 3,3 milióna ľudí a ďalších 7,2 milióna muselo zmeniť bydlisko v rámci krajiny. Drvivá väčšina utečencov pritom skončila v susedných krajinách, ako sú Libanon a Jordánsko.

"Susediace krajiny zráža na kolená nápor v podobe miliónov Sýrčanov a na hraničných priechodoch (preto) zaviedli hneď viacero nových obmedzení... Znamená to, že na hraniciach vracajú späť čoraz viac žien, detí a mužov," povedal generálny tajomník Nórskej utečeneckej rady (NRC) Jan Egeland v súvislosti so štvrtkovou správou, ktorú organizácia zverejnila spoločne s Medzinárodným záchranným výborom (IRC).

Totálny kolaps medzinárodnej solidarity

"Blízko hraníc sú státisíce ľudí, o ktorých si myslíme, že by chceli odísť, keby mohli, ale nie je pre nich úniku," vyjadril sa pre nadáciu Thomson Reuters Foundation.

Egeland, ktorý bol v rokoch 2003 až 2006 vrcholným predstaviteľom OSN pre humanitárne záležitosti, taktiež upozorňuje, že dodávky pomoci pre Sýriu míňajú mnohé zo skupín obyvateľstva v najväčšej núdzi.

Za chybu označil aj prístup medzinárodného spoločenstva k riešeniu krízy, keď podporujú susedov Sýrie namiesto toho, aby našli väčšiemu počtu utečencov nové útočisko. "Sme svedkami totálneho kolapsu medzinárodnej solidarity s miliónmi sýrskych civilistov," povedal.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

VČERA - 22:07Zahraničné

Prinajmenšom 200 propalestínskych demonštrantov zadržala vo štvrtok polícia v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles.

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

NATO: Spojencov znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko

VČERA - 22:05Zahraničné

Členovia Severoatlantickej aliancie sú hlboko znepokojení nedávnymi hybridnými útokmi pripisovanými Rusku, ktoré zasiahli predovšetkým Britániu, Česko, Estónsko, Nemecko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko.

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

VČERA - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú "skrytí brexiteri"

VČERA - 16:55Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

VČERA - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.