• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Ako prežiť jeseň v zdraví? Chráňte sa pred jej vrtochmi!

  • 19:50 23.10.2014
  • BRATISLAVA
Ako prežiť jeseň v zdraví? Chráňte sa pred jej vrtochmi!

Leto je za nami, dni sú kratšie, teploty klesajú, často prší a fúka vietor. Vyťahujeme šály, kabáty a náš imunitný systém zvádza poriadny boj.

Počas leta sme načerpali energiu, vitamín D zo slnečných lúčov, melatonín z dostatku spánku na dovolenke a tiež oxytocín, ktoré pozitívne vplývajú na imunitu. Mali sme viac pohybu, pobytu v prírode a náš organizmus produkoval väčšie množstvo endorfínov. 

Prišla jeseň a tá dáva imunitnému systému naozaj poriadne zabrať. Organizmus sa ťažko vyrovnáva s kolísaním teplôt a citlivejší ľudia tak môžu byť chorí častejšie. Jesenné pokašliavanie, nachladnutie, chrípka, čakárne u lekárov sú plnšie, no vy sa im môžete ubrániť a nasadiť domácu prevenciu!

Čítajte: Ak vám chýba jód, strácate všetky vitamíny a živiny 

Podceňujeme obliekanie

Povieme si, že na zimné veci je ešte priskoro a v tenkej bunde precupitáme do auta. Aj tá krátka cesta k nemu však stačí na to, aby vás ofúkol chladný vietor a z neustálych prechodov do zimy a tepla máme zrazu kašeľ a červený nos z nádchy. Či už jazdíte autom alebo autobusom, na jeseň dostatočne teplé oblečenie nepodceňujte!

Jesenné alergie

Nerozumiete tomu, prečo kašlete a svrbí vás nos či oči, keď už letné alergie pominuli? Jedny odišli, druhé prišli. Ak ste alergickí na plesne, prach či isté druhy burín, budete si s nimi musieť poradiť, kým nepríde zima. 

Doplňte účinné látky!

V tomto období je preto veľmi dôležité neustále dopĺňanie antioxidantov, ktoré pôsobia proti voľným radikálom. Na jeseň by sme preto mali zvýšiť prísun vitamínov B, A, C a E, zinku a vitamínov omega, ktoré nájdeme najmä v rybách. Veľmi prospešné sú i probiotiká, ktoré telu dopĺňajú skupinu dôležitých mikroorganizmov. 

B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu

Skrátené dni, rýchlejšie stmievanie, za tmy odchádzame do práce a školy a v tme sa vraciame domov. Nedostatok slnka vplýva aj na našu náladu a psychická pohoda je úzko prepojená s s fyzickým zdravím. Nečudo, že sa tak zhoršuje i zdravotný stav ľudí trpiacich depresiami. 

Pohyb a vitamíny z prírody

Ani napriek neatraktívnemu počasiu by sme nemali zanedbávať pohybovú aktivitu, ktorá je jedným z najlepších spôsobov aktivácie hormónov šťastia. Najhorším receptom proti jesenným virózam je prejedanie, pasivita a prvotné siahanie po antibiotikách.

Doprajte si účinky detoxikačných nápojov, cesnak ako prírodné antibiotikum, jesennú zeleninu, z ktorej je možné pripraviť si množstvo vynikajúcich krémových polievok a ovocie zo záhradky.

Čítajte: Namiešajte si zdravie! Výborné detoxikačné nápoje

  • Inšpiráciu na jesenné recepty posilňujúce imunitu nájdete TU!
Zdroj: Info.sk, BD, Women’s health magazine, Meduňka Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.