• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

  • 9:51 12.10.2014
  • BRATISLAVA
Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.

Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.

Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.

Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.

Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.

Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Včelí med - 120%
Zrnková káva pražená - 106%
Nealkoholické nápoje - 103%
Čaj - 100%
Syry - 90%
Orechy (jadrá) - 73%
Cestoviny - 70%
Trvanlivé pečivo - 55%
Ryby - 32%
Kakaové výrobky - 19%
Víno spolu - 14%

Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Zelenina a zeleninové výrobky - 2%
Mlieko a mliečne výrobky - 8%
Ryža lúpaná - 9%
Tuky spolu - 9%
Cukor - 10%
Soľ - 11%
Cukrovinky - 14%
Mäso - 17%
Ovocie a ovocné výrobky - 18%
Pivo - 21%
Liehoviny (40 %) - 23%
Chlieb - 23%
Konzumné vajcia - 29%
Strukoviny jedlé spolu - 32%
Zemiaky - 47%

Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

VČERA - 7:20Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

21:55 25.04.2024Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

19:53 25.04.2024Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.