• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 28.5.2024Meniny má Viliam
25°Bratislava

Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

  • 9:51 12.10.2014
  • BRATISLAVA
Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.

Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.

Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.

Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.

Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.

Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Včelí med - 120%
Zrnková káva pražená - 106%
Nealkoholické nápoje - 103%
Čaj - 100%
Syry - 90%
Orechy (jadrá) - 73%
Cestoviny - 70%
Trvanlivé pečivo - 55%
Ryby - 32%
Kakaové výrobky - 19%
Víno spolu - 14%

Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Zelenina a zeleninové výrobky - 2%
Mlieko a mliečne výrobky - 8%
Ryža lúpaná - 9%
Tuky spolu - 9%
Cukor - 10%
Soľ - 11%
Cukrovinky - 14%
Mäso - 17%
Ovocie a ovocné výrobky - 18%
Pivo - 21%
Liehoviny (40 %) - 23%
Chlieb - 23%
Konzumné vajcia - 29%
Strukoviny jedlé spolu - 32%
Zemiaky - 47%

Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tetovania zvyšujú riziko zriedkavého typu rakoviny

Tetovania zvyšujú riziko zriedkavého typu rakoviny

DNES - 6:45Zdravie

Permanentné tetovania môžu zvýšiť riziko smrteľnej rakoviny o 21 percent.

Pozor na časté nočné mory: Opakované zlé sny signalizujú skrytý zdravotný problém

Pozor na časté nočné mory: Opakované zlé sny signalizujú skrytý zdravotný problém

21:39 26.05.2024Zdravie

Ak ste zrazu začali mať časté nočné mory, môže to byť znak vážneho ochorenia.

Skrytý znak diabetu sa prejaví, keď sa postavíte

Skrytý znak diabetu sa prejaví, keď sa postavíte

21:03 26.05.2024Zdravie

Nenápadný varovný príznak cukrovky si môžete všimnúť, keď vstanete.

Toto sa stane s vašou pokožkou po 20 minútach cvičenia s make-upom na tvári

Toto sa stane s vašou pokožkou po 20 minútach cvičenia s make-upom na tvári

19:37 25.05.2024Zdravie

Vedci varujú pred cvičením s nalíčenou tvárou.

Video: Takto sa škvrna na nechte môže zmeniť na rakovinu

Video: Takto sa škvrna na nechte môže zmeniť na rakovinu

21:57 24.05.2024Zdravie

Video ukazuje, ako sa nedokonalosť na nechte môže zmeniť na smrtiacu rakovinu.