• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 12.2.2025Meniny má Perla
Bratislava

Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

  • 9:51 12.10.2014
  • BRATISLAVA
Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.

Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.

Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.

Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.

Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.

Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Včelí med - 120%
Zrnková káva pražená - 106%
Nealkoholické nápoje - 103%
Čaj - 100%
Syry - 90%
Orechy (jadrá) - 73%
Cestoviny - 70%
Trvanlivé pečivo - 55%
Ryby - 32%
Kakaové výrobky - 19%
Víno spolu - 14%

Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Zelenina a zeleninové výrobky - 2%
Mlieko a mliečne výrobky - 8%
Ryža lúpaná - 9%
Tuky spolu - 9%
Cukor - 10%
Soľ - 11%
Cukrovinky - 14%
Mäso - 17%
Ovocie a ovocné výrobky - 18%
Pivo - 21%
Liehoviny (40 %) - 23%
Chlieb - 23%
Konzumné vajcia - 29%
Strukoviny jedlé spolu - 32%
Zemiaky - 47%

Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Liečba zápchy pomocou spánku: Zvoľte túto polohu

Liečba zápchy pomocou spánku: Zvoľte túto polohu

20:01 09.02.2025Zdravie

Pri zápche a tráviacich ťažkostiach vám vie pomôcť aj spánok. Ktorá spánková poloha je najúčinnejšia?

Koniec šedinám: Tento antioxidant zabraňuje šediveniu

Koniec šedinám: Tento antioxidant zabraňuje šediveniu

19:24 09.02.2025Zdravie

Vedci objavili jednoduchý spôsob, ako zabrániť šediveniu.

Nepríjemné prekvapenie v posilňovni: Doktorka varuje pred patogénmi

Nepríjemné prekvapenie v posilňovni: Doktorka varuje pred patogénmi

18:42 09.02.2025Zdravie

Výskum ukázal, že sú posilňovne sú plné baktérií. Môžu spôsobovať hnačku, atletickú nohu a pásový opar.

Ako vplýva alkohol na cholesterol? O tomto ste netušili

Ako vplýva alkohol na cholesterol? O tomto ste netušili

17:22 09.02.2025Zdravie

Následky pitia alkoholu sa pretavujú nielen do zdravia pečene.

Pozor na „dobrý“ cholesterol. Takto súvisí s ochorením očí

Pozor na „dobrý“ cholesterol. Takto súvisí s ochorením očí

19:37 08.02.2025Zdravie

Nová štúdia rúca zaužívané predstavy o cholesterole.