Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.
Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.
Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.
Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.
Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:
Včelí med - 120%
Zrnková káva pražená - 106%
Nealkoholické nápoje - 103%
Čaj - 100%
Syry - 90%
Orechy (jadrá) - 73%
Cestoviny - 70%
Trvanlivé pečivo - 55%
Ryby - 32%
Kakaové výrobky - 19%
Víno spolu - 14%
Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:
Zelenina a zeleninové výrobky - 2%
Mlieko a mliečne výrobky - 8%
Ryža lúpaná - 9%
Tuky spolu - 9%
Cukor - 10%
Soľ - 11%
Cukrovinky - 14%
Mäso - 17%
Ovocie a ovocné výrobky - 18%
Pivo - 21%
Liehoviny (40 %) - 23%
Chlieb - 23%
Konzumné vajcia - 29%
Strukoviny jedlé spolu - 32%
Zemiaky - 47%
Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Liečba zápchy pomocou spánku: Zvoľte túto polohu
Pri zápche a tráviacich ťažkostiach vám vie pomôcť aj spánok. Ktorá spánková poloha je najúčinnejšia?

Koniec šedinám: Tento antioxidant zabraňuje šediveniu
Vedci objavili jednoduchý spôsob, ako zabrániť šediveniu.

Nepríjemné prekvapenie v posilňovni: Doktorka varuje pred patogénmi
Výskum ukázal, že sú posilňovne sú plné baktérií. Môžu spôsobovať hnačku, atletickú nohu a pásový opar.

Ako vplýva alkohol na cholesterol? O tomto ste netušili
Následky pitia alkoholu sa pretavujú nielen do zdravia pečene.

Pozor na „dobrý“ cholesterol. Takto súvisí s ochorením očí
Nová štúdia rúca zaužívané predstavy o cholesterole.