• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

V Bratislave sa zdvojnásobil počet prepadov so zbraňou

  • 21:56 29.03.2013
  • BRATISLAVA
V Bratislave sa zdvojnásobil počet prepadov so zbraňou

Bratislavčanov vlani ohrozovali lupiči so zbraňou alebo jej atrapou, počet ozbrojených lúpeží oproti roku 2011 narástol dvojnásobne.

Vyplýva to zo Správy o bezpečnostnej situácii, ktorú vypracovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave.

Policajti v minulom roku zaznamenali 206 lúpeží a z toho sa im podarilo vyriešiť 88 prípadov. V 19 prípadoch išlo o prepad banky, najčastejšie sa lupiči zamerali na banky v bratislavských okresoch II. a IV. Vlani sa však lúpilo aj v záložniach, stávkových kanceláriách, herniach či na čerpacích staniciach.

Celkovo policajti vlani zaznamenali 781 násilných trestných činov, medzi nimi prevažovali okrem lúpeží aj prípady ublíženia na zdraví, vydierania, nebezpečného vyhrážania či týrania blízkej a zverenej osoby. Policajtom sa vlani podarilo objasniť aj polovicu z dvanástich vrážd, ktoré sa stali v Bratislave.

V ostatných oblastiach trestnej činnosti kriminalita v minulom roku klesla, oproti roku 2011 polícia riešila o 1 115 trestných činov menej. Z celkového počtu 14 441 skutkov na území hlavného mesta vyriešili 4 669 prípadov.
Počet krádeží klesol

Najvýraznejšie trestná činnosť klesla v okrese Bratislava III, a to o 323 trestných činov a policajtom sa vlani podarilo objasniť aj viac prípadov ako v roku 2011.

Rebríček však vedie majetková trestná činnosť.

Zlodeji sa vlani zamerali najmä na vykrádanie áut, polícia však riešila aj vlámania, vreckárov či krádeže áut.

Zlodeji sa vlani najčastejšie vlámali do rodinných domov a bytov, kradli však aj v obchodoch, víkendových chatách či školách.

Majetková kriminalita vlani najvýraznejšie klesla v okrese Bratislava IV, klesol aj počet úmyselne založených požiarov z 83 na 46 prípadov. Policajti sa zaoberali aj prípadmi drogovej činnosti, výtržníctvom či sexuálnym zneužívaním. Riešili tiež ekonomickú trestnú činnosť, napríklad podvody, ale aj prejavy extrémizmu.

V hlavnom meste vlani klesla aj nehodovosť, na cestách sa stalo 1786 nehôd, čo je o 349 menej ako v roku 2011. Pri nehodách zomrelo 12 ľudí, štyri životy si vyžiadali nehody na diaľnici D1. Ťažko sa vlani pri nehodách zranilo 79 ľudí.
Problémom je alkohol

Najviac nehôd sa podľa policajtov stalo pre zlyhanie ľudského faktora. Príčinami nehôd je často nesprávny smer či spôsob jazdy, vodiči nevenujú dostatočnú pozornosť riadeniu vozidla či nedodržiavajú vzdialenosť. Dopravné nehody však tiež spôsobila rýchla jazda, vodiči nedali prednosť v jazde, ale aj alkohol.

Policajti vlani zadržali aj 6 540 vodičákov, a to napríklad za porušovanie pravidiel cestnej premávky či šoférovanie pod vplyvom alkoholu. Policajtov vlani potrápili najmä verejné zhromaždenia Gorila, na bezpečnosť a plynulosť premávky dohliadali aj pri športových podujatiach, napríklad hokejových či futbalových zápasoch.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.