• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Severná Kórea označila USA za pohrebisko ľudských práv

  • 6:25 28.08.2014
  • SOUL
Severná Kórea označila USA za pohrebisko ľudských práv

Severokórejská vláda v stredu označila prípad zastrelenia neozbrojeného černošského mladíka policajtom v americkom štáte Missouri za dôkaz toho, že USA sú "pohrebiskom ľudských práv".

Výbuch potláčanej nespokojnosti

Hovorca ministerstva zahraničných vecí v Pchjongjangu, ktorého vyhlásenie priniesla Kórejská ústredná tlačová agentúra, znepriatelenú veľmoc odsúdil ako krajinu, kde "sú ľudia vystavení diskriminácii a ponižovaniu pre ich rasu a sú zatýkaní s takou hrôzou, že ani nevedia, kedy ich zastrelia".

Nedávne protesty v meste Ferguson a iných častiach USA označil za "výbuch potláčanej nespokojnosti a odporu obyvateľov voči rasovej diskriminácii a nerovnosti hlboko zakorenenej v americkej spoločnosti".

Súvisiace:

Video: V USA pochovali chlapca, ktorého zastrelil policajt

Severokórejčania vracajú kritiku

Zverejnené vyjadrenia zodpovedajú snahe Severokórejčanov využiť akúkoľvek príležitosť, aby Washingtonu vrátili dlhodobú kritiku, v rámci ktorej hodnotí komunistickú krajinu ako jedného z najhorších porušovateľov ľudských práv sveta. Podľa hovorcu severokórejskej diplomacie Američania vystupujú ako "medzinárodný ľudskoprávny sudca" a namiesto "zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín by sa mali starať sami o seba".

"Riešenia svojho problému by nemali hľadať v potláčaní demonštrácii, ale vyniesť na svetlo skutočný obraz americkej spoločnosti, pohrebiska ľudských práv, a správne chápať to, ako vyzerajú pravé ľudské práva a ako by mali byť zaručené," uvádza sa vo vyhlásení.

Tisíce obyvateľov Missouri sa v pondelok prišli rozlúčiť s 18-ročným Michaelom Brownom, ktorého začiatkom augusta zastrelil policajt v meste Ferguson. Udalosť bola spájaná s rasizmom a viedla k masovým nepokojom. Úrady v Missouri museli dokonca vyhlásiť výnimočný stav a povolať do mesta Národnú gardu. Polícia zverejnila zábery, ktoré dokazujú, že Brown tesne pred incidentom kradol v obchode cigary a zastrašoval majiteľa.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

Spojené štáty žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali len ľudia

DNES - 8:22Zahraničné

Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.