• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Stále viac ľudí končí na psychiatrii, Slovákov ničí alkohol

  • 6:29 22.07.2014
  • BRATISLAVA
Stále viac ľudí končí na psychiatrii, Slovákov ničí alkohol

Najčastejšou príčinou prijatia do ústavnej psychiatrickej liečby sú na Slovensku už dlhodobo poruchy psychiky zapríčinené alkoholom.

Počet hospitalizovaných v psychiatrických zariadeniach v priebehu roku 2013 oproti predošlým rokom stúpol, informoval Peter Bubla z kancelárie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií.

Počet hospitalizovaných v minulom roku dosiahol takmer 44-tisíc. Oproti roku 2012 tak zaznamenali nárast o viac ako 1700 prípadov. Najčastejšou príčinou prijatia do ústavnej psychiatrickej liečby sú už dlhodobo poruchy psychiky zapríčinené alkoholom. Narastá však aj počet hospitalizácií pre afektívne poruchy, medzi ktoré patrí i depresia.

Vyše štvrtinu hospitalizácií ovplyvnil alkohol

Pre poruchy psychiky a správania sa zapríčinené užitím alkoholu v uplynulom roku zaznamenali 11 350 hospitalizácií, čo je viac ako štvrtina z celkového počtu hospitalizácii.

Medzi hospitalizovanými dominovali muži, hospitalizácií bolo 8930. Najväčší počet hospitalizácií pre poruchy psychiky zapríčinené alkoholom boli evidované u ľudí vo veku 45 až 54 rokov, išlo o 3371 prípadov. Tieto problémy však neobchádzali ani mladšie ročníky. Vo veku do 18 rokov pre dané poruchy psychiky zaznamenali 25 hospitalizácií.

Pribúdajú afektívne poruchy

Ďalšími častými duševnými chorobami, ktoré si vyžadovali ústavnú liečbu, boli podľa zdravotníkov schizofrénia, schizotypové poruchy a poruchy s bludmi. Tie boli príčinou 8962 hospitalizácií. U žien sú tieto ochorenia najčastejšou príčinou prijatia do ústavnej psychiatrickej liečby.

V posledných piatich rokoch narastá počet hospitalizácií pre afektívne poruchy. Ide o poruchy, ktorých hlavnou črtou je zmena nálady do depresie alebo do mánie. U žien sú druhou najčastejšou skupinou duševných ochorení vyžadujúcich hospitalizáciu. Celkovo zdravotníci pre tieto poruchy zaznamenali 6089 hospitalizácií. Žien sa z toho týkalo až 4115.

U detských pacientov vo veku do 14 rokov zdravotníci evidujú 1300 hospitalizácií v psychiatrických zariadeniach. Najväčší počet v tejto vekovej kategórii tvorili hospitalizácie pre poruchy správania sa a emočné poruchy so zvyčajným začiatkom v detstve a počas dospievania.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.